05.11.2017

Çocukların bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Çocukların hastalıklara karşı direnç kazanabilmesi için bağışıklık sistemlerinin güçlü olması çok önemlidir. Bunun için yapmanız gerekenler Pudra.com'da.

Çocuklar yetişkinlere oranla daha sık hasta olurlar. Büyüdükçe de bağışıklık sistemlerinin gelişmesi ile bu hastalıklara karşı direnç kazanırlar. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan faktörler arasında ise, yetersiz ve dengesiz beslenme, uykusuzluk ve stres yer alır. Çocukları enfeksiyonlardan ve olumsuz etkilerinden koruyabilmek için bağışıklık sistemlerini güçlendirmek gerekiyor.

Çocukların bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?
 
Hastalıkların kol gezdiği sonbahar ve kış mevsiminde, henüz tam olarak gelişmemiş bağışıklık sistemleriyle bebekler en büyük risk grubunda yer alıyor. Bu nedenle vücutlarının en önemli savunma mekanizması olan bağışıklık sistemlerinin bilinçli şekilde güçlendirilmesi çok önemli.  
hamile
Bağışıklık sistemi, vücudun savunma sistemidir. Bebeklerin bağışıklık sisteminin gelişimi anne karnında başlar. İlk aylarında bağışıklık sistemi zayıftır ve zamanla geçirilen enfeksiyonlar ile giderek olgunlaşarak, vücudu korumaya başlar. Annenin gebelikteki beslenmesi, geçirdiği enfeksiyonlar ve stresi bebeğin bağışıklık sisteminin oluşmasında etkili olur. Bebek doğduktan sonra da beslenmesi, yaşadığı ortamın fiziksel durumu, geçirilen enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar ve aşılar ile bağışıklık sistemi gelişir.
 
Yeni doğan dönemi fizyolojik olarak bağışıklık sisteminin tam olgunlaşmadığı bir dönemdir. Bu nedenle bu dönemde özellikle anne sütü ile beslenmeye özen gösterilmeli, hijyen kurallarına dikkat edilmeli, bebek enfeksiyon hastalığı geçirenlerden uzak tutulmalı ve rutin çocukluk çağı aşıları tamamlanmalıdır.
 
2 yaşına kadar anne sütü
Bebeklerin güçlü bir savunma sisteminin olması için sağlıklı bir vücuda sahip olması gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için anne sütüyle iyi ve dengeli beslenmeli, hijyen kurallarına da dikkat edilmelidir. Bunların yanında bebeğin aşılanmasının ihmal edilmemesi, iyi bir uyku uyuması ve dinlenmesi sağlanmalı, mutlu-huzurlu yaşam ve sağlıklı çevre koşullarına önem verilmesi gerekir.
 
Savunma sistemi dengesi için Omega 3 ve Omega 6
Bebeğin savunma sistemi dengesinin korunması için Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinden de faydalanılmalıdır. Omega 6, yağ kaynaklarının çoğundan alınabilir. Omega 3 ise keten tohumu, ceviz ve balıktan karşılanabilir.

Antioksidan olarak adlandırılan A, C, D, E vitaminlerinin, demir, çinko ve selenyumun yeterli miktarda alınmasına özen gösterilmelidir. 
 
Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiği iddia edilen bazı ilaçları almadan önce mutlaka uzman hekime danışmak gerekir. Aynı şekilde grip aşılarını uygulamadan önce de hekime danışmak oldukça önemlidir. Son yıllarda gündemde olan prebiyotik ve probiyotiklerin de savunma sistemindeki desteğinin unutulmaması gerekir.
 
Yeterli uyumayan çocuk kolay hastalanır
Bebeklerin ve çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesinde uyku çok önemlidir. Erişkinlere göre çocukların uyku gereksinimi daha fazladır. Yeterli uyumayan, dinlenmeyen çocukların hastalıklara daha kolay yakalandığı bilinen bir gerçektir.
ateş
Bağışıklık sistemini ve dengesini bozan bazı durumlar vardır. Bunlar:
·  Anne sütü alınmaması
·  Yetersiz ve dengesiz beslenme
·  Çocukluk çağı aşılarının yapılmaması
·  Yetersiz uyku
·  Hijyen kurallarına uymama
·  Kalabalık ortam
·  Sağlıksız çevre koşulları, sigaralı ortam
·  Mutsuz ve huzursuz yaşam
·  Güvenliksiz ve sevgisiz aile ortamı
 
Tüm bunlara bakıldığında bağışıklık sisteminin sağlıklı ve dengeli olması için pek çok faktör önem arz eder. Bunların hepsi bir bütün olarak düşünülerek, en değerli varlıklarımız olan çocuklara güzel ve sağlıklı koşullar sağlanmaya çalışılmalıdır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER