30.10.2017

Kanser tedavisi artık kişiye özel

Teknolojinin gelişmesiyle artık kanser tedavileri de modacılar gibi kişiye özel uygulanacak.

Kanser tedavisinde son yıllarda kişiye özel tedaviler ön plana çıktı. Okan Üniversitesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tayfun Hancılar, "Artık kanser tedavisinde modacılar gibi kişiye özel hareket ediliyor ve gelişen teknoloji ile tedaviler kolaylaşıyor." diyor.

Kanser tedavisi artık kişiye özel
 
Geçtiğimiz yıllarda meme kanseri tedavisi yapılırken kalp dozu da o denli yüksek oluyordu. Bu durum uzun dönemde hastanın kanserden değil, kalp yetmezliğinden ölmesine sebebiyet veriyordu. Ancak şu anda aynı tedavide kalp dozu güvenilir sınırlar içerisinde kalıyor. Halk arasında bilinen adıyla, nokta atışı radyo cerrahi yöntemi ile tümör bölgesine çok yüksek doz vererek, cerrahiye yakın tedavi elde edilebiliyor.
 
rCerrahi ve kemoterapi uygulanan hastalarda kısa süreli de olsa yaşam kalitesi etkilendiğini açıklayan Yrd. Doç. Dr. Hancı, "Radyoterapi iyi bir planlama ve uygun cihazlarla hasta günlük yaşamına devam edebilir. Radyoterapi esnasında yan etki seyrek ve hafif düzeye olduğu için biz hastalarımıza tedavi esnasında rutin iş ve yaşantılarına devam etmelerini öneriyoruz. Radyoterapi gören hastalar işe gidebilir araç kullanabilir, dışarıda dolaşabilir. Sadece toplu taşıma araçlarında çevrede olabilecek hasta kişilerden korunmak amacı ile ağız ve burnu içine alan maske takması önerilir. Özellikle vurgulamamız gereken radyoterapi esnasında hasta vücudunda radyasyon taşımaz o nedenle kendisini toplumdan soyutlamasına gerek yoktur." Şeklinde belirtti.
 
Radyoterapi tedavisi gören hastalar nasıl beslenmeli?
  • Ciltlerinin nemini sağlamak için günde minimum 2 litre sıvı içmeliler.
  • Su, ayran, taze sıkılmış meyve suları… tüketmeliler.
  • Sigara ve alkolden kesinlikle kaçınmalılar.
  • Zerdeçal, zencefil ve kefir vücudun savunma sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu için radyoterapi esnasında tüketmekte fayda vardır.
  • Yemek tercihi yaparken mümkün olduğu kadar çorba, komposto gibi sulu, sebze püresi, et püresi gibi yumuşak gıdaları seçmek gerekir.
  • Protein içeren gıdalar kanser tedavisinde çok önemlidir bu nedenle et suyu ve tavuk suyu çorbalar tüketmek çok yararlıdır.
  • Kırmızı et, haşlama tarzında haftada bir kez rahatlıkla tüketilebilir. Tedavi gören hastaların her gün bir yumurta tüketmeleri, uzmanlar tarafından önerilir.
  • Günde 2 kaşıktan fazla bal önerilmez.
  • Üzüm suyu ve domates suyunun antioksidan özellikleri nedeni ile tedavi gören hastalarda taze sıkılmış olmak kaydıyla öneriliyor.
 
Radyoterapi gören hastaların günlük yaşamı nasıl olmalı?
Cerrahi ve kemoterapi uygulanan hastalarda kısa süreli de olsa yaşam kalitesi etkilendiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Hancı sözlerini şöyle noktaladı, "Radyoterapi tedavisinde iyi bir planlama yapıldığında hasta günlük yaşamına devam edebilir. Radyoterapi esnasında yan etki seyrek ve hafif düzeye olduğu için biz hastalarımıza tedavi esnasında rutin iş ve yaşantılarına devam etmelerini öneriyoruz. Radyoterapi gören hastalar işe gidebilir, araç kullanabilir, dışarıda dolaşabilir... Sadece toplu taşıma araçlarında çevrede olabilecek hasta kişilerden korunmak amacı ile ağız ve burnu içine alan maske takması önerilir. Özellikle vurgulamamız gereken radyoterapi esnasında hasta vücudunda radyasyon taşımaz o nedenle kendisini toplumdan soyutlamasına gerek yoktur." şeklinde belirtti.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER