Pudra.com 20.11.2014

Diş sağlığında doğru bildiğimiz 10 yanlış

Ağız ve diş sağlığı hakkında birçok kulaktan dolma bilgi var. "Diş etlerinin estetiği mümkün değil, hamilelikte dişler mutlaka çürür, diş ipi dolgulara zarar verir" gibi yanlış bilgilere sahipseniz, Diş Hekimi Aslı Tapan doğrularını anlatıyor.

Sağlıklı dişlere ve güzel bir gülümsemeye sahip olmak hepimizin arzusu! Bunun için en başta ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmemiz gerekiyor. Ne yazık ki çoğumuz konuyla ilgili doğru sandığımız birçok yanlış bilgiye sahibiz. Bu doğru bilinen yanlışlar ise zamanla diş hastalıklarına hatta diş kayıplarına bile yol açabiliyor. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Dt. Aslı Tapan yaygın olarak bilinen 10 yanlışı “18-24 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası”na özel olarak anlattı.

Diş sağlığında doğru bildiğimiz 10 yanlış

Yanlış: "Diş ipi ve ara yüz fırçası diş etlerini kanatır ve dolgulara zarar verir”
Doğru: Diş ipi ve ara yüz fırçası, iyi restore edilmiş kaplama ve dolguların arasına bile son derece rahat bir şekilde girip temizliği sağlar. Çürüksüz ve sağlıklı bir ağız için ara yüz temizliğinin önemli olduğunu unutmayın ve hangi ürünün nasıl kullanılacağı konusunda diş hekiminizden bilgi alın.

Yanlış: “Ağız kokusuna sakız, pastil, gargara ve spreyler kesin çözüm sunar”
Doğru:
Ağız kokusuna, ağızdaki bakteriler neden olabilir. Bunun yanı sıra temizliği iyi yapılmayan sorunlu bir ağızda koku daha fazla olabilir. Ağız içinde ve dişlerde hiçbir problem olmamasına rağmen ağız kokusu varsa bunun sebebi mutlaka araştırılmalı. Solunum yolları, mide, yemek borusu, böbrek rahatsızlıkları gibi birçok faktör ağız kokusunun sebebi olabilir.

Yanlış: “Diş taşları temizletilse de kısa bir zaman sonra tekrar oluşur”
Doğru:
Diş taşı temizliği sonrası diş hekiminizin önerdiği diş fırçası ve ağız bakım ürünlerini doğru kullanım tekniği ile uygulamanız yeni diş taşı oluşumunu azaltır. Doğru ürün ve doğru teknik ile dişlerinizi daha iyi temizleyebilirsiniz.

Yanlış: “Diş beyazlatma için her ürün kullanılabilir”
Doğru:
Diş beyazlatma, diş hekimi kontrolünde yapıldığı takdirde kişileri sıkıntıya sokmayan zararsız bir işlemdir. Diş minesi yüzeyindeki çatlak ve kırıklar ağızdaki çürükler ve kötü restorasyonlar beyazlatma ile hassasiyetinizi artırabilir. Bu nedenle diş beyazlatma işlemi mutlaka hekim kontrolünde yapılmalı.

Yanlış: “Hamilelik döneminde dişlere ne kadar iyi bakılsa da dişler zaten çürür”
Doğru:
Planlı bir hamilelik öncesinde yapılan diş hekimi kontrolü ve kontrolde yapılan önleyici tedaviler hamileliğin ağız ve diş sağlığı açısından rahat geçmesini sağlar. Hamileliğin 3-6. aylarında diş hekimi kontrolü yaptırılmalı. Hamilelik dönemi boyunca yapılan iyi bir ağız ve diş bakımı problemlerle karşı karşıya kalmanızı engeller.

Yanlış: “Kanal tedavisi hem çok ağrılı hem de çok zor bir işlemdir”
Doğru:
Eksilen dişin yerine planlanan implant ya da diş kesimi ile kurulacak bir köprü için harcanan zaman, ücret ve ağrı düşünüldüğünde en uygun tedavi şekli kanal tedavisidir. Doğru bir anestezi altında uygulanan tedavi, hızlı ve kolay bir biçimde olumlu sonuca ulaşır. Günümüzde “ni-ti” döner aletlerle kanal tedavi işlemi kolaylaşırken kanal tedavisi yapılmış ancak başarısız olunmuş dişlere bile tekrar şans verilebiliyor.

Yanlış: “Çocuklarda süt dişlerindeki aralık, gerçek dişlerinin de aynı şekilde olacağını gösterir”
Doğru:
Süt dişlerindeki aralıklar gerçek dişlerinin de böyle olacağını düşündürdüğü için ebeveynleri endişelendirir. Ancak süt dişindeki aralıklar daimi dişlerin gelmesiyle kapanacaktır; çünkü daimi dişler daha geniş olur. Önemli olan çarpık ve sıkışık dizilimli süt dişlerinin dikkate alınmasıdır.

Yanlış: “Diş etlerinin estetiği mümkün değildir”
Doğru:
Bir gülümseme ile görünen diş etleri kişinin dış görünümünü etkiler. Bunun yanı sıra asimetrik diş eti kenarları, dişleri düzensiz ve eğri gösterebilir. Lazer tedavisi ile tek seansta diş etlerinin estetiği düzeltilebilir. Tıbbi bir problem olmasa da özellikle güldüklerinde diş eti gözüken kişiler için sıkıcı ve moral bozucu bir durum olan “diş eti hiperpigmentasyonu” lekesinin de (mor diş etleri) tedavisi mümkün. Estetik anlamda müdahale gerektiren bu lekelerin giderilmesinde lazer, modern ve etkili bir tedavi yöntemidir.

Yanlış: “Tüm kaplamalar zamanla estetik ve sağlık açısından problem yaratır”
Doğru:
Sağlıklı olan bir dişte yapılan estetik planlamalar daha sağlıklı sonuçlara ulaşılmasını sağlar. İyi bir radyografik inceleme ile diş eti, kök durumu incelenen ve var olan sorunlarına uygun tedaviler gerçekleştirildikten sonra yapılan köprü, lamina, zirkon gibi tüm restorasyonlar iyi sonuçlar veren uzun ömürlü işlemlerdir.

Yanlış: “İmplantlar herkese uygulanamaz”
Doğru:
Yeterli kemiğin varlığı söz konusuysa, hastanın sistemik rahatsızlıkları engel değilse ve kişi operasyon sonrası istenilenlere dikkat ederse doğru bir planlama ile implant tedavisi herkese uygulanabilen bir işlemdir. Ancak operasyon sonrası sigara tüketimi sınırlandırılmalı; çünkü sigara içilmesi iyileşme sürecini bozabilir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER