05.11.2010

KETEM ile ücretsiz kanser taraması

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi KETEM, ülkemizin 81 ilinde meme, serviks (rahimağzı) ve kolorektal kanserler ile ilgili ücretsiz tarama imkanı sunuyor.

Her türlü hastalık konusunda erken teşhisin önemi yadsınamaz. Bunu öngörerek ülkemizde ücretsiz tarama programları yürüten KETEM hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşmak istedik.

KETEM ile ücretsiz kanser taraması
KETEM ülkemizin 81 ilinde hizmet veriyor.

KETEM Nedir?

Açılımı "Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi" olan KETEM'ler "Erken teşhis hayat kurtarır!" prensibiyle yola çıkarak meme, serviks (rahimağzı) ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütmekte.

2008 yılı sonu itibari ile yurdumuzun 81 ilinde toplam 84 KETEM kurulmuş, devlet hastaneleri bünyelerinde faaliyetlerine devam etmekte. Bu merkezlerde kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında eğitim verilmiş olan doktor, hemşire, ebe, röntgen teknisyeni ve tıbbi teknologlar görevlendirilmiş. Bu özel konuya gönül vermiş olan personel, aynı zamanda kişilerarası iletişim ve sağlık eğitmenliği konularında da eğitilmiş.

Serviks ve meme kanserleri için yürütülen taramalar çeşitli yöntemlerle (mektup, telefon..) kadınlarımızın davet edilerek gerekli muayene ve testlerin yapılması şeklinde devam etmekte.

Tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsiz.

Kansersiz yaşamın sırları

KETEM'lerin en önemli amaçları toplumda kanser konusunda farkındalık yaratmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirmek.

Evet! Sağlıklı bir yaşam sürerek ileriki yıllarda kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Bunun için altın kuralların başlıcalarını aşağıdaki gibi sıralıyorlar;
  • Sigara ve diğer tüm tütün mamullerinden uzak durmak!
  • Sağlıklı saklama ve pişirme kurallarına uymak ve dengeli beslenmek!
  • Düzenli egzersiz yapmak!
  • Güneşin zararlı etkilerinden korunmak!
  • Gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak!
  • Alkolden uzak durmak!

Kanser taraması nedir?

Kanser taraması, kanseri, tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayene yapılmasıdır. Tarama yöntemleri hastalığın başlaması ile hastalığın görünür bir belirti verdiği ana kadar olan süreçte uygulanır.

Her kanser türü için etkin bir tarama yöntemi maalesef bulunmamaktadır.

Ülkemizde kanser tarama hizmetleri etkinliği tüm dünyaca kabul edilmiş yöntemlerle, etkin olduğu kanser türlerine yönelik sürdürülmektedir.

KETEM'lerde yürütülen kanser tarama hizmetleri
  • Serviks (rahimağzı) kanseri taraması için 35 - 65 yaş aralığındaki kadınlar, 5 yılda bir kez pap smear testi (rahim ağzından sürüntü) yapılarak taranmaktadır.
  • Meme kanseri taraması için 50 - 69 yaş aralığındaki kadınlar iki yılda bir mamografi filmi çekilerek ve hekim tarafından muayene edilerek taranmaktadır.
  • Kolorektal kanser tarama programı yeni başlamakla birlikte, bu kapsamda 50 - 70 yaş arası kadın ve erkekler yılda bir gaitada (dışkı) gizli kan testi (GKK), 10 yılda bir ise kolonoskopi yapılarak taranacaktır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER