10.10.2017

Aşırı terleme nedenleri ve tedavisi

Aşırı terleme ve terlemenin durmadığı durumları görmezden gelmeyin, "dönemseldir" deyip geçmeyin. Terleme nedenleri ve tedavi yöntemleri Pudra.com'da.

Vücutta ısı dengesini sağlayan terleme mekanizması ortada bir neden yokken fazla çalışabiliyor. Bu durum çok fazla önemsenmese de altında yatan farklı rahatsızlıklar olabileceği için mutlaka uzman yardımı gerektiriyor. Uzm. Dr. Mahmut Demirci’nin anlattığı terlemeye neden olan rahatsızlıkları ve tedavi yöntemleri Pudra.com’da.

Aşırı terleme nedenleri ve tedavisi
 
18 - 30 yaş arasında daha fazla görülen bölgesel terleme sorunları sosyal yaşamı olumsuz etkileyebilir. Ancak, 30 yaş sonrası daha fazla ortaya çıkan genel terleme sorunları sistemik bir hastalığın habercisi anlamına geliyor olabilir.
 
Genel olarak, hormonal rahatsızlıkların neden olduğu aşırı terleme durumunda metabolizmayı hızlandıran hastalıklar değerlendirilmelidir. Tiroit bezinin aşırı çalışması anlamına gelen hipertiroidi, terlemeye en sık neden olan sistemik hastalıkların başında gelmektedir. Kişide çarpıntı, kilo kaybı, ellerde titreme, sinirlilik ve saç dökülmesi gibi şikayetler devarsa, hipertiroidi akla gelmeli ve ilgili tetkikler yaptırılmalıdır.
 
Kadınlarda özellikle menopoz sonrası aşırı terleme görülebilirken, aşırı kilo, alkol ya da uyuşturucu kullanımı, baharatlı yiyecekler, kafein gibi etkenler de terlemeyi artırabilmektedir. Terleme sorunu yaşadığınızda öncelikle aldığınız gıdalara dikkat edin. Unutmayın, beslenme tarzınız da terleme nedeni olabilir.
 
Terlemenizin sebebi hangi hastalıklar olabilir?
- Akciğer rahatsızlıkları
- Ateş ve enfeksiyonlar
- Tüberküloz
- Çocuklarda C ve D vitamini eksiklikleri
- Diyabet
- Düşük kan şekeri yani hipoglisemi
- Tiroit bezinin normalden fazla çalışması (hipertiroidi)
- Kalp hastalıkları
- Bazı kanser türleri
- Kompleks bölgesel ağrı sendromu
- Tiroit hormon ilaçları
- Morfin, ağrı kesici, ateş düşürücü ya da antidepresan gibi bazı ilaç türleri

Aşırı terleme tedavisi hiperhidroz nedene ve şiddetine bağlı olarak değişmektedir. Terleme neden olabilecek hastalıklara yönelik tetkikler yapılmalı ve altta yatan bir rahatsızlık varsa belirlenmelidir. Terleme tedavisinde medikal ve cerrahi tedavinin yanında farklı yöntemler de kullanılabilmektedir.

İlaç tedavisi
- Antiperspirantlar terlemeyi azaltan ilaçlardır.
- Sempatik blokanlar; Bu tür ilaçlar sinirlerin etkilerini azaltarak terlemeyi azaltabilir. Bu ilaçlar ağız kuruluğu, bulanık görme ve mesane sorunlarına neden olabilir.
- Botoks enjeksiyonları ter bezlerini tetikleyen sinirleri bloke eder. Etkileri birkaç ay sürer.

Cerrahi yöntemler
  • Ter bezinin çıkarılması: Aşırı terleme sadece koltukaltında oluşursa, çok küçük kesiler ve liposuction yoluyla gerçekleştirilebilir.
  • Sinir cerrahisi: Endoskopik torasik sempatektomi yöntemi yüz ve el terlemesinde etkili bir girişimdir. Terlemeye neden olan sinir kökleri ameliyat ile alınır. Bu bölgelerdeki tüm terlemeler durur. Bu, kalıcı bir yöntemdir. Bu yöntemin dezavantajı koltukaltı terlemesini kestikten sonra, kasıkta terlemenin artmasıdır. Bu da olumsuz bir duruma neden olur. Bir bölgede terleme azalırken, diğer bölgede artar.

Bu tedavi yöntemlerinin yanında iyontoforez uygulaması ile terleme tedavisinde kullanılabilmektedir. İyontoforez işlemi, ellerin elektrik akımının olduğu jel ve sıvı dolu bir kaba batırılması şeklinde uygulanır. Terleme engellenmesi konusunda başarılı bir tedavidir. Ancak iyontoforez işlemi yapıldığı sürece etkilidir ve haftada 3 - 4 kez 30 dakika yapılmalıdır. Bu tedavi kesildiğinde terleme yeniden başlayabilmektedir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER