güneş 15.02.2010

Dr. Mehmet Öz evlerdeki 10 yaşlandırıcıyı açıklıyor

Günlük hayatımızda kullandığımız bazı maddeler, sağlığımızı tehdit ediyor ve bizi yaşlandırıyor.

Evlerde kullandığımız bazı eşyaların, kimyasalların ve yiyeceklerin bizler yaşlandırdığını biliyormusunuz? Beyazlatıcılar, temizlik yapıyoruz diye kullandığımız deterjanlar, naftalinler, güzel kokular; bazı yağlar ve şekerler sağlığımzıı tehdit ediyor.

Dr. Mehmet Öz evlerdeki 10 yaşlandırıcıyı açıklıyor

Dünyaca ünlü kalp doktoru Mehmet Öz'ü hepimiz ekranlarda yakından takip ediyoruz. Amerika'da yaşayan doktor, sağlıklı bir yaşamın formüllerini ilgi çekici taraflarıyla bize aktarıyor. Prof. Dr. Mehmet Öz'e göre hepimizin evinde sık sık kullandığımız ama gerçek etkilerini bilmediğimiz bazı kimyasal maddeler bulunuyor. Bu maddeler bizi yaşlandırıyor ve sağlığınıza zarar veriyor. Dr. Mehmet Öz'ün açıkladığı evlerimizdeki 10 yaşlandırıcı madde pudra.com'da...

Ağartıcılar
Ağartıcılar klor ve amonyak içerir. Bu sayede beyazlatır ve işe yarar zaten. Ama bu maddeler aynı zamanda iritasyona neden olur. Gözünüze kaçabilir, ciğerlerinize girer, mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Ama bu maddeleri kullanmak yerine, temizlikte kabartma tozu ve beyaz sirke de kullanabilirsiniz. Onlar da aynı işi görebilir. Özellikle sirke camlarda, kabartma tozu da fayanslarda çok işe yarar.

Böcek savarlar
Bu maddelerin da muadilleri var. Aynı işlevi görebilecek kokulu mumları kullanabilirsiniz örneğin... Bu sayede böcekler sizden uzak durur. Ya da mutfakta çöp bırakmayın ki içeri böcek ya da sinek girmesin.

Güzel kokular
Oda spreyleri - kokulu mumlar Herkes evinin temiz ve taze kokmasını ister ancak sentetik koku vericiler havada kalarak, içerideki havanın kalitesini olumsuz etkileyebilir. Akciğerlerin ve solunum yollarının dokusuna zarar verebilir ve gözleri tahriş edebilir. Gerçekçi olun, eviniz temizse kötü kokmayacaktır. Sabunlara eklenen koku verici kimyasallar, yüzünüzdeki deriyi ince bir ipek gibi kaplayan tabakayı yok edebilir. Sabun kullanırken, kokusuz ve renksiz, en basit sabunları tercih etmek gerekir.

Yüksek fruktoz mısır Şurubu
Yüksek fruktoz mısır şurubu direk olarak karaciğere gider ve karaciğerin bu maddeyi şeker olarak algılayıp yağa dönüştürmesine neden olur. Kolesterolü yükseltir ve karın bölgesinde yağlanma oluşur.

Trans yağlar
Trans yağ, imalat sürecinde hidrojen molekülü eklenerek doygun hale getirilen bir çeşit doymamış yağdır. Bu hidrojenize yağlar kötü kolesterol seviyesini yükseltir, iyi kolesterol seviyesini düşürür ve kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkarırlar. Yılda 100 bin kişinin kalpten ölmesinin nedeni de budur. Ticari yemek reçetelerinden yavaş yavaş çıkarılmakta olan bu yağlar, evinizdeki ürünlerde halen mevcut olabilir.

Toluen
Tırnak cilasında ve boyalarda bulunan bir çözücü olan ve petrol bazlı parafin mumlar yandığında havaya yayılan toluen, sinir sistemine hasar verebilir. Toluen de diğer pek çok kimyasallar gibi buharlaşır, ciğerlere girer ve alerjiye neden olur. Kimi zaman baş ağrısı, mide bulanması, hatta halüsinasyonlara bile neden olur. Doğal kokulu balmumu, soya veya bitki bazlı mumlarla tırnak ürünlerinin doğal alternatiflerini kullanmak, daha iyi bir seçim olacaktır.

Yüksek dereceli alkol
Alkol karaciğeri zehirleyen bir toksindir. Ama az miktarda alınırsa bazı açılardan iyi olabilir. Çünkü bizi rahatlatır, topluma karışmamızı ve hayattan keyif almamızı sağlayabilir. Ama alkol çok miktarda tüketilirse, özellikle kadınlar için tehlikeli olabilir. Bu yüzden alkol derecesi yüksek içkiler yerine bir kadeh şarabı tercih etmek daha iyi olabilir.

Sigara, pipo ve puro
Evde sigara içilmesine son vermiş olsanız bile, tütün ürünlerinin hepsi zararlı kimyasallar üretir. Sigarayı bıraktıysanız, evinizde toptan bir temizlik yapıp bütün kumaş perdeleri ve döşemeleri yıkayın.

NPE İçeren deterjanlar
Nonilfenol etoksilat (NPE), yağ ve su gibi sıvı maddelerin karışmasına yardımcı olan bir kimyasal maddedir. Çamaşır deterjanları, şampuanlar ve temizlik maddelerinde bulunan bu kimyasal madde, östrojen hormonunu taklit ederek erken adet görmeye, düşük sperm sayısına ve üreme sağlığının bozulmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle doğal temizlik maddeleri kullanın ve sert kimyasalların kullanımını azaltmak veya bunları kullanmaya son vermek üzere mikro fiber yer bezleri veya buharlı temizleyiciler gibi alternatifleri tercih edin.

Naftalin topları
Kışlık kazakları kaldırırken, güvelerin ziyafet çekmesini önlemek için üzerlerine birkaç naftalin topu serpiştirmek nesillerdir gelenek haline gelmiştir. Ama unutmayın ki naftalin kanserojen içeren bir maddedir. Günümüzde, sedir ağacı yongaları ve lavanta kesecikleri gibi doğal alternatifler güvelere karşı daha iyi bir seçenek oluşturmaktadır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER