pudra.com 20.10.2009

Diş beyazlatma yöntemleri

Bembeyazlar dişler herkesin hayalidir. Peki bunu gerçekleştirmenin yöntemleri nelerdir?

Kişinin yüz ifadesini yansıtmada önemli bir rolü bulunan dişler, gerek şekillerinde gerekse renklerindeki bozukluklar dolayısıyla kişiye toplum içinde bazı sıkıntılar yaşatabilmektedir. Hatta dişlerdeki bu sorunlar kişide psikolojik bozukluklara kadar varan problemlere neden olabilmektedir. Ancak günümüzde, diş hekimliğinde kullanılan estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle pek çok renk, şekil ve konum bozuklukları kolaylıkla çözümlenebilmektedir.

Diş beyazlatma yöntemleri

Dişlerdeki renkleşmeler çok yaygın bir problemdir. Diş renkleşmelerinin nedenleri pek çok faktöre bağlıdır ve genel olarak iç ve dış kaynaklı renkleşmeler olarak ikiye ayrılmaktadır. Bazı ağız gargaraları, çay, kahve, kırmızı şarap, kola gibi içecekler, demir ilaçları dış kaynaklı renkleşmelere neden olmaktadır. Bazı hastalıklar ve ilaçlar, çürükler, sigara gibi etkenler iç renkleşme sebebi olarak gösterilmektedir.

Diş beyazlatma yöntemleri ile gerçek renklerini kaybetmiş ve lekelenmiş dişler bembeyaz bir görünüme kavuşabilir.

Pudra.com, evde ve muayenehanede diş beyazlatmayı inceliyor ve her isinin de avantaj ve dezavantajlarını sıralıyor:

Diş beyazlatma işlemi canlı dişlerde iki farklı şekilde uygulanır:

Evde Beyazlatma

Hastanın kendi ağzına uygun hazırlanmış şeffaf bir plak kullanarak dişlerin beyazlamasını sağlayan basit bir yöntemdir. Beyazlatma jelleri hastaya verilir. Hasta hekimin tarif ettiği şekilde beyazlatma jellerini plağa uyguladıktan sonra birkaç saat ağız içinde bekletir. Genellikle 7-10 gün içerisinde dişlerin rengi beyazlar.

Avantajları; hastalar için basit ve hızlı kullanım sağlaması, ekonomik olması, genellikle ağrısız bir işlem olması, sonuçları kısa zamanda hastanın görmesi…

Dezavantajları; hastanın kendi tedavisinde aktif olarak yer alması, bireyin yeterli süre uygulamaması halinde rengin istenen beyazlığa ulaşmaması, hastaların motivasyonunun düşebilmesi, beyazlatmanın gereğinden fazla yapılacak şekilde suistimale açık olması, hastaların beyazlatma plağını ağzına uygulamayı kabullenememesi...

Muayenehanede Beyazlatma

Beyazlatma jelinin bir ısı veya ışık kaynağı verilerek hekim tarafından uygulanması esasına dayanır. Bu yöntemde kullanılan jeller daha etkin maddelerdir. Hastanın dişetleri kapatılarak koruma altına alındıktan sonra beyazlatma jeli dişlere sürülür. İşlem süresi 1-1,5 saattir. Hasta koltuktan kalktıktan sonra dişlerinin beyazladığını görür. Bazı kişilerde ikinci bir seansa gerek duyulabilmektedir.

Avantajları; beyazlatmanın sonuçlarının çok daha kısa sürede görülmesi, dişlerdeki ağır renkleşmeleri etkili bir şekilde beyazlatması, beyazlatma plağı gibi ağza yabancı bir cisim takma zorunluluğunun olmaması, beyazlatma işleminin direk olarak hekimin kontrolünde olmasıdır.

Dezavantajları; pahalı bir yöntem olması ve hastanın koltukta oturma süresinin uzun olmasıdır.

Yapılan çalışmalar her iki yöntemin kombine kullanıldığı taktirde daha başarılı sonuçlar elde edildiğini bildirmektedir. Her iki yöntemde de dişlerde hassasiyet meydana gelebilmektedir ancak bu durum geçicidir.

Kanal Tedavili Dişlerde Beyazlatma

Kanal tedavisi gören dişler zaman içerisinde gerek kullanılan dolgu malzemesi gerekse dişin canlılığını yitirmesine bağlı olarak renk değiştirir. Bu dişler koyu gözüktükleri için gülüş estetiğini bozarlar. Kanal tedavisi sonucu renk değişikliğine uğramış olan bu dişlerin kanal içine uygulanan beyazlatma yöntemi ile rengi açılabilmektedir. Kullanılan beyazlatma maddesinin tipine göre bir veya birkaç seansta istenen beyazlık elde edilmektedir.

Dişler hakkında…

  • İnsanlarda diş renkleri tıpkı ten renkleri gibi farklılıklar gösterir. Bazı kişiler doğuştan şanslı olarak beyaz diş rengine sahiptirler. Bazen de genetik olarak daha koyu diş rengiyle doğarız. Annemizin hamileyken kullandığı veya çocukken bizim kullandığımız bazı antibiyotiklerden dolayı da diş rengimiz koyulaşabilir. Veya içtiğimiz sulardaki flour yoğunluğu da diş rengimizin koyulaşmasına neden olur.
  • Modern toplumlarda bireyler dişlerinin görünümünü önemserler, hatta dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları kişide psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere sebep olabilir.
  • Etkileyici bir gülümsemenin anahtarı pırıl pırıl ve bembeyaz dişlerdir.Diş beyazlatma; çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş ve sararmış dişlerin rengini;kişiye özel birkaç ton açmak için uygulanan kozmetik bir çözümdür.
  • Dişlerin doğal renkleri yıllarla ve kullanılan çay, kahve, sigara etkisiyle koyulaşır.
  • Diş beyazlatmaya başlamadan önce bir ağız muayenesi şarttır. Bu muayenede ağız içerisindeki dolgular, porselen kaplamalar, çürükler ve minedeki çatlaklar belirlenmelidir. Uygulanacak olan beyazlatma işlemi dişleri beyazlatırken dolguların ve ağızdaki porselenlerin rengi değişmemektedir. Dolayısıyla bu durum beyazlatmaya karar vermede önemli bir kriterdir.


Doktor Sitesi'nden derlenmiştir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER