@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 26.01.2016

Hamileler risk altında: Zika virüsüne dikkat!

Amerika kıtasında hızla yayılmaya başlayan Zika virüsü yetkilileri alarma geçirdi. En çok risk altında olanlar ise hamileler.

Afrika, Güneydoğu Asya ve Pasifik Adaları’ndan sivrisinekler vasıtasıyla yayılan Zika virüsü, şiddetli eklem ve adale ağrılarıyla görülen tehlikeli ve bulaşıcı bir humma. Özellikle hamilelerin risk grubunda olduğu bu virüs, bulaştığı takdirde yenidoğanlarda ciddi kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Bugüne kadar bu bölgelerin dışında görülmemiş olan virüsün, 2014 yılının başlarında yayıldığı görüldü.

Hamileler risk altında: Zika virüsüne dikkat!

Geçtiğimiz ay ise sınırlarını ilerleterek en son Amerika Birleşik Devletleri’ne en yakın noktada, Meksika’da görüldüğü bildirildi. Bu, yetkilileri alarma geçirdi. Şu anda Brezilya, Bolivya, Kolombiya gibi Güney Amerika ülkelerinde Zika virüsü vakaları rapor ediliyor. Konuyla ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunun yayınlanmasının ardından, geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı’ndan da konuyla ilgili bir basın açıklaması geldi. Yapılan açıklamada Zika virüsünün nasıl belirtiler gösterdiğine değinilirken, bu bölgelere seyahat edecek vatandaşların çok dikkatli olması gerektiğinin yanı sıra şu ifadelere yer verildi: "Bakanlığımız, Zika virüsün görüldüğü bölgedeki ülkeleri yakından takip etmekte, bölgeye seyahat edecek vatandaşlarımızı, özellikle gebeleri 7/24 hizmet veren Alo Seyahat Sağlığı Danışma Hattından (444 77 34) ve Seyahat Sağlığı Merkezlerinden bilgilendirmektedir. Hastalığın özgün bir tedavisi bulunmadığı gibi önleyici bir aşısı da yoktur. Tedavisinde ise istirahat, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler önerilmektedir. Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur." Bu açıklama virüsün ne kadar ciddi bir tehlike oluşturduğunu gözler önüne seriyor. Peki, Zika virüsü kendini nasıl belli ediyor?
 

Zika virüsünün belirtileri

Hiçbir kesin tedavisi ve koruyucu aşısı olmayan Zika virüsü, bulaştıktan sonra 3-12 gün kadar insan vücudunda kuluçkaya yatıyor ve maalesef ilk günlerinde soğuk algınlığıyla karıştırılabiliyor. Zika virüsü şu semptomlara sahip:
  • 37 derecenin üzerinde, 38.5 civarında ateş
  • Eklem ve adalelere şiddetli ağrı, el ve ayak eklemlerinde şişme
  • Kramplar
  • Tekrar eden baş ağrısı
  • Gözde iltihaplanma ve kızarıklık
  • Deri döküntüsü
  • Kronik yorgunluk (asteni)
  • Sindirim problemleri ve karın ağrısı
 

Zika virüsü en çok hamileler için tehlikeli!

Hastalığın ortaya çıktığı bölgelerdeki sivrisinekler aracılığıyla yayılan Zika virüsü, kalıcı doğum hasarları bıraktığı için en çok hamileler için tehlike oluşturuyor. Zika virüsünün bebeklerde yarattığı en büyük hasar ise, yenidoğanlarda beynin yetersiz gelişmesine neden olan küçük kafa hastalığı (mikrosefali). Bu sebeple hamile olanların veya hamile kalmayı planlayanların özellikle Zika virüsünün görüldüğü bölgelere seyahat etmemelerinde fayda var. Eğer seyahat edilecekse uzmanlar şunları öneriyor:
  • Uzun kollu, bacaklarınızı ve kollarınızı kapatacak kıyafetler giyin.
  • Klimalı ve sivrisineklerden uzak ortamlarda bulunun.
  • Yatağınızı cibinlik ile kapatın.
  • Doktorunuza danışarak hamilelik sırasında kullanıma uygun bir güneş koruyucu krem ile sivrisinek koruyucu sprey kullanın. (Böcek ve sinek ısırığına doğal çözümler başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.)
 

Zika virüsünün tedavisi var mı?

Hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Sağlık Bakanlığı Zika virüsünün kesin bir tedavisinin ve koruyucu aşısının olmadığını belirterek, tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin de etkili olmadığının altını çiziyor. Zika virüsünden korunmanın en önemli yolu, virüsün görüldüğü bölgelere seyahat etmemek ve virüslü kişilerle temas etmemek. Eğer yapılan kan testleri sonucu virüs saptanırsa tedaviye yardımcı olabilecek şu adımlar öneriliyor:
  • Bol bol dinlenin
  • Susuz kalmayın, bol bol su için
  • Doktorunuzun vereceği ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçları kullanın
  • Herhangi bir kanama durumundan kaçınmak için aspirin ve benzeri ilaçları bu süreçte almayın.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
​Ebola virüsü nedir?
Ebola virüsü nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Son günlerin en tehlikeli ve yaygın hastalıklarından biri olan Ebola hakkında bilmeniz gerekenler Pudra.com’da.

Sinek ve böcek ısırığı lekesi nasıl geçer?
Sinek ve böcek ısırıkları leke yapar mı? Leke oluşumu nasıl önlenir? Bu soruların cevaplarını Dermatoloji Uzmanı Dr. Ömür Tekeli veriyor.

​Beta mikrobu nedir?
Boğaz ağrısıyla belirti veren beta bakterisine karşı çocuğunuzu nasıl korumanız gerektiğini Dr. Engin Türkmen anlatıyor.

​Çocuklarda rota virüsüne dikkat!
5 yaş altındaki çocuklarda görülen akut ishallerin en başta gelen nedeni olan rota visürü, 2-3 yaş altındaki bazı çocuklarda oldukça ağır seyredebiliyor ve böbrek yetmezliğine yol açabiliyor. İşte rota virüsüne dair bilinmesi gerekenler...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER