Pudra.com 03.07.2014

Sıcaklarda göz kuruluğuna dikkat!

Göz kuruluğu sıcak havaların etkisiyle yaz aylarında artış gösteriyor. Prof. Dr. Sait Eğrilmez, göz kuruluğunun nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.

Yaz aylarıyla artan buharlaşmanın etkisiyle birlikte göz kuruluğu şikâyetleri artıyor. Göz kuruluğunun kış aylarında %41 görülme sıklığı yazın %59’lara kadar çıkıyor. Günün büyük çoğunluğunu klimalı ortamlarda geçirenlerde göz kuruluğu daha çok görülüyor. Özellikle ofis çalışanları ve menopoz sonrası kadınlarda; gözlerde sık sık yanma, batma, yabancı cisim hissi ve bulanıklık gibi şikâyetler yazın yaşanabiliyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez göz kuruluğunun yaşam kalitesini belirgin biçimde etkileyen bir göz yüzeyi sorunu olduğunu, nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.

Sıcaklarda göz kuruluğuna dikkat!

Göz kuruluğu neden yaz aylarında artış gösteriyor?
Klima, ortamdaki nemli havayı çeken, soğuk kuru hava üfleyen bir sistem olduğundan gözyaşının buharlaşmasını hızlandırıyor ve gözlerin kurumasına yol açıyor. Gözyaşı, gözün sağlıklı kalmasını ve göz kırpma hareketini yaparken rahat hissetmemizi sağlıyor. Bazı insanlarda gözyaşı üretimi azalabiliyor veya üretilen gözyaşı kalitesinde bozulma meydana gelebiliyor. Bu durumda ortaya çıkan rahatsızlık "kuru göz" olarak adlandırılıyor. Yaygın olmasına rağmen göz kuruluğu çok sayıda insanı etkileyen fakat en az bilinen göz rahatsızlıkları arasında. Birçok kişi, göz kuruluğu belirtilerini yanlış olarak alerjilere, iklim koşullarına ya da basitçe göz zorlanmasına bağlıyor. Bunların hepsi göz kuruluğu belirtilerini şiddetlendirebiliyor.

Göz kuruluğu nasıl tedavi edilir?
Göz kuruluğunda toz, duman, kimyasallar ve klima en önemli risk faktörleri. Eksik olan gözyaşı suni gözyaşları tarafından karşılanabiliyor. Bununla birlikte bulunduğunuz ortamı nemli tutmat, sıcak ortamlardan kaçınmak ve sigara dumanından uzak durmak da etkili yöntemler. Göz doktoruna gidilerek göz kuruluğunun sebebinin anlaşılması önemli. Hastaların yaşam kalitelerini artırması için şunlara dikkat etmelerini öneririm.
• Klimanın üfleme yönü kesinlikle yüzümüze doğru olmamalı.
• Gözde yağ bezlerinde bir sorun varsa, ona yönelik tedavi uygulanmalı, gözyaşı üretimi yeterli değilse yapay gözyaşı desteği verilmeli.
• Koyu renkli balıklarla beslenenlerde göz kuruluğu daha az görülür. Bu nedenle Omega-3 yönünden zengin besinler tüketilmeli.
• Bilgisayar karşısında 20 dakikada bir 20 saniyelik, 45 dakikada bir 15 dakikalık molalar verilmeli.
• Kontak lens kullananlar ve refraktif ameliyat geçirenlerde yanma-batma olmaksızın, görme kalitesinde bozulma ve kızarıklıklar olabilir. Yapay gözyaşı damlatarak bu engellenebilir.
• Uyuduğumuz oda nemli olmalı.
• Uçuş kabinlerinde nem oranı son derece düşük. Uçağa bindiğinizde yapay gözyaşı damlatmanız gözünüzü rahatlatabilir.

Eğer göz kuruluğundan şüphe ediyorsanız kurugoz.com adresinde bulunan anketi cevaplayarak göz kuruluğu durumunuzu derecelendirip doktorunuzla paylaşabilirsiniz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER