14.10.2019

Şimdi tam zamanı: Saymakla bitmeyen faydaları ile pırasa

​Bağışıklığı koruyan ve güçlendiren A ve C vitaminlerinden zengin pırasayı kış aylarında mutfağınızdan eksik etmeyin. İşte pırasanın en önemli faydaları...

İZLE: PIRASANIN FAYDALARI👇 
Bağışıklığın korunması ve güçlendirilmesinde etkili olan A ve C vitaminlerinden zengin olan pırasayı yemeklerinizde, çorbalarınızda, salatalarınızda ve böreklerinizde değerlendirebilirsiniz. Pırasayı kış aylarında sofranızdan eksik etmeyin çünkü sadece bağışıklık yönünden değil; kalp sağlığı, sindirim sorunları ve kansere karşı korunmada da pırasa son derece etkili bir sebze. Diyetisyen Dilara Demirkan Erkek, Pudra.com okuyucuları için pırasanın faydaları konusunda önemli bilgiler verdi.

Pırasanın faydaları nelerdir?

Kış aylarının vazgeçilmezi, soğangillerden allium ailesinin üyesi pırasa potasyum, A, C, B ve K vitaminlerinden zengin sebzeler arasında yer alıyor. Düşük kalorisi, lifli yapısı uzun süre tokluk sağlarken, bağırsak hareketlerinin düzenlemesini sağlıyor. İçerisinde bulunan inülin maddesi prebiyotiktir. Prebiyotikler, bağırsak florasının düzeni ve çeşitliliğini koruyarak obezite ve kilo alma riskini de azaltır. Diyetisyen Dilara Demirkan Erkek, bizler için pırasanın az bildiğimiz yararlarına detaylı olarak değindi. İşte pırasa faydaları...

Pırasanın yararları
  • A, C, B ve K vitaminlerinden zengindir. 
  • Lifli yapısı, düşük kalorisi sayesinde uzun süre tokluk sağlar, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. 
  • İçerisindeki inülin maddesi prebiyotik etkilidir. Prebiyotikler de bağırsak florasını düzenler.
  • Pırasa, sindirimde sülfenik asit üreten bir organosülfür bileşiği olan allisin içerir. Allisin karaciğerde kolesterol üretimini engeller.
  • Allisin aynı zamanda kan basıncını azaltmaya yardımcıdır.
  • İçeriğindeki kaempferol flavonoid maddesi ile kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcıdır, kan basıncını düzenler.
  • Pırasa tıpkı soğan ve sarımsakta da bulunan sülfür bileşiklerinden zengin bir besindir. Sülfür içeren besinlerin özellikle prostat, mide ve kolon kanserine karşı koruyucu etkileri olduğu bilinmektedir.
  • Yapısında bulunan flavonoidler yumurtalık kanserine karşı koruyucudur.
  • Pırasa güçlü antioksidan olan polifenol içerir. Bu antioksidanlar vücudumuzu çeşitli hastalıkların alt yapısını oluşturan serbest radikallere karşı korur.
  • Antioksidan etkili gallik asit içeriği ile cildi tazeler, yaşlanma karşıtı etki gösterir.
  • Pırasa, iyi folat kaynaklarındandır Yeterli folat alımı hamilelikte son derece önemlidir. Folat eksikliğinin doğum kusurlarına neden olduğu bilinmektedir. Bunun için özellikle gebe beslenmelerinde kış aylarında sıklıkla yer almalıdır.

İlgili haberlerimiz:

​Zeytinyağlı Pırasa
Adım adım Zeytinyağlı Pırasa tarifi. Detayları videodan izleyin veya fotoğrafların altındaki açıklamalardan takip edin. Afiyet olsun!

​Kanserden koruyan besinler
Diyet ve Beslenme Uzmanı Serap Güzel'in kanserden koruyan besinler hakkında verdiği bilgiler Pudra.com'da.

​Pırasa Yemeği Tarifi
Adım adım Pırasa Yemeği tarifi. Detayları videodan izleyin veya fotoğrafların altındaki açıklamalardan takip edin. Afiyet olsun!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER