Hürriyet 12.01.2011

Diş fırçası nasıl olmalı?

İdeal diş fırçası nasıl olmalı? Diş fırçasını ıslatıp kullanmak doğru mu? Diş fırçası ne zaman yenilenmeli? Diş Hekimi Doç. Dr. Tosun Tosun açıklıyor...

Diş Hekimi Doç. Dr. Tosun Tosun, Hürriyet'teki yazısında ideal diş fırçasının nasıl olması ve nasıl seçilmesi gerektiğini anlatmış. Diş fırçası seçerken ve kullanırken dikkat etmemiz gerekenler pudra.com'da...

Diş fırçası nasıl olmalı?

İdeali fırça orta sertlikte olanı
Bilmem farkında mısınız ama dişlerimiz aslında sahip olduğumuz en önemli organlarımızdan. Malum yemek yemek, nefes almak kadar hayati bir fonksiyon. Sindirim de ağızda başlıyor. Dolasıyla bu değerli organlarımızı korumanın yolu, iyi yapılan ağız ve diş temizliğinden geçiyor. Dişlerin günlük bakımını aksatmadan ve doğru yapmak, onları yaşam boyu kullanabilmemizin basit ve en kolay yöntemi.

Diş fırçalamakla hedeflenen, diş ve kök yüzeyleri üzerine yapışan bakteri plağını mekanik olarak ortamdan uzaklaştırmak, böylece ağız içinde hijyeni sağlamak. Bu işlemde başrol diş fırçasında. Piyasada onlarca diş fırçası markası ve her birinin yine onlarca çeşidi var. Ama ideal olan orta sertlikte, kıl uçları mikroskopik olarak yuvarlatılmış, dolasıyla mineyi çizmeyen diş fırçaları. Yeri gelmişken uyarayım, fırçayı ıslatarak diş fırçalamaya başlamak yaygın yapılan bir yanlış. Doğrusu fırçayı ıslatmadan fırçalamak. Çünkü ıslanan fırça çok yumuşuyor ve fonksiyonu azalıyor. Direncini kaybettiği için mekanik temizlik yapma yeteneğini kaybediyor.

3 fırçanız olsun...
Fırçaların kullanım sonrası kuruması için yeterli zamanı vermek adına her öğün için ayrı bir diş fırçası kullanılmasını yani kişinin aynı anda 3 diş fırçasına sahip olmasını öneriyorum. Nemli kalan diş fırçalarında bakteri kolonileri gelişiyor. Buna fırsat tanımamak lazım.
Çok çay, kahve ve sigara içenlerin dişleri sararır, lekelenir. Birçok tiryaki bu durumla başedebilmek için sert fırçaları tercih eder. Halbuki lekeler üzerinde sert fırçalardan çok, daha iri partiküller içeren diş macunlarını seçmek etkili sonuç verir.

Dişleri arasında çarpışıklık, aralık bulunanlar ara yüz fırçalarını kullanabilir. Dişleri çok sık olanlarınsa diş fırçasının yanısıra, diş ipi ve basınçlı su püskürten ağız duşu kullanmalarını öneriyorum.

Ortodonti tedavisi gerek çocuk gerekse yetişkinlerde oldukça yaygın uygulanıyor. Dişlerinde tel bulunanların, daha iyi bir temizlik için, ortası vadi gibi düşük seviyedeki kıllardan oluşan fırçaları tercih etmesi gerekiyor.

El becerileriniz düşükse elektriklileri deneyin...
Fırçalamada el mahareti önemli. Kullanılan fırçanın kılları hangi açıda olursa olsun, kişinin el becerisi kötüyse dişlerini iyi fırçalayamıyor. Bunlar için, el hareketi yapmalarını gerektirmeyen elektrik fırçaları ideal.

Birçok firma dil temizliği için özel fırçalar üretiyor. Aslında eldeki diş fırçaları, dilin üzerindeki bakterileri uzaklaştırmak için yeterli. İlla dile özel olsun diyorsanız, sakıncası yok!

Fırçaları 3-6 ayda bir değiştirmek gerekir. Bazılarında renk endikatörü var. Rengini kaybettiğinde fırçanın ömrünün dolduğu anlaşılıyor. Ama renk vermese de genelde 3-6 ayda eskiyor.

Diş macunlarının mekanik temizleme olan diş fırçalamaya çok büyük katkıları yok. Ancak florür içermeleri sebebi ile mine dokusundaki hasarları onarmaları ve ilaveten mikroabraziv partiküller içermeleri açısından bakteri plağını uzaklaştırmaya katkıları var. Bu amaçla yeterli özeliklere sahip herhangi bir marka diş fırçası ve diş macunu kullanılabilir. Sonuçta sağlıklı dişlere sahip olmanın yolu günde 2 kez düzenli olarak diş fırçalamaktan geçer.

Doğru fırçalama için 2 dakikanızı ayırın...
Bir çok kişi fırçalamayı doğru yapmıyor maalesef.
  • Her öğün sonrası kuru bir diş fırçasına, florlu diş macunu koyun.
  • İki dakika boyunca diş ve dişeti birleşimi üzerinde, fırça uçları 45 derecelik açı ile dişeti oluğuna doğru yerleştirdiğiniz fırçayı oval-dairesel minik titreşim hareketleriyle uygulayın.
  • Sonra dişetinden dişe doğru (kırmızıdan beyaza) süpürme hareketini yapıpn.
  • Ardından da mine yüzeylerini dairesel hareketlerle her yönden süpürün.
  • Bu fırçalama işlemleri alt ve üst çenelerde, ön, yan ve arka dişler için eşit sürelerde uygulanmalı.
  • Ardından dil sırtı geriden öne doğru süpürme hareketiyle temizlenmeli.

Diş Hekimi Doç. Dr. Tosun Tosun


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER