Pudra.com 03.01.2012

Bel ve boyun fıtığı nasıl tedavi edilir?

Uzmanlar uyarıyor! Vücut ağırlığının yüzde 15’inden fazla ağırlık kaldıranlar, bel ve boyun fıtığı tehdidiyle karşı karşıya. Kadınların vazgeçilmezi kol çantaları potansiyel tehlike! Fıtık nasıl tedavi edilir? İşte yanıtı...

21. yüzyıl insanının en çok karşılaştığı sorunlardan biri olan bel ve boyun fıtıklarının günümüz koşullarında daha çok hareketsiz yaşam, iş hayatı gereği daha çok oturmak zorunda kalmak, artan depresyon, psikososyal faktörler ve obezite kaynaklı olduğu biliniyor.

Bel ve boyun fıtığı nasıl tedavi edilir?

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, duruş bozuklukları ve mesleğe bağlı pozisyon hatalarının sebep olduğu bel ve boyun fıtıklarının yanında tehlike oluşturan başka unsurların da gündeme geldiğini, özellikle ev hanımları ve çocuklu kadınların kucakta taşımadan dolayı büyük risk altında olduğunu ve kadınlar için kol çantalarının potansiyel tehlike yarattığını belirtiyor. Dr. Şahabettinoğlu, bel ve boyun fıtığı hakkında bilinmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

"Kadınların günlük yaşamda 3-5 yaşlarındaki çocuklarını uzun süre veya yanlış şekilde kucaklarında taşımaları, bel ve boyunlarına gereksiz yük binmesine neden olur; bu da fıtık için potansiyel tehlike oluşturur. Kucakta çocuk taşımanın yanı sıra kadınların kullandıkları kol çantaları kimi zaman valiz gibi dolu olduğundan uzun süre omuzda taşımaları ve hatta alışveriş çantalarını ağırlık gözetmeksizin tek taraflı taşımaları da bu anlamda tehlike oluşturur.

Toplam vücut ağırlığın yüzde 15’inden fazla ağırlık kaldırmak, bel ve boyun fıtığına davetiye çıkarmak anlamına gelir.
Örnek vermek gerekirse kilosu 60 olan bir kadın, 9 kilogramın üstünde yük kaldırdığında ve taşıma süresi uzadığında hem bel hem de boyun fıtığı için adaydır. Taşınan yük ilk etapta yakınmaya yol açmasa bile, süre arttıkça yükün ağırlaşmasıyla kişi farkında olmadan boyun fıtığı için zemin hazırlar.

Bel ve boyun fıtıklarının yüzde 98 – 99‘unun ameliyatsız tedavisi mümkündür. Sadece yüzde 1-2 hastada ameliyat gerekir. Bel ve boyun fıtıklarında başta maniplasyon, yani elle tedavi olmak üzere fizik tedaviler oldukça başarılıdır. Maniplasyonda, yani elle tedavi de başarı oranı yüzde 98’lerdedir. Hafif vakalarda 2 – 3, ileri vakalarda 8 – 10 seans uygulama yapılması gerekir.

Ameliyatsız tedavilere 2- 3 ay yanıt alınmaması durumunda ameliyat gerekebilir
Boyun fıtığında da el ve kollarda ilerleyen güç kaybı varsa ya da ağrı ve uyuşmaları ameliyatsız tedavilere 2 – 3 ay cevap vermemişse ameliyat gerekir. Sadece bel-boyun ağrısı veya kol-bacak uyuşması olan hastalarda yüzde 98 başarı oranı ile ameliyatsız olarak bel ve boyun fıtıkları tedavi edilebilir.

Fıtık her ne kadar tedavi edilebilen bir durum olsa da alınabilecek önlemlerle potansiyel tehlikenin önüne geçmek atılacak ilk adım olmalıdır.

Bunun için;
  • Uzun süre ağır yük taşımaktan kaçınmak,
  • Çocuklar 10-12 kilo ağırlığın üzerindeyse mümkün olduğunca kucakta taşımamak, zorunlu taşımalarda ise 1 – 2 dakikayı geçmemek,
  • Alışveriş çantalarının 2 – 3 kilo ağırlığın üstünde olması durumunda taşımamak veya iki kolda eşit miktarda bölerek yük taşımak.
  • Günlük kullanılan kol çantalarında zaruri ihtiyaçlar dışında fazla yükten kaçınmak.
  • Tüm bu taşıma işlemleri sırasında ağırlığı kavramak için doğru pozisyonda eğilmek ve kalkmak (Doğru kaldırma tekniği, kaldırılacak yükü belden eğilerek değil, dizlerden çömelerek yükü bacaklara vermek sureti ile mümkün olduğunca eğilmeden tutup kaldırmak şeklindedir),
  • Kucağımızda çocuk varken, çorba karıştırmak ya da telefonla konuşmak gibi farklı aktiviteleri aynı anda yapmaktan kaçınmak gerekir.


Ayrıca düzenli ve bilinçli spor yapmak da alınabilecek önlemler arasındadır. Tedaviden sonra bel ve boyun fıtıklarının tekrar ortaya çıkmaması için bel ve boyun egzersizlerini; duruş, oturuş, kaldırış, yürüyüş, çalışma şekli tavsiyelerini yerine getirmek gerekir. Buların yanı sıra mutlaka aşırı stresten, kronik zihinsel ve duygusal yüklenmelerden korunmak, gerekirse psikolojik yardım almak önemlidir."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER