@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 30.09.2011

Kimler meme kanseri riski altında?

Her 8 kadından birinde görülen meme kanserine kimlerin yakalanma riski daha yüksek? Dr. Didem Öncel Yakar, yanıtlıyor...

Meme kanserinin meme dokusu içinde, çoğunlukla süt kanallarından (sütü meme başına taşıyan kanallar) veya lobüllerden (süt üreten bezler) oluşan kanser türü olduğunu söyleyen Memorial Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Op. Dr. Didem Öncel Yakar, bu kanser türünün çoğunlukla kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de olabileceğini, ancak dünyada yaklaşık 8 kadından birinde meme geliştiğini belirtiyor. 2008 yılı içinde Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 200 bin yeni tanı konulmuş meme kanseri hastası olduğunu söyleyen Dr. Yakar, hastalığın en önemli risk faktörlerini şöyle açıklıyor:

Kimler meme kanseri riski altında?

  • Yaş: Kadınlarda yaş ilerledikçe meme kanseri riski artar. Çoğu meme kanseri olgusu 60 yaşın üzerinde görülür.
  • Aynı kişide daha önce meme kanseri gelişmiş olması: Bir memesinde kanser saptanmış olan kadınların diğer memelerinde kanser gelişme riski daha fazladır.
  • Aile hikayesi: Bir kadının anne, kız kardeş ya da kızında meme veya over (yumurtalık) kanseri olması o kişide meme kanseri gelişme riskini artırır. Bu risk ailede ilk kanser tespit edilen kişinin yaşı 40’ın altında ise daha da yüksektir.
  • Bazı genetik değişiklikler: Belirli genlerdeki bozukluklar (BRCA1, BRCA2 gibi) meme kanseri riskini artırır. Bu gen değişikliği olan kişilerin takipleri farklı protokoller ile yürütülür. Çocukluk ya da ergenlik döneminde göğüs duvarına radyasyon tedavisi uygulanmış olması risk faktörlerindendir.
  • Kilonun yaşa ve boya göre idealin üzerinde olması: Özellikle menopoz sonrası dönemde kilo artışı olan kişiler daha yüksek risk altındadır.
  • Üreme ve menstrüasyon (adet görme): İlk adet görme yaşı 12’nin altında, menopoz yaşı 55’in üzerinde olan, hiç doğum yapmamış, uzun süre östrojen tedavisi kullanan kişilerde risk artar. Aynı şekilde ne kadar geç çocuk sahibi olunursa risk o kadar yüksektir.
  • Hormon tedavisi kullanımı: Küçük dozlarda, doktor kontrolünde verilen hormon tedavisi kullanımında takiplerin daha sık aralıklı yapılması önerilir.

    Kiloya dikkat!
    Dr. Yakar, "Bir ya da daha fazla risk faktörünün taşınması mutlaka meme kanseri oluşacağı anlamını taşımadığı gibi hiçbir risk faktörü olmayan kişilerde de meme kanseri görülebilir. Bilinen risk faktörleri içerisinde kontrol edilebilecek olan tek etken kilodur. Bu sebeple aktif hayat tarzı olanların riskinin daha düşük olacağı düşünülür" diyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER