Pudra.com 09.01.2013

Tedavi edilmeyen sinüzit körlüğe yol açabilir

Sinüs boşluklarının çevresinde, göz ve beyin yer aldığından tedavi edilmeyen sinüzit, göze yayıldığında körlüğe kadar giden durumlara ve beyne yayıldığında menenjitten beyin apsesine kadar birçok ciddi soruna neden olabiliyor.

Antibiyotik tedavisi sinüzit hastalığına genellikle çözüm sunsa da, hastalar zaman zaman tedavi sürecini aksatabiliyor. Bu durumda sorun kronikleşebiliyor ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Örneğin sinüs enfeksiyonunun çevreye yayılması sonucu menenjit, beyin apsesi veya görme kaybı oluşması gibi.

Tedavi edilmeyen sinüzit körlüğe yol açabilir

Kafatası içinde yer alan dört çift havalı boşluğa sinüs deniyor. Sinüsler burun boşluğuna açılıyor ve bunlardan sadece etmoid sinüs çok sayıda küçük boşlukların birleşmesinden oluşuyor. Bu boşlukları döşeyen ve mukoza denilen örtünün her türlü iltihabına da sinüzit deniliyor.

Sinüzit yol açtığı zonklayıcı baş ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı nedeniyle yaşam kalitesini düşürse de hastalar zaman zaman tedavilerini aksatabiliyor veya doktora başvurmayabiliyor. Oysa sinüsteki enfeksiyonların çevre yapılara yayıldığı takdirde ciddi tablolara yol açabildiğine dikkat çeken Acıbadem Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri, “Sinüs boşluklarının çevresinde, göz ve beyin yer alıyor. Dolayısıyla sinüs enfeksiyonu çevreye yayıldığında yüz kemiklerinde osteit denilen iltihaplanmalara, göze yayıldığında körlüğe kadar giden durumlara ve beyne yayıldığında menenjitten beyin apsesine kadar birçok ciddi soruna neden olabiliyor. Dolayısıyla sinüzit problemi olan hastaların mutlaka bir doktora başvurmaları ve tedavilerini aksatmamaları çok önemli” diyor ve sinüzit hakkında bilinmesi gerekenleri şöyle anlatıyor:

Burun akıntısı ve dişlere vuran ağrıya dikkat
"Burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve dişlere vuran yüz ağrısı ile öne eğilmekle artan zonklayıcı baş ağrısı özellikle akut sinüzitin tipik belirtilerinden. Olay kronikleştikçe ağrı kayboluyor ve en önemli şikayet geniz akıntısı ile burun tıkanıklığı oluyor.

Basit soğuk algınlığı sinüzite dönüşebiliyor
Viral üst solunum yolu enfeksiyonları sinüzitin en önemli sebeplerinden biri. Basit bir soğuk algınlığı sinüzitle sonuçlanabiliyor. Dolayısıyla salgınlar sırasında dikkatli olmak ve hastalığın bulaşmaması için tedbir almak veya bulaşmışsa tedavi olmak çok önemli. Özellikle alerjik rinit sorunu olan kişilerin bu hastalığın tedavisine dikkat etmeleri gerekiyor. Ayrıca burun içinde anatomik bozukluğu bulunanlar, sigara ve alkol gibi alışkanlıkları olanlar da sinüzite daha sık yakalanıyor.

Antibiyotik tedavisi etkili
Özellikle akut bakteriyel sinüzit tedavisinde antibiyotikler en önemli ilaçlar. Uygun antibiyotik ve uygun tedavi süresi bu hastalıkta genellikle çözüm sağlıyor. Antibiyotiklerin yanında destek tedavisi de faydalı oluyor. Akut vakalarda tedavi süresi genellikle 2 haftayı buluyor. Kronik vakalarda ise alta yatan hastalığın tedavisi yanında ilaç tedavisi yaklaşık 1 ay sürüyor.

Cerrahi yöntemde başarı oranı yüzde 90
Hastalığın kronikleştiği durumlarda ise uygun ilaç tedavisine yanıt alınmazsa cerrahi tedavi gündeme geliyor. Bunun yanında eğer enfeksiyon göze, beyne ve çevre kemik yapılara yayılmışsa, yani komplikasyon gelişmişse, yine cerrahi tedavi devreye giriyor. Cerrahi tedavide yaygın olarak 'endoskopik sinüs cerrahisi' kullanılıyor. Kronik bakteriyel sinüzitlerde cerrahi tedavinin başarı şansı çok yüksek. Bu tür hastalarda yüzde 90’ın üzerinde sonuç alınıyor.


Sinüzitten korunma yolları


• Genel direncinizi düşürebilecek yorgunluk, uykusuzluk ve dengesiz beslenme gibi durumlara dikkat edin.
• Islak saçlarla soğuk havaya çıkmayın.
• Klima kullanımına dikkat edin, yaşam alanınızdaki havanın neminin çok düşük olmamasına özen gösterin.


Sinüzit hakkında doğru bilinen yanlışlar


Yanlış: Baş ağrısı genellikle sinüzit belirtisidir.
Doğrusu: Baş ağrılarının yaklaşık yüzde 85’inin kaynağı gerilim tipi baş ağrıları, yüzde 10’u migren, sadece yüzde 5’i ise sinüzit benzeri inflamatuar bozukluklar oluyor.

Yanlış: Geniz akıntısı sadece sinüzitte ortaya çıkar.
Doğrusu: Geniz akıntısı birçok nedene bağlı olarak gelişen bir belirti. Reflü ve alerjik rinit benzeri pek çok hastalık ve hava kirliği ile sigara alışkanlığına bağlı olarak görülüyor.

Yanlış: Sinüzit bir enfeksiyon hastalığıdır.
Doğrusu: Enfeksiyon sinüzit hastalığının sadece bir formudur. Geniş bir hastalık gurubu olan sinüzitin nasal polip formu, gerek sebebi gerekse tedavisi tamamen farklı bir hastalıktır.

Yanlış: Sinüzit ameliyatından sonra hastalık genellikle nüks eder.
Doğrusu: Uygun tanı ve uygun yapılan cerrahinin başarısı yüzde 90’ın üzerinde seyrediyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER