15.08.2023

Besin zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Yazın artan vakalara dikkat!

Yaz sıcaklarında en riskli konulardan biri besin zehirlenmesi. Peki besin zehirlenmesi riskini nasıl azaltabiliriz ve zehirlenme nasıl anlaşılır?

Özellikle dışarıda tüketilen gıdaların, içeceklerin saklama ve hazırlanma koşullarına bağlı olarak; mide bulantısı, ishal, kusma gibi şikâyetlerle acillere başvurular yaz döneminde sıklaşıyor. Ayrıca büfe, restoran gibi yerlerden tüketilen gıdalar konusunda da bu mevsimde çok dikkatli olmak gerekiyor. Sıcak hava koşulları, besinleri daha çabuk bozulabilir hale getiriyor ve bu da besin zehirlenmelerine yol açabiliyor. Peki besin zehirlenmesi riskini nasıl azaltabiliriz ve besin zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Besin zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Yazın artan vakalara dikkat!

Özellikle yaz aylarında besin güvenliği konusuna çok dikkat etmek gerektiğine vurgu yapan Aile Hekimi Dr. Aslı Azakoğlu Karaca, besin zehirlenmesini, "Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal gibi sindirim sistemini etkileyen, zararlı maddelerin neden olduğu irritasyon veya iltihaplanma sonucunda gelişen semptomlar; bedenimizin, zararlı maddeleri dışarı atmak için verdiği refleks tepkidir." diyerek açıklıyor.

Besin zehirlenmelerinin genellikle ishale yol açtığını belirten Dr. Azakoğlu Karaca, ishalin ise dışkılama sıklığının artması ve dışkının sulu veya parçalı olması şeklinde kendini gösterdiğini açıklıyor. İshal ile birlikte karın ağrısı ve ateş diğer görülen yaygın belirtiler arasında.

KİMLER BESİN ZEHİRLENMESİNDEN DAHA ÇOK ETKİLENİR?

Tüketilen gıdaların içerisinde bulunan zararlı mikroorganizmalar, toksinler veya kimyasal maddeler özellikle yaşlılar, çocuklar, hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri, daha hızlı etkileyerek genel sağlık durumlarını bozarak tıbbi yardım almalarına yol açabilir. Bu bulaş genellikle bakteriyel bir kökene sahip olabilirken, bir virüs veya parazitten de kaynaklanabilir.
Mikroorganizmalar gıdaların hazırlanması, saklanması veya taşınması sırasında hijyen kurallarına uyulmaması sonucu çoğalırlar ve su veya besinlerin alınmasıyla bulaşıyor.

AÇIKTA SATILAN BESİNLERE DİKKAT!

Dr. Aslı Azakoğlu Karaca, yaz aylarında açıkta satılan besinleri tüketmemek gerektiğinin altını çizerek, “Kokusu ve rengi değişmiş, küflenmiş besinler (peynir gibi), özellikle et ve süt ürünleri, kümes hayvanları, sosis, sucuk, pastırma gibi işlenmiş gıdalar, dondurma, mayonez, kremalı pastalar, deniz ürünleri, yumurta gibi yiyecek ve içecekler konusunda oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle musluk suyu ve buzlu içeceklere de dikkat edilmeli. Bazı mekanlar çeşme suyunu şişeleyip servis yaparlar ve bu sık görülen ve turist ishaline yol açan bir durumdur” dedi.

BESİN ZEHİRLENMESİ RİSKİNİ NASIL AZALTABİLİRİZ?

“Besinlerin doğru şekilde saklanması, hazırlanması ve tüketilmesi ile ilgili önlemleri almak zehirlenme riskini azaltacaktır” diyen Aile Hekimi Dr. Azakoğlu Karaca, besin zehirlenmesi riskini azaltmak ve önlem almak adına yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
 
  • Yiyecekler buzdolabı veya soğutucuda uygun sıcaklıkta saklanmalı
  • Piknik veya açık hava etkinlikleri için besinler, temiz ve hava geçirmez kaplarda taşınmalı
  • Yemek hazırlamadan önce ve sonra eller mutlaka yıkanmalı
  • Et ve deniz ürünlerinden hazırlanan yemekler iyi pişirmeli, pişirildiğinden emin olduğumuz, güvendiğimiz mekânlarda tüketmeli
  • Taze meyve ve sebzeler iyice yıkanıp mümkünse kabukları soyularak yenmeli
  • Cam şişede su tüketmeye özen gösterilmeli

BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Besin zehirlenmesine karşı yiyecekleri çözdürürken dikkat!
Dondurulmuş gıdaları herkes farklı bir yöntemle çözdürüyor ancak acaba hangisi doğru yöntem? Cevapları Pudra.com okurları için gıda mühendisinden aldık.

BESİN ZEHİRLENMESİNDE HANGİ DURUMDA ACİLE BAŞVURMAK GEREKİR?

Dr. Aslı Azakoğlu Karaca, “Besin zehirlenmeleri genellikle birkaç gün içinde istirahat veya medikal tedavi ile kendiliğinden geçer. İyileşme süreci kaybedilen sıvının yerine konmasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hafif semptomlar genellikle evde tedavi edilebilirken, daha ciddi semptomlarda ise acil müdahale gerekebilir” dedi ve acil yardıma başvurulması gereken durumları şöyle anlattı:
 
  • CİDDİ KUSMA VE İSHAL: Eğer çok sık veya çok şiddetli kusma, ishal meydana geliyorsa ve bu durum sıvı kaybına neden oluyorsa,
  • YÜKSEK ATEŞ: Ateş çok yükselmişse (genellikle 38.5°C üzeri) ve diğer semptomlarla birlikte gittikçe arttığı hissediliyorsa,
  • ŞİDDETLİ KARIN AĞRISI: Şiddetli ve dayanılmaz karın ağrısı varsa, uzun sürüyor ve pozisyona bağlı geçmiyorsa,
  • KANLI İSHAL: İshal esnasında tuvalette dışkıya bulaşan kan ya da parazit görüldüyse,
  • CİDDİ HALSİZLİK, BAŞ DÖNMESİ VE BAYILMA HİSSİ: Bu belirtiler varsa besin zehirlenmesi durumu olasıdır ve derhal acile başvurulmalıdır.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

​Çocuğumuzu zehirlenmeden nasıl korumalı?
Çocuklarda sık rastlanan zehirlenmeye karşı gereken önlemleri almamız çok önemli.

​Yazın besin zehirlenmesine dikkat!
Gıda zehirlenmelerinin belirtileri nelerdir? Zehirlendiğimizde ne yapmalıyız? Peki zehirlenmemek için özellikle yaz aylarında nelere dikkat etmeliyiz?

​Sıcak hava sizi de mi çarptı? Sıcak çarpmasında ne yapmalısınız?
Son günlerde, nefes alamayacağımız kadar sıcak hava dalgasına maruz kaldık. Peki vücudumuz bu dalgaya nasıl cevap veriyor?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER