30.08.2023

İlişkilerde 'hayır' demeyi öğrendiğinizde siz kazanırsınız!

İlişkilerde 'hayır' diyememenin, insanları reddetmekte zorlanmanın depresyona zemin hazırladığını biliyor muydunuz?

İlişkilerde 'hayır' diyememe, kısa vadede onay ve kabul almamızı sağlıyor ancak uzun zamanda insanların bizi değersizleştirmesine ve ilişkinin kalitesinin düşmesine yol açıyor. Ayrıca depresyona zemin hazırlayabiliyor.

İlişkilerde 'Hayır' demeyi öğrendiğinizde siz kazanırsınız!

İlişkilerde 'hayır' demenin uzun vadede size kazanç sağlayacağını biliyor musunuz? Üstelik sürekli kabul ve onay alma ihtiyacı ile 'evet' demek, ilişki kalitenizin azalmasına neden oluyor...

'Hayır dersem ayıp olur, hayır dersem beni sevmez, hayır dersem benden uzaklaşır' şeklindeki düşünceler zaman içerisinde kişiyi diğer birey istekleri ve taleplerini karşılamaya odaklıyor. Belli bir süre sonra ise göz ardı edilen, değersizleştirilen bir kişi haline getiriyor. Böyle bir duruma maruz kalındığında ise sonuç sıklıkla depresyon oluyor.
 
'Hayır' diyememe kişinin kendi istek ve gereksinimlerini ihmal ederek, başkasının istek ve gereksinimlerini karşılama zorunda hissetmesine neden olmaktadır. Oysa bir insanın mutlu bir yaşam sürebilmesi için öncelikle kendi istek ve gereksinimlerini ön plana alarak karşılaması gerekmektedir. 

Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız, hayır demekte zorlanan kişilerin, çevresindekilerin onayına ihtiyacı olan ancak kendi isteklerini göz ardı eden kişiler olduğunu belirtiyor.

"'Hayır' diyemeyen kişi mutsuz bir yaşam sürme olasılığı oldukça yüksektir. Çünkü 'Hayır' diyemeyen kişi diğer insanların istek ve taleplerini oldukça fazla önemsediği için diğerlerinden de onun istek ve taleplerinin önemsenmesini bekler, o ifade etmese bile karşısında ki kişinin anlaması ve gereğini yapmasını ister. Daha net hali ile kendi yaptıklarının karşılığını bekler ancak sonuç hayal kırıklığıdır."

NEDEN 'HAYIR' DEMEKTE ZORLANIRIZ?

Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız, 'Hayır' diyememenin altında çoğu zaman herkesle iyi geçinme, kimseye kırmama ve herkes tarafından sevilen bir insan olma isteğinin yattığını belirtiyor. 

Ancak insanlar zamanla, kişinin yaptığı bu fedakarlıkları görmüyor, gönüllü olarak yaptığını ve bu durumdan bir rahatsızlık duymadığını düşünmeye başlıyor. Bu da kişinin isteklerini sürekli arka plana atmasına yol açan durumlara zemin hazırlıyor.

Fikir ve düşünceleri dile getirebilmenin, kendi istek ve taleplerini paylaşabilmenin ve yeri geldiğinde 'Hayır' demenin bencilce bir davranış olmadığını söyleyen Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız, 'hayır' demenin tam aksine kişinin de orada olduğunu, onun da taleplerinin olabileceğini çevresine hatırlattığını ve karşısındaki kişilere de kendi sınırlarını göstermesini sağladığını belirtiyor.

Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız, "İnsanlara 'hayır' diyemediğiniz sürece; yorulur, beklentilere yetişemez, kendinizden ödünler verir, değersiz hisseder ve kendinizi suçlarsınız. 'Hayır' dediğinizde ise kendinizi kazanırsınız.'' diyor.

HAYIR DEMEYİ NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Kendinize şu soruları sorun ve cevaplarını hayır deme günlüğünüze yazın...
  • "Hayır” demek size neden bu kadar zor geliyor?
  • “Hayır” demek zorunda mıyım?
  • “Hayır” demek bana neler getirir, benden ne götürür?
  • “Hayır” demek istediklerim neler? Kimlere 'hayır' demek istiyorum?
  • Gerçekte ne istiyorum?
  • Hayatımda nelere “evet” demek istiyorum?
  • “Evet” demek istediklerimi gerçekleştirebilmek için ne yapmam gerekiyor?

Cevapları size yardımcı olmaya başlayacak...

HAYIR DEMEK İÇİN...

1. Hayır cevabı verirken nazik ancak kararlı olun. Bir konuda karşınızdakini reddederken agresif veya negatif olmak için hiçbir sebep yok. Sadece size uygun olmayan şeyi yapmayı, bir yere gitmeyi reddediyorsunuz. 
2. Cevabınıza bir gerekçe bulmaya çalışmayın. 
3. Kendinizde o sırada 'hayır' cevabı vermekte güç bulamıyorsanız, o konuda cevap vermek için karşınızdakinden biraz zaman isteyin.
4. "Hayır"ın deme hissine alışın.
5. Verdiğiniz kararların kendiniz için olduğunu ve gelişiminize katkıda bulunacağını unutmayın ve kendinize vakit tanıyın.

BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

​“Hayır” diyebilmek
“Hayır” cevabını verdiğinizde kendinizi kötü mü hissediyorsunuz? Yoksa siz “hayır” bile diyemiyor musunuz? O zaman yazımızı mutlaka okuyun!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER