@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 16.06.2015

Kahve ve sigara içenler için diş beyazlatma

Çay, kahve ve sigara içenler diş beyazlatma uygulamasını daha çok tercih ediyor. Diş beyazlatma nedir? Nasıl yapılır? Kimlere yapılabilir? Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, Pudra.com'a anlatıyor.

Herkesin tıpkı parmak izimiz gibi kendine has bir diş rengi var, ancak herkes dişlerinin en beyaz haliyle görünmesini arzuluyor. Özellikle çay, kahve tüketip sigara içenlerde dişlerin renginde sararma daha çok görülüyor, bu da soluğu diş hekimlerinde almaya sebep oluyor. Diş beyazlatma son yılların en popüler işlemlerinden biri. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, diş beyazlatma yöntemleri hakkında çok önemli bilgileri Pudra.com'a anlattı.

Kahve ve sigara içenler için diş beyazlatma

İki tip beyazlatma yöntemi var. Bunlardan biri hastanın kendi başına uygulayabileceği home bleeching "ev tipi beyazlatma" diğeri ise klinik içerisinde uygulanan ofis bleeching "ofis tipi beyazlatma". İşte diş beyazlatma yöntemleri ve merak edilenler...

Ofis tipi beyazlatma (ofis bleeching)
Renk değişimlerine etkili çözümler sunan diş beyazlatma (bleaching) yönteminden başarılı bir sonuç elde etmek için öncelikle ağzındaki diş taşları temizlenmeli, çürük varsa dolgu yapılmalı. Dolgu yapılmayan çürük diş işlem sırasında kullanılan kimyasallar nedeniyle ağrıya neden olabilir. Ağızdaki çürüklere dolgu yapılıp dişlerin üzerine yapışan bakteri plakları ve diş taşları temizlendikten sonra hekim hastanın diş rengini sakalar yardımıyla belirler ve fotoğrafını çeker. Böylece hasta beyazlatma işlemi sonrasında dişlerinin ilk haline bakarak ne kadar beyazladığını görür. Diş hekimi muayene sırasında oluşan lekeler varsa dişlerinize bakarak lekelerin türünü ve yoğunluğunu inceler.

İşlem başlamadan önce dişleri izole etmek için diş ve diş etlerinin birleştiği bölgeye 3–5 mm kalınlığında ışıkla sertleşen bir bariyer (koruyucu) uygulanır. Bleaching yönteminde, dişler üzerine beyazlatma özelliğine sahip bir jel uygulanır. Böylece mine ve dentin dokusunun derinliklerindeki organik pigmentlerin okside edilerek, diş renginin açılması sağlanır. Jeli aktive etmek için lazer ya da halojen, LED gibi özel ışık kaynakları uygulanabilir. Beyazlatmada verdikleri ısı ile jeli aktive eden diyot lazer cihazları kullanılabilir. Daha da güvenilir olarak, yüzeysel emilim sağladığı için sertdoku lazer cihazları da dişe hiç ısı vermeden çok kısa sürede ve güvenli bir beyazlatma sağlar. Muayenehanede yapılan beyazlatma işlemini dişe zarar vermeden daha hızlı bir şekilde yapmak mümkün. Lazer cihazları ile yaklaşık 30 dakikada hassasiyet oluşturmadan beyazlatma sağlanabilir. Muayenehanede yapılan beyazlatma işlemi ortalama 30 dakika ile 1 saat arasında sürer. Beyazlatmadan birkaç gün sonra dişlerin rengi son halini alır. Ev tipi beyazlatmaya nazaran lazerle diş beyazlatma daha kısa sürede sonuç verir.

Ev tipi beyazlatma (home bleeching)
Evde yapılan beyazlatma yöntemi de diş hekiminin denetiminde yapılır. İlk randevuda diş hekimi hastanın dişlerinden ölçü alır ve bu ölçüyle dişlerin üzerine geçecek şeffaf bir plak hazırlar. Evde beyazlatma yapılan kişi tarafından kullanılan bu plak, hastanın dişlere beyazlatma maddesinin uygulamasını ve diş etlerinin korunmasını sağlar. Muayenehanede alınan ölçü ile oluşturulan plaklara yerleştirilen jeller ile yapılan ev tipi beyazlatma işlemi jele göre 1-2 hafta içerisinde sonuç verir.

Diş beyazlatma işlemi kimlere yapılıyor?
Diş beyazlatma herkese uygulanabilir, hiçbir yan etkisi yoktur. İşlem öncesi hekim tarafından detaylı bir muayene yapılıp ağız içi kontrol ve teşhisi ile dişlerin bu işlem için uygun olup olmadığını kontrol edilir. Diş beyazlatma işlemleri hamilelere uygulanmamalıdır. Hamilelik sürecinde bu tür bir işlem diş ve diş eti sorunlarını tetikleyebileceğinden diş beyazlatma, gülüş tasarımı ve diş estetiği gibi uygulamaların doğum sonrasına ertelenmesi daha uygun olur.

Diş beyazlatma ne sıklıkta yapılmalı?
Diş beyazlatmanın etkisi genellikle 1-2 sene arasında değişir. Eğer yoğun sigara içmiyorsanız, dişleri renklendirecek gıdaları fazla tüketmiyorsanız bu süre daha da uzar. Ayrıca klinikte yapılan beyazlatma işlemi evde yapılan beyazlatma işlemi ile 3-6 ayda bir desteklenirse süre uzatılabilir. Beyazlatma sonrası çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, vişne suyu gibi dişi renklendirebilecek gıdalardan uzak durmakta fayda var. Genel ağız bakımına dikkat edilmesi de renkleşmelerin tekrarlamasını önleyecektir.

Bu işlemle bembeyaz dişlere sahip olmak mümkün mü?
Tıpkı göz ve ten rengi gibi insanların diş renkleri de kişiden kişiye farklılık gösterir. Diş renginin değişmesine neden olan pek çok faktör vardır. Kalıtımsal nedenler, yaşlılık, gelişim çağında fazla antibiyotik kullanımı, beslenme tarzı, dişe gelen darbeler, yediğimiz ve içtiğimiz gıdalar dişlerin sararmasına ve lekelenmesine neden olur. Özellikle de kahve-çay, alkol ve sigara kullanımıyla dişlerdeki renk değişimi daha da kötü bir hal alır. Dişlerindeki lekelenme ve renk değişimi nedeniyle birçok insan gülümsemekten kaçınır. Diş minesine zarar vermeden yapılan beyazlatma işlemi ile sağlıklı doğal beyazlığa kavuşmak mümkün.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER