@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 19.10.2016

Meme kanseri nasıl anlaşılır?

Kimler meme kanseri riski altında? Meme kanseri hangi yaşlarda daha çok görülür? Kendi kendine meme kontrolü nasıl yapılır? Yanıtları Pudra.com’da.

Türkiye’de her 8 kadından birinde görülen meme kanserinde bilinçli hareket etme ve erken teşhis hayati önem taşıyor. Kadınlarda görülen kanser türlerinin yüzde 26’lık kısmını oluşturan meme kanseri riski 40 ila 50’li yaşlarda en yüksek seviyede oluyor. Hastalığın 40 yaş altında görülme sıklığı iise giderek artıyor. Bu da demek oluyor ki aslında hepimiz risk altındayız. Peki, risk altında olduğumuz bu hastalık hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Meme kanserinden korunmak için neler yapmalıyız? Hangi yaşta, hangi tetkiklerden geçmeliyiz? Acıbadem Maslak Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras’a meme kanseriyle ilgili aklımıza gelen tüm soruları yönelttik. 



Meme kanseri nasıl anlaşılır?
Meme kanserinin nedenleri neler?

Meme kanserinin nedenleri olarak cinsiyet, yaş, genetik, çevresel ve hormonal faktörleri sayabiliriz.
 

Beslenmenin meme kanseri üzerinde etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

Beslenme şekli meme kanseri gelişimi üzerinde etkili oluyor. Özellikle yüksek kalorili, yağlı gıdalarla beslenmek, alkol tüketmek meme kanseri riskini artırıyor.
 

Memede zararsız görülen bezelerin ileride meme kanserine dönüşme riski var mı? Bezeler ne kadar büyüdüklerinde alınmak zorunda kalınır?

Başlangıçta iyi huylu olan tümörlerin meme kanserine dönüşme riski yok. Ancak meme dokusu içinde oluşan bazı değişiklikler ileride meme kanserinin oluşmasında risk yaratıyor. Eğer memede olan bir kitle giderek büyüyorsa bu kitlenin iyi huylu olmayıp, kötü huylu olabileceği akılda bulundurulmalı ve kitlenin patalojik incelemesinin yapılarak kesin tanısı konmalı.


Meme kanseri hangi yaşlarda daha çok görülüyor?

Meme kanseri daha çok 40 yaşından sonra görülüyor ve yaşla birlikte görülme sıklığı da giderek artış gösteriyor.
 

Meme kanserine bağlı ölüm oranları 20 yıl öncesine göre düştü. Bunun nedenini açıklar mısınız?

Meme kanserine bağlı ölüm oranlarını azaltan en önemli nedenlerden bir tanesi meme kanseri ile ilgilenen birçok branşın bir arada ahenk içerisinde takım çalışması yapması. Cerrahi, radyoloji, patoloji, medikal ve radyasyon onkolojisi uzmanlarının bir arada meme hastalıkları tanı ve tedavisinde grup şeklinde çalışmaları sadece hastalığın etkin bir şekilde tedavi edilmesini değil hem hasta hem de doktor memnuniyetini de artırıyor.
 

Meme kanserinin görülme yaşının gerilediği söyleniyor. Bunu neye bağlayabilirsiniz?

40 yaş altında meme kanseri görülme sıklığı giderek artış gösteriyor. Bunda da hormonal etkenler, radyasyon, beslenme tipi, sigara ile alkol tüketimi gibi faktörler etkili oluyor.
meme kanseri nasıl anlaşılır? 1

Genel olarak meme kanseri risk faktörleri neler? Kimlerde daha çok meme kanseri görülür?

Erken adet görmek, geç menopoza girmek, ergenlik döneminde göğüs duvarına ışın almak, aile fertlerinde meme kanseri olması, geç doğum yapmak, süt emzirmemek, alkol ve sigara tüketmek, hatalı beslenme tipi ve hormonal ilaçlar kullanmak meme kanseri riskini artırıyor.
 

Meme kanserinden koruyucu faktörler neler?

Fazla kilolu olmamak, egzersiz yapmak, erken doğum yapmak, süt emzirmek, alkol ve sigara kullanmamak ve hormon ilaçları almamak meme kanserinden koruyan faktörleri oluşturuyor.
 
Örneğin, ideal kiloya sahip kadınların, fazla kilolu olanlara göre menopoz dönemi sonrası meme kanserine yakalanma riskleri daha az. Çünkü obez kadınlarda kandaki cinsiyet hormonları, insülin ve insülin büyüme faktörü 1, bel çevresi kalınlığını artırıyor. Bütün bu faktörler de meme kanseri açısından risk oluşturuyor.
 
Yapılan araştırmalara göre, hormon tedavisi kullanmayan kadınlar menopozdan sonra 10 kilo veya daha fazla kilo verdiklerinde kilo vermeyenlere oranla daha az risk taşıyorlar. Düzenli olarak yapılan spor da kilo kontrolünü sağlıyor ve risk faktörü olan yüksek östrojen düzeyini dengeliyor. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Çalışmalar, menopoz öncesi dönemde haftada en az 4 gün düzenli olarak spor yapmanın meme kanseri riskini azalttığını gösteriyor. Menopoz sonrası dönemde düzenli olarak uygulanan spor, daha da önemli hale geliyor. Çünkü bu dönemde kilo alımı, yağ dokusundan kötü östrojenlerin salınımına yol açarak meme kanseri riskini artırıyor.
 

Meme kanserinden koruyucu faktörler neler?

Yağ içeriği yüksek besinler uzun süreli tüketildiklerinde kandaki östrojen düzeyleri yükseldiği için meme kanseri riski artıyor. Haftada 5 kez kırmızı et yenilmesiyle meme kanseri riskinde artış olduğunu gösteren çalışmalar da var. Bu nedenle meme kanserinden korunmak için kırmızı et tüketimini abartmamalı.
 
Her gün taze sebze ve meyve tüketmeli. Çünkü sebze ve meyveler içerdikleri antioksidanlar sayesinde meme kanserinin gelişme riskini yüzde 25 oranında azaltabiliyor. Enerji alımını azaltıp, vücudunuzun yağ yüzdesini ideal seviyelerde tutarak meme kanseri riski azaltılabiliyor. Alınan total enerjinin sadece yüzde 20-25’inin yağdan gelmesine dikkat edilmeli.
meme kanseri nasıl anlaşılır? 2 
Kendi kendine elle muayene ne zaman yapılır? Adet dönemine göre bir zaman belirlemek gerekir mi?
Adet gören kadınlarda adetleri bittikten sonra (adetin başladığı gün birinci gün kabul edilir, ideali 7-14 günler arası), menopozdaki kadınlarda ise ayın belli bir günü yapılması gerekiyor.
1. Muayeneye önce ayna karşısında başlayın. Ellerinizi belinize koyarak önce memelerin simetrik olup olmadığını kontrol edin. Memelerde görünür bir kitleyi araştırın, meme derisinde herhangi bir çöküntü veya renk değişikliği olup olmadığına bakın.
2. Elleriniz yukarı kaldırılarak aynı incelemeleri tekrarlayın.
3. Daha sonra yatarak muayeneye geçin. Muayeneye önce sağ memeden başlayın. Daha rahat muayene edebilmek için sağ omuz-sırt altına küçük bir yastık koyun. Sağ elinizi başın arkasına yerleştirin.
4. Muayeneyi sol elinizin 2-3 parmak ucu ile gerçekleştirin. Meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde halkasal hareketler ile herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığı kontrol edin. Tüm memeyi muayene ettikten sonra koltuk altına bakın. Sol meme ve koltukaltını da benzer şekilde değerlendirin.
 

Adet dönemi öncesi göğüslerdeki değişimle meme kanseri bulguları benzeşebilir mi?

Göğüslerdeki değişimle meme kanseri bulguları benzer değildir.
 

Hangi yaşlarda hangi muayeneler yaptırılmalı?

Her kadın kendi kendini muayeneye ergenlik döneminden sonra başlamalı. Genel tarama programları risk taşımayan kadınlarda 35 yaşında başlamalı. Ailesinde meme kanseri olan kadınlarda ise ailesinde en genç meme kanserli hastanın yaşından 5 yıl önce başlanmalı. Örneğin ailesinde 35 yaşında meme kanseri olan bir kadının meme taramaları 30 yaşından itibaren olmalı. Risksiz kadınlarda 40 yaşında ilk mamografi çekilmeli, yılda bir hekim muayenesi yapılmalı, 40 yaşından sonra 1-2 yılda bir, 50 yaşından sonra ise yılda bir kez mamografi çekilmeli. Riskli kadınlarda ise muayene sıklığı hekim tarafından belirlenmeli.
 

Genel olarak meme sağlığı için kadınlar hangi önlemleri almalı?

Kendi kendilerine meme muayenesi yapmalı, tarama programlarına girmeli, kilo almamalı, egzersiz yapmalı, gereksiz hormonal ilaçları kullanmamalı, dengeli beslenmeliler.
meme kanseri nasıl anlaşılır? 4

Meme kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Meme kanserinin ilk tedavisi genellikle cerrahi yöntem oluyor. Bunun dışında kemoterapi, hormon terapi (anti-hormon) ve radyoterapi uygulanıyor.
 

Memedeki kitlenin veya memenin tamamının alınması neye göre belirlenir?

Özellikle kitlenin büyüklüğüne, meme içinde çok odaklı veya çok merkezli olup olmamasına göre belirleniyor.


Kemoterapinin olumsuz etkilerini en aza indirgemek için hasta neler yapmalı?

Hastalar dengeli beslenmeli, aşırı fiziksel aktivitelerden kaçmalı, dinlenmesine ve uykusuna özen göstermeli. Bu dönemde enfeksiyon hastalıkları çok kolay alınabileceği için üşütmemeye ve hasta kişilerle temas etmemeye dikkat etmeli.
 

Meme kanseri tedavisinden sonra tekrarlama riski var mı?

Meme kanserinin tekrarlama riski var. Hastalığın tekrarlamasında evresi önemli.
 

Tedavide memenin tamamının alınmasından sonra estetik cerrahi müdahale ile yeniden meme yapılmasının kanseri tetikleme ihtimali var mı? Bu estetik müdahalede protez mi yoksa vücut dokusu mu kullanılır?

Yeniden meme yapılmasının kanseri tetikleme ihtimali yok. Estetik müdahalede protez veya vücut dokusunun her ikisi de kullanılabiliyor.


Meme kanseri tedavisi görmüş bir kadının anne olma ihtimali var mı?

Meme kanseri olmuş bir kadının anne olma ihtimali var. Ancak zamanlaması hekimi tarafından yapılmalı. Ayrıca kemoterapi tedavisi görecek olan kadınlar anne olmak istiyorlarsa bu tedaviden önce yumurta veya embriyo saklama işlemi yaptırabilirler.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Kadınların gizli korkusu: Meme asimetrisi
Meme asimetrisi, kadınların söylemekten çekindiği ve zorluk yaşadıkları sorunlardan biri. Meme asimetrisinin detayları Pudra.com'da...
 
Yoğun meme dokusunda kanser riskine dikkat!
Meme kanserinin en önemli risk faktörlerinden biri olan meme dokusu yoğunluğunu çoğu kadın bilmiyor. İşte yoğun meme dokusu hakkında bilmeniz gerekenler.

Şeker meme kanserine neden oluyormuş!
Giderek artan göğüs kanserinin sebeplerinden biri de şeker tüketimi. Beslenme şeklinizin göğüs kanserine etkilerini Pudra.com yazdı.

Dr. Mehmet Öz'den kanseri önlemek için öneriler
Kanserden korunmak için özellikle tüketmemiz ve sakınmamız gereken besinler hangileri? Dr. Mehmet Öz kanseri önlemek için nasıl beslenmemiz gerektiğini anlatıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER