Milliyet Cadde 20.10.2011

Kanserde beslenme - 3 RADYOTERAPİ SIRASINDA NELER YENMELİ?

Prof. Dr. Erkan Topuz, radyoterapi gören kanser hastalarının tuz ve maydanozdan uzak durmalarını, karpuz ve böğürtlen yemelerini öneriyor.

Milliyet Cadde'den Ayşegül Aydoğan Atakan'ın sorularını yanıtlayan Universal Hastaneler Grubu İtalyan ve Çamlıca Hastaneleri Tıbbi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz, kanseri hiçbir bitkinin önleyip tedavi etmeyeceğini ancak yardımcı olabileceğini vurguluyor. Doğru beslenme tarzının hastanın genel durumu için iyi olduğunu belirten Topuz, “Tedavi sırasında protein ihtiyacının giderilmesi çok önemli. Genellikle enfeksiyonlardan korunmak için mineral ve vitamin alınması da gerekiyor. O yüzden hastanın diyetini tedaviye başlamadan önce belirlemekte fayfa var” diyor ve soruları şöyle yanıtlıyor:

Kanserde beslenme - 3 RADYOTERAPİ SIRASINDA NELER YENMELİ?

Hastalar size gelene kadar herhangi bir bitkisel tedaviyi denemiş oluyor mu?
Bu hastaların ortak noktası zaman kaybetmiş olmaları. Dışarıda yapılmış tedavilerin en büyük zararı, temelde kurtulabilecek hastaların bitkisel ilaçlarla zaman kaybetmesi. Cinayet bu.

Hastaların ne kadarı modern tedaviden önce bu tip tedavilere başvuruyor?

Biz Çapa Onkoloji Enstitüsü’nde bir çalışma yaptık. Hastalarımızın yüzde 60’ı kemoterapi sürecinde kulaktan dolma bilgilerle bazı bitkisel ilaçları kullanıyordu. Önerilerimizden sonra bu oran, 1.5 yılda yüzde 50 azaldı. Hastalar uyarıldığı takdirde bunları yapmıyor. Belki de yüzde 80’i kullanıyor ancak korktuklarından bize söylemiyor.

Kanser tedavisinde başlıca hangi besinlerden kaçınmak gerekir?
Genellikle tuzu kısıtlıyoruz. Az miktarda kaya tuzu öneriyoruz. Tedavi sırasında iste pişirilmiş gıdalardan kaçınmak gerekiyor. Yine beyaz unu, beyaz ve esmer şekeri yani rafine ürünleri yasaklıyoruz. Bunun dışında genellikle çavdar ve yulaf ekmeğini tavsiye ediyoruz. Konservelerden yani raf ömrü uzun ürünlerden uzak durulmalı. Evde sıkılmış taze meyve suları içilmeli. Meme kanserinde soya yağını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Süte de dikkat etmek gerekiyor. Aşırı tüketimine karşıyız. ABD’de yapılan bir çalışmada akciğer kanseri hastaları arasında günde bir bardak süt içenle günde üç bardak süt içenler karşılaştırıldığında bir bardak içenlerin daha çok yaşadığı ortaya çıktı.

Radyoterapi gören hastalar beslenmede nelere dikkat etmeli?
Aşırı miktarda maydanoz verilmemeli. Yine maydanozla birlikte patlıcan, incir, asitli gıdalar radyasyon tedavisinde az tüketilmeli. Ayrıca bergamot, kafes otu, hodan, öksürük otu da kullanılmamalı. Bunlar cilt reaksiyonlarını artırıyor. Reaksiyon artarsa yara gelişebiliyor.

HANGi BiTKi KiME FAYDALI KiME ZARARLI?
Meme kanserlerinde östrojen reseptörü pozitif olanlarda yeşil çay çok faydalı, kullandığımız ilacın potansiyelini artırıyor. Bunun yanında keten tohumu, soya yağı, şerbetçi otu, kızıl yonca yasaklanmalı. Meyan kökü çok faydalı, elma suyuyla birlikte özellikle mide kanserleri başta olmak üzere pek çok kanserle savaşıyor. Ama meyan kökü; tansiyonu, diyabeti, kalp sorunu olanlara kesinlikle verilmemeli. Kemoterapi esnasında sarımsak veya hastanın kanamaya meyili varsa aspirin de verilmemeli. Bunlar kemoterapi ilaçlarının etkisini azaltıyor. Aşırı miktarda ekinazya vermek de karaciğerde toksik etki yapıyor.

KANSERSAVAR BESiNLER

Karpuz: Hastaların su ve elektrolit seviyesini dengeliyor. İçeriğinde betakaroten var. Kabuğunda da kanserden koruyucu özel bir madde saklıyor. Hastalarımıza haftada üç kere çekirdek ve kabuğuyla birlikte suyunun sıkılıp içilmesini öneriyoruz.

Böğürtlen: Özellikle mesane, mide, akciğer, kolon ve jinekolojik kanserlerde etkili.

Kara üzüm: Kabuğu ve çekirdeği çiğnenerek yenmeli çünkü asıl değerleri buralarda. Eğer hasta çekirdeği çiğneyemiyorsa mikserde çekirdeğiyle çekilmiş bir çay ya da su bardağı kara üzümün suyunun içilmesini tavsiye ederiz. Bunu bulamazsak normal siyah üzüm de olur. Çok büyük üzümler hormonla yetişmiş olabilir, çardak üzümüyse kimyasallara maruz kalmadığı için özellikle tercih edilmeli. Üzümün çok güneş görmüş olması ve sıcak iklimde yetişmiş olması gerekir. Dışarıdan hazır alınan üzüm suları, koruyucu madde içerdikleri için zararlı olabilir.


Kanserde beslenme - 1 KANSER HASTALARINA ORGANİK GIDA
Kanser tedavisi gören hastaların nasıl beslenmesi gerekir? Sorunun yanıtını bazı hastanelerde hastalara organik gıda servis edildiğini söyleyen Prof. Dr. Erkan Topuz veriyor...

Kanserde beslenme - 2 KİLO KAYBINI ÖNLEYİCİ BESLENME

Kilo kaybeden kanser hastasının bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kilo alması için nasıl beslenmesi gerekir? Prof. Dr. Erkan Topuz veriyor...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER