02.11.2017

Menopoz döneminde neler yaşanır?

Menopoz dönemini daha iyi geçirmek için önem göstermeniz 2 durum Psikolog Elif Kandaz'ın yorumlarıyla Pudra.com'da.

Menopoz, kadınların en hassas olduğu dönemlerden biridir. Özellikle, psikiyatrik hastalık öyküsü ve duygusal yönden yetersiz olan kişiler bu dönemi daha zor atlatır.

Menopoz döneminde neler yaşanır?

Menopoz konusunda birçok kadın ön yargılı davranarak menopozu olumsuz bir şey gibi düşünür.
Birçok kişi sonrasında kendini kadın gibi hissedememekten korkar ve menopoz ile cinsel yaşamı bitecekmiş gibi düşünür. Tüm bunların yanında menopozdaki hormonal değişikliklerin merkezi olan si­nir sistemi üzerinden birtakım ruhsal değişiklikler meydana gelerek, duygu durumu ve davranışları da etkiler.

Uzman Klinik Psikolog Elif Kandaz, bu dönemde ortaya çıkan durumları şöyle sıralıyor:
 
  1. REM uykusunun azalması
  2. Sıcak basması ve gece terlemesi şikâyetlerinin artması
  3. Mutsuzluk, yorgunluk, tükenmişlik hislerinin artması
  4. Çabuk sinirlenmelerin görülmesi

Menopoz dönemini daha iyi geçirmek için 2 duruma özen gösterilmelidir. Bunlar:

1) Yaşam kalitesi artırılması
Menopoz döneminde kadının yaşam kalitesini arttırmak ve bu dönemi en az sıkıntıyla geçirmesini sağlamak için öncelikle hastalık değil, yaşanması gereken bir dönem olduğunu benimsenmesi gerekiyor.
 
Uzman Klinik Psikolog Elif Kandaz, “Fiziksel eg­zersiz menopoz belirtilerinin azalmasında yardımcı bir etkendir. Yoga da hafif germe egzersizleri sayesinde artan psikolojik sorunlarınızın üstesinden gelmenizde size yardımcı olacaktır." şeklinde belirtiyor.

Eğer bu dönemde kişisel bakımınıza dikkat ederseniz, kendinize farklı uğraşlar bulursanız size kendinizi daha iyi hissettirecektir.
 
B,C ve E bakımından zengin besinler tüketilmelidir. Uykusuzluk sorunu için sıcak süt, papatya çayı içilmesi,  yatma zamanı ya da akşam yemeğinden sonra ise kahve, çay, çikolata ve kola tüketilmemesine dikkat edilmesi gerekiyor.
 
Anason, fesleğen, fasulye, Karaman kimyonu, frenk maydanozu, meyan kökü, soya fasulyesi filizleri, adaçayı gibi besinler tüketmeniz doğal yoldan östrojen almış olursunuz.
 
2) Eşin desteği 
Menopoz döneminde en büyük destek eşlerden beklenir. Bu durumda eşlere düşen görevler, daha anlayışlı olarak ev ve dışarı işlerinde  paylaşımcı olmaya özen göstermeleri kadınlar için çok önemlidir.

Çocukların da anlayışlı ve empatik davranış içerisinde olmaları gerekir. Daha fazla ortak keyifli vakit geçirilmesi ve ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarında destek olunması gerekir. Sp or, sinema, tiyatro gibi aktivitelere eşin ya da aile bireylerinin de eşlik etmesi menopoz döneminde olan kadın için önemlidir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER