17.11.2017

Kırmızı pancarın 5 faydası

Kırmızı pancar C vitamini, fosfat, potasyum gibi vitaminleri içerisinde barındırıyor. Tam da mevsiminde bu bitkinin faydalarına göz atmaya ne dersiniz?

Tam da mevsimi olan kırmızı pancar sofralarda yerini almaya hazırlanıyor. Rengini veren pigmenti, posası, suyu hepsi ayrı faydalara sahip. C vitamini, fosfat, potasyum gibi birçok vitamin ve mineral içeren bu bitkinin kansere karşı korumadan hipertansiyonu düşürmeye dek çok önemli faydaları mevcut. Genel olarak faydalarına bakacak olursak:

Kırmızı pancarın 5 faydası

Bağışıklığı güçlendiriyor

Bağışıklık sisteminin hücreleri görevlerini yerine getirebilmek için C vitaminine ihtiyaç duyuyor. Kırmızı pancar içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.
 
pancar Bilişsel fonksiyonları iyileştiriyor
 
İlerleyen yaşla beyne giden kan akışı yavaşladığından bilişsel fonksiyonlar giderek azalıyor. Kırmızı pancar içeriğindeki nitratın vücutta nitrik okside dönüşmesi sayesinde beynin kanlanması ve bilişsel fonksiyonların en elverişli şekilde yürütülmesinde önemli rol oynuyor.
 
Kan basıncını dengeliyor
 
Yiyeceklerle alınan nitrat, vücutta nitrik okside indirgeniyor, nitrik oksit damarları gevşetip rahatlatıyor. Bu da kan dolaşımını iyileştirerek, kan basıncını düşürüyor. Hipertansiyon hastalarıyla yapılan çalışmalar, günde 1 su bardağını geçmemek şartıyla kırmızı pancar suyu tüketimin kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü gösteriyor.
pancar   
Kalbi koruyor, kanserle savaşıyor
 
Kırmızı pancara mor rengini veren betalain aynı zamanda yüksek oranda antioksidan özellik gösteriyor. Vücudumuz her gün dışarıdan gelen ya da kendi oluşturduğu serbest radikallere yani kanserden kronik kalp yetmezliğine dek birçok hastalığa neden olabilecek zararlı maddelere maruz kalıyor. Kırmızı pancar içeriğindeki betalainin antioksidan özellik göstermesi sayesinde bu serbest radikallerle savaşıyor ve bu özelliği sayesinde kalbi koruyor, kansere karşı savaşıyor.
 
Ayrıca kırmızı pancarda bulunan betalain, plazmada bulunan ve kalp hastalıklarının oluşmasına neden olan homosistein düzeyini azaltarak da kalp hastalıklarına karşı koruyor.
 
Sindirim sistemini düzenliyor
 
Orta boy bir kırmızı pancar yaklaşık 4 gram diyet posası içeriyor ve bu sayede bağırsakları korurken, hareketlerini düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları önlüyor. Ayrıca yeterli posa tüketimi kolon kanserine karşı da koruyucu özellik taşıyor.
pancar2


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER