18.10.2017

Kadınlarda menopoz süreçleri ve etkileri

Menopoz sürecine giren kadınlarda sadece âdet kesilmesi ile doğurganlık sona ermez, üreme fonksiyonları dışında pek çok farklı değişim de söz konusu olur.

Kadınlarda menopoz üç evreden oluşur. Bunlar premenopoz, primenopoz ve postmenopozdur. Premenopozda, menopoza girmeden önce yaklaşık 3-5 yıl boyunca âdetler önce sıkılaşır, ardından araları açılmaya başlar, düzensizlik görülür.

Kadınlarda menopoz süreçleri ve etkileri

Primenopozda menopoz semptomları görülmeye başlamıştır. Son âdet döneminden 1 yıl önce başlar ve 1 yılın sonunda sona erer.

Postmenopoz ise menopoza girildikten sonra östrojen seviyelerinin düşmesi ile birlikte âdetler kesilir. 

Menopoz sürecine giren kadınlarda sadece âdet kesilmesi ile doğurganlık sona ermez, üreme fonksiyonları dışında pek çok farklı değişim de söz konusu olur. Bunlar kategorilere ayırmak gerekirse, aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

1. Vazomotor değişiklikler
2. Ürogenital değişiklikler
3. Dermatolojik değişiklikler
4. Kardiyovasküler sistem değişiklikleri
5. Kas ve iskelet sistemi değişiklikleri
6. Kilo artışı

Kadınlarda menopoz dönemi ile görülen değişiklikler
1. Perimenopoz ve postmenopoz dönemindeki kadınların yüzde 75-85’i ateş basmalarından ve gece terlemelerinden yakınır. Bu değişiklikler yüz, boyun ve göğüste rahatsız edici ısı yayılma hissi ve ardından terleme olarak görülmektedir. Bunlar vazomotor değişiklikler olarak adlandırılır.

2. Üreme organları boy ve ağırlığında azalma, genital organların mukozasında incelme, düzleşme, bağ dokusu ve kaslarda atrofi, vajinanın elastikiyetinde azalma ve dış genital organlarda küçülme görülür. İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ya da idrar kaçırma gibi durumlar da görülebilir.
3. Dermotolojik değişikliklerin en başında deri esnekliğinin azalması ve derinin incelmesi gelir. Aynı zamanda koltukaltı ve genital bölgedeki tüyler azalır.

4. Östrojen, koroner arter haslık riskini çeşitli mekanizmalar ile azaltmaktadır. Menopoz ile birlikte kardiyovasküler hastalık riski de artar. Bunlar kardiyovasküler sistem değişiklikleri olarak tanımlanır. 

5. Kadınlarda menopoz dönemi ile birlikte aynı zamanda kas ve iskelet sisteminde de bazı değişiklikler olur. Omurga esnekliğini zamanla kaybeder, osteoporoz gelişmeye başlar.

6. Menopoz dönemindeki kadınların görünür en önemli şikayetlerinden biri ise kilo artışıdır. Çünkü menopoz ile birlikte metabolik hız azalır, yağ yakımı daha zor hale gelir. Bu nedenle menopoz dönemi ile birlikte kilo artışı görülür.

Konu ile ilgili haberler

Menopoz döneminde nasıl beslenmeli?
Yeterli ve dengeli beslenme, hayatımızın her anında olduğu gibi menopozda da oldukça önemlidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Suzan Elpe anlatıyor.

Mutlu menopoz dönemi için 9 sihirli ipucu
Kadın için kimi zaman kabusa dönüşen menopoz sürecini rahat atlamak mümkün değil mi? Bu 9 önemli ipucunu dikkate alarak, evet!

Erken menopoz nedir?
Normal menopoz yaşı 51 civarındadır. 45 yaş altındaki menopoza ise 'erken menopoz' denir ve ülkemizde görülme oranı yüzde 5 civarındadır. Her iki durumda da kişinin tedavi görmesi gerekir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER