@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 07.10.2009

Beyninizi ne kadar tanıyorsunuz?

''Beynimizin sağ yarı küresi bütünüyle şimdiki an ile sol yarı küresi ise tamamen geçmişte ve gelecekle ilgilidir.'' Jill Bolte Taylor

Yaymaya değer bir fikir: İnanıyorum ki sağ yarı küremizin o içsel huzur devrelerini çalıştırmayı ne kadar çok seversek dünyada da o kadar çok huzur ve barış yaşatacağız ve gezegenimiz çok daha huzurlu bir yer olacak.

Jill Bolte Taylor


Jill Bolte Taylor kimdir?

Kariyerini ağır akıl hastaları üzerinde araştırmalara adamış, beyin araştırmacısıdır. Harvard'ın psikiyatri bölümünde, Dr. Francine Benesin laboratuvarında çalışmıştır. Çalışmalarında şu sorunun cevabını arıyordu: "Normal oldukları saptanan bireylerin beyinleriyle şizofreni, şizoafektif hastalık ve bipolar bozukluk teşhisi konmuş bireylerin beyinleri arasındaki biyolojik farklılıklar nelerdir?" Yani yaptığı temel olarak beynin mikro devrelerinin haritasını çıkarmaktı: Hangi hücreler, hangi kimyasalları, hangi ölçülerde kullanılarak, hangi hücrelerle konuşurlar?

Jill Bolte Taylor, 1996 sabahı uyandığında beyninin sol yarısındaki bir kan damarı patlamıştır. Ve takip eden 4 saat içinde de beyninin bilgi işleme yeteneğinin bütünüyle tükenmesini izlemiştir. Kanama sabahı yürüyemiyor, konuşamıyor, okuyamıyor, yazamıyor, hayatına dair hiç bir şey hatırlamıyordu. Tam olarak iyileşmesi Taylor’ın 8 senesini almıştır. Bizimle bu süreçte yaşadıklarını ve beynimizin her iki yarısının aslında birbirinden nasıl bağımsız çalıştığını paylaşıyor.



Jill Bolte Taylor'ın ted.com'da yayınlanan sunumundan sizin için seçtiklerim;

İlk olarak beynimizin sağ yarı küresi ile sol yarı küresi arasındaki farklardan bahsedelim:

“Beyne baktığınız zaman, her iki beyin korteksinin birbirlerinden tamamen ayrı olduğu açıkça görülür.

Bilgisayardan anlayanlarınız için sağ yarı küremiz tıpkı bir paralel işlemci gibi çalışırken sol yarı kürenin çalışması ise bir seri işlemciye benzer. Ve iki yarıkürenin birbirleriyle haberleşmesi "corpus collosum" dediğimiz 300 milyon kadar akson lifinden oluşan bir ara bağlantı üzerinden olur.

Ama onun dışında, iki yarı küre birbirinden bütünüyle ayrıdır. Bilgiyi farklı işledikleri için iki ayrı küre farklı biçimlerde düşünür farklı şeyleri önemser ve hatta diyebiliriz ki çok farklı kişilik yapılarına sahiplerdir.

Sağ yarı küremiz bütünüyle şimdiki an ile ilgilidir, tamamen "tam burada ve tam şimdi" olanlarla ilgili. Sağ yarı küremiz resimlerle düşünür ve bedenimizin hareketlerinden kinestetik olarak öğrenir. Enerji formundaki bilgi, duygu sistemlerimizden içeriye sürekli olarak akar ve sonra, şimdiki anın nasıl göründüğünü nasıl koktuğunu, tadının nasıl olduğunu, nasıl hisler uyandırdığını ve nasıl ses verdiğini anlatan bu devasa kolajı ortaya çıkarır. Ben etrafımdaki enerjilerle bağlantılı bir enerji-varlığım. Bu bağlantıyı sağ yan küremin bilinci aracılığıyla kuruyorum. Bizler, birbiriyle bağlantılı enerji -varlıklarız. Bir insanlık ailesi olarak bizi birbirimize bağlayan, sağ yarı küre bilincimizdir. Ve tam burada, şu anda, bu gezegende hepimiz kardeşiz. Bizler bu dünyayı daha iyi bir yer yapmak için buradayız. Ve şu anda, bizler mükemmeliz, bizler bütünüz ve bizler güzeliz.

Sol yarı küremiz tamamen geçmişte ve gelecekle ilgilidir. Sol yarı küremiz şimdiki ana ait o dev kolajı alıp içindeki ayrıntıları yakalamak, ve o ayrıntıları daha da ayrıntılandırmak üzere tasarlanmıştır. Sonra bütün bu bilgiyi sınıflar ve düzenler, geçmişte öğrendiğimiz her şeyle ilişkilendirip, tüm olasılıklarımızı geleceğe yansıtır ve sol yarı küremiz konuşarak düşünür. Beynimin içinde hiç susmayan, beni ve iç dünyam dış dünyama bağlayan, işte bu sürekli gevezeliktir. O bana şunları söyleyen minik sestir: ’’Hey eve giderken muz almayı sakın unutma, sabaha lazım olacak”. O , ne zaman çamaşır yıkamamız gerektiğini bize hatırlatan hesaplayıcı akıldır. Ama belki de en önemlisi , o bana asıl şunu söyleyen minik sestir: ”Ben. Ben” ve sol yarı kürem bana “Ben” der demez, ben ayrı bir varlık olurum: Çevremde ki enerji akışından ayrı ve sizlerden ayrı bir birey.“

Hem bir beyin araştırmacısı hem de sol beyninin işlemlerini 8 yıl boyunca kullanamayan biri olarak Jill Bolte Taylor şu soruyu sormadan yapamıyor;

“Peki biz kimiz?’’
“Biz evrenin kudreti, yaşam gücüyüz. El becerilerimiz ve iki bilişsel zekamız var. An be an , bu dünya da kim olmak, nasıl bir insan olmak istediğimizi seçebilme gücüne sahibiz.’’

Tam burada hemen şimdi sağ yarı küremin bilincine geçebilirim; bizim olduğumuz yere. Bu evrenin yaşam gücü, kudreti olurum. Ben diğer her şey ile bir ve tek olan cismimi oluşturan 50 trilyon güzel molekül dehanın yaşam gücü ve kudreti olduğumun farkına varırım.

Ya da; sol yarı küremin bilincine geçmeyi seçebilirim: Tek başına bir birey olduğum, bir cisim olduğum duruma. Akışta ayrı, sizlerde ayrı ben, Dr. Jill Bolte Taylor olurum. Kendime ait isimlerim, sıfatlarım olur; entelektüel, nöroanotomist. Bunlar benim içimdeki “ben” ler. Siz kendi içinizdeki ben’ leri tanıyor musunuz? Hangisini seviyorsunuz?


Düşüncelerinizin kaynağını bilmeniz ve biz ve ben kavramlarını bilinçli seçmeniz dileğiyle,

Sevgiyle derledim,
Saba Deniz
Yaşam Koçu


Söyleşinin tamamını izlemek için lütfen tıklayınız...
(http://www.ted.com/talks/lang/tur/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight.html)


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER