@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 09.02.2016

Zika virüsü cinsel yolla bulaşıyor mu?

Zika Virüsü cinsellik yoluyla bulaşıyor mu? Zika virüsünden korunmak için neler yapmalı? Op. Dr. Cihan Erdoğdu Pudra.com'a anlattı.

Zika virüsü, ilk kez Afrika ormanlarında görüldüğü için bu adı taşıyor. Zika, Brezilya'da ortaya çıkan fakat şu an 20 ülkeye yayılmış tehlikeli bir virüs. Genellikle Afrika ve Asya'da bulunan bazı sivrisinek türleri ile yayılıyor. Ancak bugüne kadar çok bilinmeyen bu hastalık, geçtiğimiz sene Brezilya'da ortaya çıkması ile dünyanın gündemine oturdu. Öyle ki, Brezilya'da görüldüğü anda belli bir bölgede yaşayan insanların yüzde 75'inde virüsün var olduğu tespit edildi. Fakat bu virüsle ilgili en önemli ayrıntı şuydu: Aynı dönemde gebe olan ve virüse yakalanan kadınlarda, doğumlarda mikrosefali denilen hastalığın olması gerekenden katbekat fazla olduğu tespit edildi. Bu, bir anda dünyanın sağlık örgütlerinin dikkatini çekti. (Zika virüsünün belirtileri ve korunma yöntemleriyle ilgili merak ettiklerinizi Hamileler risk altında: Zika virüsüne dikkat! yazımızda detaylı olarak bulabilirsiniz.)



Zika virüsü cinsel yolla bulaşıyor mu?
Zika virüsü mikrosefaliye yol açıyor

Pudra.com olarak Zika virüsüyle ilgili merak ettiklerimizi sorduğumuz, Cankat Kadın Sağlığı Merkezi’nden Op. Dr. Cihan Erdoğdu, bu virüsün insandan insana geçmesinin mümkün olmadığını ve her sivrisinek türünün de bu virüsü taşımadığını söylüyor. Ülkemizde henüz böyle bir risk bulunmasa da seyahat edecek hamile veya anne adaylarının çok dikkatli olması gerektiğini özellikle vurgulayan Erdoğdu, zika virüsü ile ilgili şunlara dikkat çekiyor: "Virüs insanlarda hafif seyrediyor. Birkaç gün sürebilen baş ağrısı, hafif ateş, bazen de döküntülerle kendini belli ediyor. Ancak burada bizi ilgilendiren en önemli sorun hamile bir kadının bu virüse yakalanması. Bunun sonucunda ne yazık ki yüksek oranda bebekte mikrosefali dediğimiz bir bozukluğa yol açıyor. Mikrosefali, anne karnındaki bebeğin baş çevresinin olması gereken ortalama en küçük değerin de altında olduğunu ifade eden bir terim. Bunun klinik yansıması ise pratik hayatta bebeğin beyin hacim gelişiminin çok büyük oranda eksik olması ve doğumu takiben bebeklik ve çocukluk çağında bireyin motor ve mental gelişiminin geri olması ve yazık ki tedavisi yalnızca belli bir noktaya kadar olabiliyor."

Zika virüsü insandan insana bulaşıyor mu?
Op. Dr. Erdoğdu, her ne kadar kamuoyunda çok fazla yer almış olsa da Zika virüsü hakkında bir takım kafa karıştırıcı noktalar olduğunu belirtiyor: Bu virüsün sivrisinekler yoluyla insana geçtiği biliniyor. Ancak günümüzde ortada bazı cevaplanmamış sorular var:
  • Bu virüsün ne kadar yayılabileceği konusunda bir öngörü yok.
  • Günümüzde bunun için geliştirilmiş bir aşı veya tedavi şu an için yok.
  • Önümüzdeki yaz döneminde Brezilya'da yapılması planlanan olimpiyat oyunları nedeniyle dünyanın dört yanından Brezilya'ya binlerce insanın gelmesi gündemde. Bu insanların çok büyük bir kısmının bu virüsü kapmasından endişe ediliyor. (Hamilelikte riskli 10 durum başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.)


Zika virüsü cinsel yolla bulaşabilir!

Dr. Erdoğdu, virüsün cinsellik yoluyla bulaşabileceğine özellikle dikkat çekiyor: ''Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) virüsün cinsellikle bulaşabileceğine inanıyor. Virüsün olduğu yerlere seyahat eden erkeklerin eşleri hamile ise ilişkiye girilmemesini veya kondom kullanılmasını öneriyor. Virüs idrarda ve tükürükte bulunuyor ama bu yolla bulaştığına dair bir bulgu yok.''
 

Riskli bölgelere seyahat etmeyin

Tıpkı Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı uyarılar gibi Op. Dr. Erdoğdu da bu bölgelerin çok dikkatle mercek altına alınması gerektiğini söylüyor: "Her sivrisinek türü ile geçmeyen, ancak bulunduğu bölgede çok yaygın görülen bir hastalık söz konusu. Hastalığa yakalanan gebelerin bebeklerinde de özellikle merkezi sinir sisteminde hasar yapma riski var. İşte bu nedenle, bu virüsün tedavisi gibi konularda bir gelişme sağlanana kadar riskli bölgelerde, kadınların hamile kalmamasını önermeye varan radikal bir yaklaşım söz konusu." Her ne kadar şu an özellikle ülkemiz için bir risk görünmese de, Op. Dr. Erdoğdu'nun da belirttiği gibi temkinli olmak ve söz konusu ülkelere seyahat planlamamakta fayda var. Bunun yanı sıra eşi hamile olan kişilerin de bu ülkelere gitmemesi, gidildiği takdirde hamile eş ile cinsel ilişki sırasında çok dikkatli olunması gerekiyor.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız:
İkili test ve üçlü test neden yapılır?
Bebekte down sendromu olup olmadığını tespit etmek için yapılan ikili test ve üçlü test hakkında bilinmesi gerekenler Pudra.com'da.

Erken teşhisle AIDS’ten korunmak mümkün
Bağışıklık sistemini çökerten HIV virüsünün erken teşhis ve tedavisi, AIDS’e dönüşmesini engelleyebiliyor. 1 Aralık Dünya AIDS Günü’ne özel HIV virüsünden korunma ve tanı yöntemleri Pudra.com’da!

Altıncı hastalık nedir?
Bebeğinizde yüksek ateş varsa altıncı hastalığa yakalanmış olabilir. Altıncı hastalığın belirtileri nelerdir? Altıncı hastalık nasıl tedavi edilir? Yanıtları Pudra.com’da.

Hangi kadınlar daha zor hamile kalır?
Ne kadar süre hamile kalınamazsa doktora başvurulmalı? Önceden düşük yapmış kadınlar daha mı zor hamile kalır? Hamile kalma ile ilgili merak edilenler...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER