29.08.2018

Gluten intoleransı kısırlığa yol açabiliyor

Araştırmalara göre gluten intoleransı nedeni açıklanamayan kısırlık ve düşük nedenlerinin arasında en önemlisi olarak görülüyor. 

Yapılan araştırmalara göre kısırlığın en önemli nedenlerinden biri gluten intoleransı olarak görülüyor.

Gluten intoleransı kısırlığa yol açabiliyor

Son yıllarda çocuk sahibi olamayan çiftlerin sayısında ciddi bir artış izleniyor. Modern buğday olarak bilinen gluten, bu nedenlerin arasında en önemlisi olarak görülüyor. 

Gluten intoreansı nedir?

Gluten, buğday, kavuzlu buğday, çavdar, yulaf, arpa, orman tahılı, kamut, ham kavuzlu tahıl ve bulgur gibi “pişirilebilir” tahıl ürünlerinde bulunan bir protein formu. Çölyak hastalığı olarak da bilinen glutenin toleransı, gluten bileşeni gliadine olan intolerans.

Glutensiz beslenme çocuk sahibi olmaya yardımcı

Fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş kısırlığın gluten ile ilişkisi üzerine; “Her yıl yüzlerce çocuk isteyen aile kontrollerin normal çıktığı halde çocuk sahibi olamadığı için bitkisel çözüm için bize geliyor. Bu hastalara hiçbir bitkisel ilaç vermiyorum sadece beslenmelerini düzenleyip, glutensiz beslenmeye geçmelerini sağlıyorum. Çünkü kısırlığın en önemli sebeplerinden bir tanesi gluten intoleransıdır” diyor.

Nedeni açıklanamayan kısırlık ve düşüklerin nedeni gluten intoleransı olabilir

Konuya Mutluluk Kürleri kitabında yer veren Dr. Ümit Aktaş, “Son yıllarda kısırlıktan yakınan birçok genç çift olduğunu görüyoruz. Gencecik insanlar “Bizim çocuğumuz olmuyor” diyerek ağır hormon tedavileri alıyorlar ve bu durum kaderleriymiş gibi kabulleniyor. Oysaki üst üste düşük yapan kadınlarda ilk yapılması gereken glutenin kesilmesidir. Diğer tedaviler denenmeden ilk denenmesi gereken şey budur. Tabii ki tüm kısırlıklar glutenden kaynaklanmaz, ama nedeni açıklanamayan kısırlık ve düşüklerin pek çoğunun ardında bağışıklık sistemini aktive eden gluten ve gluten hassasiyeti vardır.

Modern buğdaydaki gluten vücut tarafından sindirilemez ve vücut tarafından bir düşman gibi algılanarak bağışıklık sistemini aktive eder. Bu da hamile kalmayı zorlaştırır, düşükle sonuçlanan gebeliklere neden olur. Burada hemen bir parantez açalım: Polikistik Over Sendromu olan kadınlarda hamile kalmakta zorlanırlar, son yıllarda iyice artan bu hormonal sorunun ardında insülin direnci yatar. Bu hastalarda tüm karbonhidratlar, tatlılar kesilerek insülin direnci kırılmalı.”

Hamile kalmak için beslenmede dikkat edilecekler
  • Hamile kalmak istiyorsanız doğal beslenmeye özen gösterin.
  • Çevresel toksinlere maruziyetinizi azaltmaya çabalayın.
  • D vitamini eksikliğinin hamile kalmayı zorlaştırdığını biliyor muydunuz? D vitamini değerlerinizi ölçtürün.
  • Ciğer, serbest gezen tavuk gibi D vitamini zengini beslenin.
  • Çinko eksikliği de hamile kalmayı zorlaştırır. Bu nedenle kırmızı et ve ay çekirdeği tüketin.

İlgili haberlerimiz:

Erkek kısırlığı neden artıyor?
Çocuk sahibi olamayan çiftlerde sorunun yüzde 40'ının erkekten kaynaklandığını ve erkek kısırlığında artış olduğunu söyleyen Dr. Hakan Özörnek, erkek kısırlığının nedenlerini ve sıfır spermle bile nasıl çocuk sahibi olunabileceğini anlatıyor.

Spermi olmayan erkek baba olabilir mi?
Kısırlık problemi olan erkeklerin bir kısmında beyinden salgılanan sperm ve testosteron yapımını sağlayan hormonlar eksiktir. Bu durumda artık ilaç tedavisi ile sperm çıkışı sağlanabiliyor.

​Nüfusumuzun yüzde 20'sinde laktoz intoleransı görülüyor
Süt şekerinin (laktoz) vücutta emilememesi sonucunda oluşan "laktoz intoleransı", son yılların korkulan hastalığı oldu. Süt şekerinin sindirimini sağlayan laktaz enziminin eksikliği halinde görülen hastalığa, Türkiye’de her 5 kişiden birinde rastlanıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER