Pudra.com 29.09.2014

Gripten korunmak için neler yemeliyiz?

Mevsim değişikliklerinde en çok görülen hastalıklardan biri grip. Gripten korunmak için hangi besinleri yememiz gerektiğini Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Şefika Aydın Selçuk anlattı.

Ani ısı değişiklikleri halsizlik, baş ağrısı ve yorgunluğa neden oluyor. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan bu sorunlar; grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Sağlıklı kalmak içinse dengeli ve yeterli beslenmek altın kural olarak gösteriliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Şefika Aydın Selçuk, doğru beslenerek gripten nasıl korunabileceğimizi ve hangi besinleri bolca tüketmemiz gerektiğini anlattı.

Gripten korunmak için neler yemeliyiz?

C vitamini
Hem kış hem de yaz aylarında düzenli bir beslenme alışkanlığına sahip olmak gerekiyor. Bunun için; et, süt, sebze, meyve ve tahıllardan oluşan besin grupları dengeli bir biçimde tüketilmeli. Özellikle taze sebze ve meyveler, soğuk havalarda da sağlıklı kalmak isteyenler için ideal besinler. C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar ve savunma sistemini güçlendirir. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir. C vitamini kaybını önlemek için salata ve meyve sularını hazırladıktan hemen sonra tüketmeli.

A vitamini
Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşil biber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidan. Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi, hastalıklardan korunmada önemli rol oynar.

E vitamini ve Omega
E vitaminin en önemli görevi antioksidan özelliği. En zengin kaynakları; fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, tahin gibi besinler. Ayrıca balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidan ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili. Zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler.

Prebiyotik ve probiyotikler
Yoğurt prebiyotik, kefir ise probiyotik olarak tanımlanır. Bunlar vitaminlerin emilimini artırarak hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar.

Bal
Bal, enerji veriminin dışında karasal iklime sahip ve gün içi ısı farkının fazla olduğu bölgelerde soğuğa ve soğuk algınlığına karşı, ağız, boğaz ve bronşlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarında doğal bir ilaç olarak kullanılır.

Sarımsak
Sarımsağın yapısında bol miktarda su, fruktoz içeren karbonhidratlar, kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest amino asitler bulunur. Sarımsak ayrıca yüksek miktarda saponin, fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerir. Bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyen sarımsak, kansere karşı da etkili bir silah.

Maydanoz
Maydanoz bir provitamin A (Beta karoten) kaynağı. Bu özelliği ile görme gücü, kılcal damar sistemi, adrenal bezin ve tiroid bezinin fonksiyonları üzerinde etkili. Yapraklarında uçucu yağlar, flavonoidler, protein, klorofil ve glikozit; köklerinde ise uçucu yağ, şeker, müsilaj ve glikozit bulunuyor. Yaprakları A, C, K vitamini, demir, potasyum, kükürt, kalsiyum ve magnezyum yönünden zengin.

Kayısı
Kayısı, mineral maddelerden potasyum ve vitaminlerden ß-karoten bakımından çok zengin. A vitaminin öncül maddesi olan ß-karoten vücudu ve organları saran epitel doku, göz sağlığı, kemik, diş gelişmesi ve endokrin bezlerinin çalışması için gerekli. Bunlara ek olarak; A vitamini üreme ve büyümede, enfeksiyonlara karşı vücut direncinin artmasında önemli rol oynuyor.

Kivi
Dünyada yoğun olarak tüketilen 26 meyve içerisinde yer alan kivi, besin maddesi yönünden de en zengin olan. Kivi meyvesinin 100 gramında ortalama 100-400 mg C vitamini bulunuyor. Ayrıca yüksek potasyum miktarı ve düşük sodyum ile magnezyum içeriği bakımından en zengin meyve olarak ön sıralarda yer alıyor. E vitamini, bakır, fosfor, B2 vitamini ve A vitamini bakımından da iyi bir içeriğe sahip. Kivi, karotenoidler (beta karoten, lutein ve ksantofil), fenolik bileşikler (flavanoidler ve antosiyaninler) ve antioksidant içerikleri yönünden de oldukça önemli meyvelerden biri.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER