05.12.2018

Kış aylarına özel baharatların faydaları

Kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için baharatlardan bolca faydalanıyoruz. Peki yemeklere ve çorbalara lezzet katan baharatların faydaları nelerdir?

İZLE: TAZE BAHARAT NASIL ANLAŞILIR?👇 
Özellikle kırmızı mercimek, ezogelin, tavuk çorbası veya balkabağı çorbası gibi çorbaların lezzetine lezzet katan kış aylarının vazgeçilmezi olan baharatların pek çok faydası var. Beslenme ve Diyet Uzmanı Emre Uzun, bizler için çorbalarımızda yer alan baharatların tek tek faydalarına değindi.

Kış aylarına özel baharatların faydaları

"Kakule idrar söktürücü olarak bilinir. Bu da böbrek fonksiyonlarını uyarması ve idrar yolu enfeksiyonlarını hafifletmesi anlamına gelir. Bağırsak parazitlerini de yok eder. Anti-oksidan ve kanser önleyici özellikleriyle birkaç yıldır gözde olan kakule, kolesterolü de düşürür ve kan pıhtılarının oluşumunu önleyerek kan akışına yardımcı olur. Kalp için yararlıdır.
 
Rezene; kalsiyum, demir, magnezyum, bakır zenginidir. Sodyum, potasyum ve diğer maddeleri de fazlasıyla içerir. Ayrıca A ve C vitamini deposudur. Kan akışını hızlandırır ve damarlarda tıkanmayı önler. İyi bir lif kaynağıdır. Kolesterol oranını dengelerken kalp hastalıklarına karşı da koruma sağlar. İçeriğindeki aspartik asit sayesinde gaz gidericidir, şişkinliği azaltır. Mide ve bağırsaklardaki iltihabi durumlarla savaşır. Besinlerin kolayca emilmesini sağlar. Mide suyu salgılanmasını uyardığı için sindirimi kolaylaştırır. Kabızlığa da iyi gelir.
 
Kırmızı biber C, K ve P vitamini zenginidir. Mükemmel bir anti-oksidandır. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır. Lifli bir gıdadır ve kabızlığa, sindirim sistemine, mesane ağrılarına prostata, mide ağrılarına ve ülsere iyi gelir. Posa yönünden zengin olduğu için kolesterolü düşürür. İdrar söktürücüdür. Mide asidi salgılayan bezleri çalıştırır. Böylece mide asidini dengeleyip sindirimi kolaylaştırır.
 
Kişniş sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve hazımsızlığı giderir. Yaprakları C, K vitamini ile protein açısından zengindir. Az miktarda da olsa kalsiyum, fosfor, potasyum, tiamin, niasin ve karoten içerir. Kişnişin içeriğindeki linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, stearik asit ve askorbik asit  gibi maddeler kandaki kolesterol seviyesini düşürmede etkilidir.
 
Kimyon, sahip olduğu demir mineraliyle vücut bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji verir. Besinlerin emilimini kolaylaştırırken içerdiği yüksek lif oranıyla da sindirim sistemini de rahatlatarak kabızlığı önler. Kimyondaki antioksidan kompleksi serbest radikallere engel olarak kansere yakalanma riskini azaltır. Eugenol ve limonen aldı bileşiklerin anti-tümör etkisi de bulunmaktadır.
 
Zencefilin içeriğindeki “gingerol” güçlü bir iltihap önleyicidir ve bu nedenle osteoartrit ve
romatoid artrit gibi şiddetli ağrılarla seyreden hastalıkların tedavisinde tüketilmesi önerilir. İçerdiği magnezyum, çinko ve krom sayesinde kan akışını hızlandırıp ateşi ve aşırı terlemeyi önler, böylece vücut sıcaklığını dengeler."

Bu haberler de ilginizi çekebilir:

Kış aylarının vazgeçilmezi: Balkabağı çorbası tarifi!
Diyetisyen Emre Uzun'un tarifiyle hazırlayacağınız balkabağı çorbası, doğallığı ve lezzeti bir yana size ruhsal durumunuzu düzeltmede de yardımcı olacak!

​Soğuk algınlığına karşı zencefil
Manganez, magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi minerallerin yanı sıra zengin C vitamini içeriği sayesinde zencefil, her derde deva. Peki nasıl tüketmeli?

​Bağışıklığı güçlendiren muhteşem üçlü: zerdeçal, zencefil, havlıcan
Depresyondan obeziteye kadar birçok hastalığa karşı etkili olan zencefilgillerin nasıl tüketilmesi gerektiğini Prof. Dr. Erdem Yeşilada'dan öğrenelim.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER