Milliyet Cadde 20.10.2011

Kanserde beslenme - 2 KİLO KAYBINI ÖNLEYİCİ BESLENME

Kilo kaybeden kanser hastasının bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kilo alması için nasıl beslenmesi gerekir? Prof. Dr. Erkan Topuz veriyor...

Milliyet Cadde'den Ayşegül Aydoğan Atakan'ın, kanser hastalarının kilo almasının önemiyle ilgili sorularına yanıt veren Universal Hastaneler Grubu İtalyan ve Çamlıca Hastaneleri Tıbbi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz, kanser hastalarının özellikle zeytinyağı, ev yoğurdu, köy yumurtası, çökelek gibi gıdalar tüketmesi gerektiğini söyledi ve şunları anlattı:

Kanserde beslenme - 2 KİLO KAYBINI ÖNLEYİCİ BESLENME

Hastalarda kilo kaybının önemi nedir?
Bütün kanserlerde kilo kaybına engel olmamız lazım. Hastada yüzde 10 kilo kaybı olsa dahi hemen tedbir almalıyız. Kemoterapi dozunun düşürülmesi gerekir. Kilo aldırmak için meyve suları çok önemli. Özellikle portakal, kayısı ve havuç suları kilo aldırır.

Kilo kaybını önlemek için nasıl bir beslenme tarzı izlenmeli?
Bunun için zeytinyağını birinci sırada tercih ediyoruz. Onun dışında kemik erimeleri olan hastalara kendi ürettiğimiz bazı kemik güçlendirici gıdalar var, onları veriyoruz. Ama hastanın canı çok tereyağı çekiyorsa da bunu bulgur pilavında, çorbalarında kullanabilir.

Hangi besinleri öneriyorsunuz?
Hastaya kilo aldırmak istiyorsak günde en az yarım kilo ev yoğurdu vermek zorundayız. Çökelek de çok faydalı, karaciğeri korur. Yine kilo almak için köy yumurtası yenmeli. Fabrikasyon olarak üretilen yumurtalarda lesitin denen madde yok. Köy yumurtasındaysa var. Lesitinin hem kanserden koruyucu hem de bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi mevcut. Lesitin sıcağa çok hassas olduğu için rafadan pişirilmeli. Örneğin akciğer kanserlerinde en önemli gıdalardan biri, bıldırcın yumurtasıdır ama köy bıldırcın yumurtası olmalı. Akciğer kanseri hastalarına günde 2 tane yemelerini öneriyoruz.

KEMOTERAPi SIRASINDA NELERE DiKKAT ETMELi?
“Hastanın kemoterapi sırasında hangi gıdaları alıp hangileri alamayacağı ve evde nasıl bir beslenme tarzını takip edeceği belirleniyor. Greyfurt suyu, kantaron gibi gıdalar kemoterapiyi bozar. Bunlar karaciğer üzerinde P450 adlı enzim vasıtasıyla kemoterapinin etkisini artırır ya da azaltır. Bunun dışında kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır ki, bunlardan ve bazı bitkisel gıdalardan hastayı uzak tutmak gerekir. Mesela aslında çok şifalı olmasına karşın yeşil çayı yüksek dozda kan sulandırıcı alan kişiye vermemek gerekir.”

MEYVELERİN KABUKLARI FIRÇALANARAK TEMİZLENMELİ
“Bütün meyvelerin kabuklarının yeni alınan bir fırça yardımıyla temizlenmesi gerekiyor. Özellikle havuç gibi olanları fırçalamakta fayda var. Bunları ne kadar soysanız da aralarında toksik maddeler kalabilir. Bunlar hastayı enfeksiyona hazır hale getirir. Bütün meyveler 5 litre suya 6-7 kaşık sirke koyulmak kaydıyla bekletilmeli. Yarım saat suda kalmalı ve bir daha yıkamadan buzdolabına koyulmalı.”

KANSER SAVAŞÇISI 3 KIŞ MEYVESi

ELMA: İngilizler,”Elma giren eve doktor girmez” diyor. Ama organik elma olmalı. Amasya elması gibi küçük boyda, genetiğiyle oynanmamış elmalar seçilip yenmeli. Elmayı günde 5 tane tüketmeli ya da suyunu içmeliyiz. Elmanın meyan köküyle beraber mide ve kolon kanserlerinin önlenmesinde çok yararlı olduğu biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Elmanın kabuğundaki kuarcatin, kanserden koruyucu bir madde. Kuarcetin en çok soğanda, pırasada ve elmanın kabuğunda bulunuyor. Elma, sirkeli suda bekletildikten sonra mutlaka kabuğuyla yenmeli.

NAR: Elmadan sonra en çok inandığımız ikinci meyve. Ağız yaralarını geçiriyor. Nar mevsimi geldiğinde hastalarımıza nar suyu içiriyoruz. Nar suyunu 35-40 saniye ağızda tutun.

MANDALİNA KABUĞU: Çeşitli çalışmalarda beyin tömürlerini küçülttüğü ortaya çıktı. Mandalina, portakal, turunç ve limonun yeşil olanlarını tercih edin. Her sabah bunlardan birer tane kabuğuyla mikserde çekin, içine kara üzüm pekmezi katarak ya da bal koyarak için. C vitamini bakımından çok faydalı bir bileşim.

KARA TURP: Akciğer kanserlerinde kara turpun çok faydalı olduğu görüldü. Her gün bir bardak, suyunun içilmesi tavsiye ediliyor. İçine rezene, havuç, portakal ya da domates suyu katabilirsiniz. Ama hasta bıkarsa bol bol salatası yapılmalı.



Kanserde beslenme - 1 KANSER HASTALARINA ORGANİK GIDA

Kanser tedavisi gören hastaların nasıl beslenmesi gerekir? Sorunun yanıtını bazı hastanelerde hastalara organik gıda servis edildiğini söyleyen Prof. Dr. Erkan Topuz veriyor...

Kanserde beslenme - 3 RADYOTERAPİ SIRASINDA NELER YENMELİ?
Prof. Dr. Erkan Topuz, radyoterapi gören kanser hastalarının tuz ve maydanozdan uzak durmalarını, karpuz ve böğürtlen yemelerini öneriyor.

Kanserde beslenme - 4 BAKLİYATLARIN GÜCÜ

Prof. Dr. Erkan Topuz, "Gerek kanserden korunmada gerekse hastalığın tedavisi sırasında beslenmede, sebze-meyveleri mevsiminde tüketmek, pazarlardan tazelerini almak, işlemden geçmiş gıdalardan uzak durmak önemli" diyor.

Kanserde beslenme - 5 KORUYUCU KIŞ SEBZELERİ
Pırasa, karnabahar, beyaz lahana, kereviz ve karaturp gibi kış sebzelerinin kanserden korunmada etkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erkan Topuz, "Tabii bunların organik olmasına dikkat etmek gerekiyor" diyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER