18.05.2021

Dondurmayı mutlaka oda sıcaklığında su ile tüketin

Dondurma doğru şekilde tüketildiği takdirde herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Fakat doğru tüketilmezse boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.

İZLE: EVDE PRATİK DONDURMA YAPIMI👇 
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım dondurmanın su ile beraber tüketildiğinde boğaz enfeksiyonu sıklığının azaldığını belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti: "Dondurma doğru şekilde tüketildiği takdirde herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Fakat doğru şekilde tüketilmezse bağışıklığı düşük olan kişilerde boğaz enfeksiyonuna neden olabilir." 

Dondurmayı mutlaka oda sıcaklığında su ile tüketin

Dondurma süt, yağ, şeker, protein ve kalsiyum gibi vücut için önemli maddeler içeriyor. Yaz aylarında çocukların vazgeçilmezi olan ve tatlı seven insanlar için sağlıklı bir besin kaynağı olan dondurma, doğal meyvelerden yapılan meyveli çeşitleri ile de antioksidan kaynağı. Üstelik inek sütü alerjisi olanlar ise keçi sütünden üretilen dondurma alternatifleri de mevcut. Peki hem daha düşük kalorili hem de sağlıklı bir tatlı olan dondurmayı tükettiğimizde hasta olmamak için ne yapmalıyız?

Dondurma nasıl tüketilmeli?

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım'ın açıklamalarına göre dondurmayı oda sıcaklığında su ile tüketmek boğaz enfeksiyonu sıklığını azaltıyor. Buna ek olarak dondurmanın ambalajından çıkarıldıktan sonra hemen tüketilmemesi gerekiyor. KBB Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım, "bir miktar beklemek mide ve bağırsaklar için de faydalı. Küçük parçalarla ve mümkünse ağızda eriterek yemek de boğaz enfeksiyonu olasılığını azaltıyor." diyor.

Peki dondurma tüketirken nelere dikkat etmemiz gerekiyor. KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, şöyle açıklıyor: 

Dondurma tüketirken bilmeniz gerekenler
  • Dondurmanın fazla miktarda tüketilmesi kilo problemi olanlar için sorun oluşturabilir.
  • Dondurmayı tok karna tüketmek daha sağlıklıdır.
  • Dondurma soğuk su ile tüketilmemelidir. Dondurma ile birlikte oda sıcaklığında su tüketmek gerekir.
  • Dondurma yedikten sonra ağız ve diş sağlığını korumak için ağız çalkalanmalı, imkan varsa dişler fırçalanmalı.
  • Aldığınız paketli dondurmaların mutlaka soğuk zincir korunmuş olarak rafta olması önemlidir. Bu nedenle hem son tüketim tarihine hem de paketinin deforme olup olmadığını kontrol ederek almanız önerilir.

Pudra.com: Boğaz enfeksiyonu sadece dondurma tüketince mi olur?

KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim YıldırımDoç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım: Hayır. Burnu tıkalı kişiler gece boyu ağızdan nefes alır. Ağızdan nefes almak boğazın kurumasına, dişlerin çürümesine, ağızda kötü bir tat hissine neden olarak boğaz enfeksiyonunu artırır.Bağışıklık sistemi zayıf kişiler de yine sürekli boğaz enfeksiyonu geçirir.Uyku apnesi- horlaması olan kişiler gece uykuda tıkanmaya bağlı daha sık hasta olurlar.Sigara içenler ve geniz akıntısı fazla olan kişiler daha sık hastalanır. 

Pudra.com: Sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları neden olur?

Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım: Ağızdan solunum (ağızdan nefes alıp vermek) en sık nedenlerin başında gelir .Burun tıkanıklığı, bağışıklık sisteminin zayıf olması, sigara içmek, antibiyotik direnci, aşırı yorgunluk ve uykusuzluk, stres, fazla soğuk ve sıcak yemek içmek, geniz akıntısı, geniz eti ve burun alerjisi sık tekrarlayan boğaz enfeksiyon nedenleri arasında sayılabilir.

Pudra.com: Sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonlarında çözüm nedir?

Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım: Bir yıl içerisinde dört ya da beşten fazla boğaz enfeksiyonu geçirilmesi, erişkin ve çocuklar için ameliyat seçeneğini devreye sokar. Bir diğer yandan geçirilen boğaz enfeksiyonu uygun şekilde tedavi edilmez ise bu enfeksiyon kalbe, böbreklere ve eklemlere zarar verebilir. O nedenle enfeksiyonun önemsenmesi ve tedavinin mutlaka gerçekleştirilmesi gerekir.

İlgili haberlerimiz: 

Boğaz ağrısı nasıl geçer?
Boğazınız ağrıyorsa nelere dikkat etmelisiniz? Boğaz ağrısı için evde alabileceğiniz önlemler neler? Boğaz ağrısı hangi hastalıkların habercisi?

Çocukları boğaz enfeksiyonlarından korumak için ne yapmalı?
Özellikle 2-8 yaş arası çocukların erişkinlere göre daha sık olarak üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalandıklarını biliyor musunuz? Bunu önlemek için ne yapmalı? Yanıtı Pudra.com'da...

​Yaz için 5 dondurmalı tatlı tarifi
Yazla birlikte dondurmalı günler de başladı. Dondurmayla hem serinlemek hem de leziz tatlılar hazırlamak isterseniz tam 5 harika tarif öneriyoruz Pudra.com'da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER