@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 24.03.2010

Diş ağrısı neden olur?

Dişlerimizi neden ağrır, fırçalarken neden sızlar, diş ağrısı ne durumda çene ağrısı yapar? Hepsi pudra.com’da…

Diş ağrısı hepimizin mutlaka yaşamış olduğu bir ağrıdır. Hiç beklemediğimiz bir zamanda ortaya çıkar. ‘Dişim ağrıyor’ diyorsanız, dişlerimiz neden ağrır bunu bilmekte fayda var…

Diş ağrısı neden olur?

Diş ağrısı neden olur? Dişlerimiz fırçalarken neden sızlar? Hamilelikte diş hassasiyeti neden fazla olur? Çene ağrısı neden olur? Diş ağrısına göre ağrının nedenini anlayabilir miyiz? Diş hassasiyetine karşı ne yapmalıyız? Dişimiz neden şişer? Dişimiz şiştiğinde ne yapabiliriz? Yanıtları pudra.com’da…

Diş ağrısıyla ilgili en önemli konuları Diş Hekimi Asaf Murat Güzelce anlatıyor…

Dişler hangi sebeplerden dolayı ağrıyabilir?
  • Diş çürükleri (Çürükler, dişteki konumlarına göre diş ve diş etlerinde ağrı yapar.)
  • Dişlerdeki kemik kaybı (Çiğnerken ağrı oluşturabilir.)
  • Diş etindeki iltihaplanmalar (Yanma ve acıma oluşturur.)
  • Yanlış yapılmış protezler, yüksek dolgular.
  • Diş gıcırdatma (Daha çok derinden gelen ağrı oluşur. Geceleri dişler sıkıldığı için sabahları meydana gelen bir ağrıdır.)
  • Kanal tedavisi (Tedavi bittikten çok sonra bile bazı ağrılar olabilir.)
  • Vücut direncinin düştüğü gribal enfeksiyon gibi durumlar ya da sinüzitin aktif hale geçmesi (Daha çok üst çenenin azı bölgesinde ağrı oluşur.)
  • Kadınlarda adet dönemlerinde.

Diş fırçalarken oluşan sızlamanın nedenleri neler olabilir?
Diş fırçalarken soğuk su kullanılıyorsa dişlerde 5 saniyelik sızlama yapabilir. Bu gayet doğaldır. Problemli dişler 30-60 saniye arasında sızlar.

Eğer diş gıcırdatmadan kaynaklı dişin boyun bölgesinde çatlaklar ya da aşınmalar meydana gelmişse, diş fırçasının kılları bu bölgeye geldiğinde sızlamalar oluşabilir. Bunlar tedavi edilebilir.

Diş fırçalarken acıma, diş etlerinde yanma ve hemen akabinde diş eti kanaması varsa, bu diş etindeki rahatsızlığın belirtisidir. Dolayısıyla diş taşı temizliği yapılması gerekir.

Diş hassasiyetleri hamilelerde neden daha fazladır?
Hamilelerde hormonlarda değişim meydana gelir. Aynı zamanda bebek ihtiyaç duyduğu kalsiyumu ve bazı mineralleri annenin kemiğinden ve dişlerinden alır. Yeterli destek yapılmazsa, hamilelede diş problemleri daha fazla olur.

Hamileliğe bağlı olarak diş etlerinde şişme meydana gelir. Bunlar fizyolojik olaylardır, çok önemli değildir. Ancak hamilelik bilindiği andan sonra gerekli kontroller yapılırsa, çok daha rahat bir hamilelik geçirilir. Diş taşı temizliği yapılması ve sonradan sorun çıkarabilecek dişlerin tedavi edilmesi gerekir. Elbette jinekolog tarafından verilen gerekli vitamin ve mineral desteği de mutlaka kullanılmalı.

Diş sorunları hangi durumlarda çene ağrısına sebep olur?
  • 20’li yaş dişleri,
  • Diş gıcırdatma,
  • Kemik kaybı çene ağrısına neden olur.

20’li yaş dişleri çıkarken, alt çene kemiğinden kulağa yansıyan ağrı yapabilir. Üst 20’li yaş dişleri çıkıyorsa, göz ve şakak bölgesinde ağrı oluşturabilir.

Çene kemiğinde kayıp meydana gelmişse, diş desteğini kaybetmişse, çenenin içinden gelen bir ağrı gibi hissedilebilir.

Hareketli protez kullanan insanlarda, çene kemiği çok aşınmışsa, protez, diş sinirlerinin çıktığı noktalara baskı yapar, bu baskıdan kaynaklanan ağrılar meydana gelir.

Diş ağrısının karakterinden ne için ağrıdığını anlayabilir miyiz?

* Eğer dişlerde soğuk hasssiyeti varsa, sebepleri şunlar olabilir: Yeni başlamış çürük, dişin boyun bölgesinde çatlak ya da aşınmalar oluşması, dolgu olan dişlerde açılma, aşınma veya kırılma olması.

* Sıcak hassasiyeti varsa dişin sinirlerinde bir iltihaplanma başlıyor demektir. Derine gitmiş bir çürük de düşünülebilir.

* Gıcırdatmaya bağlı oluşan kırılma veya çatlama varsa ağrı oluşabilir.

* Çiğnerken ağrı ortaya çıkıyorsa, dişlerin arasındaki fizyolojik boşluktan dolayı oraya giren yemek artıkları ya da çürük boşluğunun içine giren yemek artıkları diş etine baskı yapıyor olabilir.

* Diş, kemik desteğini kaybetmişse, ki bu kayıp daha çok diş taşı varlığından olur, dişin herhangi bir hareketinde, üzerine basarken ağrı yapabilir.

Diş sorunları nedeniyle şişlik oluşursa neler yapabiliriz?
Hemen diş hekimine gitmek ve antibiyotik tedavisine başlamak gerekir. Ama antibiyotiğe sadece hekim tavsiyesiyle başlanmalı. Enjeksiyonla yapılan bir antibiyotik, 2-3 saat içinde ciddi fayda sağlayabilir ama bunun kararını hekim vermelidir.

Hangi tür diş ağrılarında vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir?
Diş, soğuktan sızlamaya başlamışsa veya diş etlerinde kanama varsa, hemen diş hekimine başvurmak gerekir. İlk sızlama hissettiğimizde erken müdahale edilmesi için doktora gidersek ucuza, ağrısız ve kısa süreli tedavi yaptırma şansımız olur.

Diş Hekimi Asaf Murat Güzelce


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER