Pudra.com 08.04.2013

Miyomdan korkmalı mı?

Rahimde miyom olduğu nasıl tespit edilir? Miyomlar nasıl tedavi edilir? Ameliyatla alınması şart mıdır? Yanıtları Pudra.com'da.

Kadınlarda çok sık rastlanan, genellikle varlığını hissettirmeyen ve rutin kontrollerde haberdar olunan miyomlar, rahmin kasılmasını sağlayan, düz kas dokusundan kaynağını alan iyi huylu tümörlere verilen isim.

Miyomdan korkmalı mı?

Miyomların kanserleşmiş haline “sarkom” denildiğini, ancak bunun çok ender görülen bir durum olduğunu söyleyen Medicana Çamlıca Hastanesi Jinekoloji Uzmanı Dr. Mehmet Öztürkmen miyomlar hakkında şu bilgileri veriyor:

“Miyomlar çoğunlukla iyi huyludur. Miyomların kadınlık hormonu östrojenle beslendiğini, hatta miyom gelişiminin östrojenle bağlantılıdır. Ailede, özellikle birinci derece akrabalarında miyom olan kadınlarda miyom daha sık görülür. Bir kadında tek bir miyom olabileceği gibi birçok sayıda miyom bir arada bulunabilir.

Miyomlar ayrıca çok farklı büyüklüklerde de olabilir. Miyomlar rahimde bulundukları yere göre adlandırılır. En çok rahim düz kas tabakasının içine gömülü olarak bulunur. Bunlar intramural, yani duvar içi miyomlar olarak adlandırılır. Rahmin dış kılıfının hemen altına yerleşen ve rahmin dışına doğru büyüyen miyomlara 'subseroz miyomlar' denir. Rahim içini kaplayan tabakanın altına yerleşmiş ve rahim içine doğru büyüyen miyomlar ise submükoz miyomlar olarak adlandırılır. Bazı miyomlar da rahmin yanlarında bulunur, bunlara 'intraligamenter miyomlar' denir.

Miyomlar genellikle belirti vermiyor
Miyomlar çoğunlukla belirti vermez veya başka bir şikâyet için yapılan jinekolojik muayenede ya da rutin olarak yapılan muayenede, yani tesadüfen bulunur. Belirti verdiklerinde de şikâyetler genellikle miyomların rahim içindeki yerlerine ve büyüklüklerine bağlıdır.

Sebep oldukları şikâyetler genellikle kanama, adet kanamalarında ve sürelerinde artıştır. Sübseroz miyomlar büyüme yönlerine bağlı olarak başka organlara, örneğin bağırsak ya da idrar torbasına baskı yapıp başka şikâyetlere neden olabilir. Miyomlar genellikle hızlı büyüdüklerinde, kendilerini besleyen damarlar yetersiz kaldığında ani ve şiddetli ağrılar yapabilir.

Miyomlar ameliyatla alınmalı mı?
Miyomlar zararlı değilse, kadınların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir rahatsızlık vermiyorsa ve kanserleşme eğilimi yoksa ameliyat tavsiye etmiyoruz. Miyomların büyüme hızları, yerleri, büyüklükleri ve hastanın yaşı yine ameliyat seçeneğini belirleyen faktörlerdir. Ancak genel olarak miyomların çok küçük bir yüzdesi için ameliyat gerektiği söylenebilir.

Rutin muayenede saptanmış, çok büyük olmayan, belirti vermeyen miyomları altı aylık aralıklarla takip etmek gerekir. Takip süresince bir büyüme olup olmaması, büyümenin hızı ve şikâyet oluşumuna göre tedavi seçenekleri gözden geçirilebilir. Yine gebelik beklentisi ve planları tedavide belirleyici etkenlerdendir. Miyomların gebelikte olumsuz etki yapıp yapmayacağına göre farklı tedavi yolları seçilebilir.

Miyomlar nasıl tedavi edilir?
Miyom tedavisinde öncelikli amaç hastanın ağrı ve şikâyetlerini ortadan kaldırmaktır. Şikâyeti olan hastalar için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Hormon tedavisi bunlardan biridir. Bu tedavide amaç östrojen hormonunun düzeyini düşürüp, miyomu besleyen damarları ve böylece miyomu küçültmektir. Bu tedavi şikâyetleri azaltır, ancak uzun süreli bir tedavi olarak düşünülmez. Zira ilaçlar kesilince miyom büyüyebilir. İlaçların uzun süreli kullanımı ise önerilmez.

Miyomektomi, yani rahimdeki miyom ya da miyomların karından açık cerrahi yöntemiyle ya da laparoskopik yöntemle alınması ideal tedavi yöntemidir. Bu yöntemle genç hastalarda doğurganlık da korunur. Bu tedavide çıkabilecek tek olumsuzlukla miyom sayısının fazla olduğu durumlarda karşılaşılır. Miyomektomi ile bütün miyomlar temizlenemeyebilir ve böyle bir durumda şikâyetlerin tekrarlaması olasılıklar arasındadır. Ailesini tamamlamış bir hastanın rahminin alınması (histerektomi) bir seçenek olarak sunulabilir, ancak biz hiçbir koşulda rahmin alınması gibi bir seçenekten yana değiliz. Bu tedavi yöntemi son çare olarak düşünülmelidir.“


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER