23.07.2023

Enerji içeceği tüketenleri bekleyen 3 büyük risk!

Enerji veren kafein içerikli içecekler ilk etapta yorgunluğu gidererek kişiye zindelik verse de uyarıcı özellikleri nedeniyle kalbe zarar veriyor!

Yüksek miktarda tüketildiğinde çok sayıda zararı olan enerji içeceklerini zaman zaman içiyoruz. Fakat enerji içeceklerinin fazla tüketilmesi kalp hastalıkları açısından çok riskli. Peki hangi hastalıklara neden olabilir? Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Süha Çetin enerji içeceklerinin verdiği zararları anlattı.

Enerji içeceği tüketenleri bekleyen 3 büyük risk!

Enerji veren içeceklerin içinde yoğun bir miktarda bulunan kafein vücudumuz için uyarıcı bir özellik taşıyor ve sempatik sinir sistemi kamçılayarak nabız ve tansiyon yükselmesine neden oluyor. Enerji içeceklerinin içeriğinde uyarıcı madde olarak sadece yüksek dozda kafein yok. Ayrıca guarana, taurin ve L-karnitin de uyarıcı özellikler taşıyor ve aynı zamanda kafeinin etkisini yoğunlaştırıyor.

Enerji verici özellikleri olan içecekler, günde 2 veya 3 fincan kahvede tükettiğimiz kafeinin çok daha fazla olan bir miktarını içeriyor. Kafeini yoğun bir biçimde tüketmek nabzı ve tansiyonu yükseltiyor, korkuları tetikleyebiliyor ve uzun vadede vücutsal ve ruhsal bir kafein bağımlılığına neden oluyor.

KALBİN ELEKTİRİKSEL AKTİVİTESİNE ZARAR VERİYOR, RİTİM BOZUKLUĞUNA YOL AÇIYOR

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Süha Çetin, "Enerji içecekleri kısa sürede yoğun bir miktarda tüketilirse, EKG de QT uzaması denilen bir bulguya neden olabiliyor. Bu da ölümcül ritim bozukluklarına yol açıyor. Bu içecekler aynı zamanda atrial fibrilasyon adı verilen bir ritim bozukluğunu tetikleyebiliyor." açıklamasında bulunuyor.

YÜKSEK MİKTARDA KALORİ İÇERDİĞİNDEN, KİLO ALMAYA DA NEDEN OLUYOR!

Enerji içeceklerinin içinde bulunan yüksek yoğunluktaki şeker ve kalorinin de kalbimize zarar verdiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Süha Çetin, bu içeceklerin sıklıkla tüketilmesinin kilo almaya ve dolayısı ile obezite ve tip 2 diyabete yol açabileceğini belirtiyo ve "Bu belirtilen iki risk faktörünün kalp üzerindeki kötü etkisi tartışılmaz." şeklinde uyarıda bulunuyor.

ALKOLLE ENERJİ İÇECEĞİ TÜKETİLMESİ NEDEN ZARARLI?

Endişe verici durumlardan bir tanesi de bu enerji içeceklerinin alkol ile karıştırılarak tüketilmesi.
  • Alkol sinir sistemini yavaşlatıyor, tansiyonu düşürüyor ve konsantrasyon kalitesini azaltıyor.
  • Enerji içecekleri ise tam tersini yapıyor.
  • Alkol ve enerji içecekleri birlikte tüketildiğinde alkolün negatif etkileri ortadan kalkıyor, bu da daha çok alkol tüketimine neden oluyor.
  • Çünkü enerji içeceklerinden dolayı kendinizi hiç alkol içmemiş gibi hissediyorsunuz.
  • Dolayısı ile daha fazla alkol tükettiğinizde alkol zehirlenmeleri ortaya çıkıyor.

SPOR YAPANLARDA ENERJİ İÇECEĞİ TÜKETİMİ

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Süha Çetin, birçok insanın enerji içeceklerini kendilerini spor öncesi vücutsal ve ruhsal açıdan motive etmesi için kullandığını belirtiyor. Fakat spor aktivitesinden önce kafein tüketilmesinin tıbbi açıdan önerilmediğini belirtiyor.

Spor yapmak, kalbi hızlandırıp fonksiyonlarını artırıyor. Bu etkiyi yoğun kafein miktarı ile daha fazla tetiklemenin kalp açısından zararlı olduğunu belirten Doç. Dr. Çetin, bu içeceklerin yerine bol su ve elektrolit miktarı yoğun olan soda tüketilmesini öneriyor.

ENERJİ İÇECEKLERİYLE İLGİLİ BİLİNEN EN BÜYÜK YANLIŞ!

Enerji içeceklerinin beyin fonksiyonlarını artırma ve spor performansını güçlendirme gibi bir özelliğinin kesinlikle olmadığını belirten Doç. Dr. Süha Çetin, bu içeceklerin bir besin değerinin de olmadığının altını çiziyor. "Bu içeceklerin yerine günde bir veya iki fincan kahve içmek çok daha mantıklı olabilir." diyerek sözlerini noktalıyor.

İLGİLİ HABERLERİMİZ:

​Yaz enerjinizi artıracak tarifler
Sıcak havalarda içinizi ferahlatıp enerjinizi artıracak, düşük kalorili ama besleyici yaz tarifleri Pudra.com’da… Bu lezzetli ve kolay tarifleri mutlaka deneyin.

​En kolay ve en çok zayıflatan 7 egzersiz
Bu egzersizleri hepimiz çok iyi biliyoruz: En kolay yapılabilen ve en çok zayıflatan 7 egzersizi Pudra.com yazdı.

​Vücudun su tutmasını engellemek için 6 yöntem
Ayaklarda ya da bileklerde oluşan ödem, genellikle vücudun su tutmasından kaynaklanıyor. Peki bu durum nasıl engellenebilir? Pudra.com’da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER