@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 20.11.2015

Soğuk odada mı, sıcak odada mı uyumak daha sağlıklı?

Rahatça uykuya dalabilmek için oda sıcaklığı önemli. Soğuk odada mı yoksa sıcak odada mı uyumak daha sağlıklı? Pudra.com araştırdı.

Yaşamımızın üçte birini uykuda geçirdiğimizi düşünürsek, uyku konusunu ne kadar çok önemsememiz gerektiği ortada! Oysaki modern insanın en büyük problemlerinden biri uykusuzluk. Yapılan bir araştırmaya göre, Amerika’daki insanların yüzde 25’inin insomina olduğu ortaya çıkmış, gerçekten ciddi bir rakam. Peki, öncelikle rahatça uykuya geçiş ardından da iyi bir uyku için (REM uykusunun yeterli kalitede alındığı bir uyku) ne yapmak gerekiyor? Yatmadan önce ılık bir duş, kafeinli içeceklerden uzak durmak, rahatlatıcı bir ortam veya bir bardak ılık süt... Bunun gibi daha birçok faydalı bilgiyi İyi bir uyku için 10 öneri haberimizde bulabilirsiniz. Tüm bunların yanında rahat uyku için dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var: Doğru oda sıcaklığı. Sıcak bir odada uyumakla, soğuk (serin) bir odada uyumak arasında çok fark var.

Soğuk odada mı, sıcak odada mı uyumak daha sağlıklı?
 
Vücudumuz ve beynimiz gece uykuya dalmak için kendine göre bir termostat ayarı yapıyor, kalp atışları, nefes alıp verme azalıyor ve enerji minimumda kullanılıyor. Eğer vücut bu sıcaklığa inemezse ya da çıkamazsa uykuya dalamıyor veya uykunun ilk evresinde uyanıyor, uyku kalitesiz geçiyor. Çok sıcak gecelerde neden uyuyamadığınızı ya da tam tersi uyku problemi yaşadığınız gecelerde neden vücudunuzu sıcak bastığını buradan anlayabilirsiniz. Bu sebeple uyduğunuz ortamın, uykuya dalmanızı kolaylaştıracak bir sıcaklıkta olması çok önemli. Uzmanlar uyku için ideal oda sıcaklığını 14-18 derece, nem oranını ise %40-%50 olduğunu söylüyorlar. Fakat bu ortalama değerler de kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Eğer çok fazla üşüyen ve ekstra battaniyelerle yatan biriyseniz bu sıcaklık sizin için biraz daha artabilir veya tam tersi vücut sıcaklığı yüksek biriyseniz biraz daha soğuk bir odada uyuyabilirsiniz. Önemli olan sizin için en ideal uykuya dalma sıcaklığını keşfedip, her gece o şekilde uyumanız. Sonuç olarak uzmanlar şu noktada hem fikir: Çok sıcak bir odada uyumak uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Yapılan araştırmalar insomnia hastalarının daha yüksek vücut sıcaklığı olduğunu ortaya çıkarmış. 14-18 derece aralığının ideal olduğu görülüyor.

sıcak odada mı soğuk odada mı uyumak sağlıklı?
 

Soğuk (serin) bir odada uyumanın yararları

  • Hastalıklardan koruyor: Dr. Mercola, serin bir odada uykuya dalmanın daha kolay olduğunu, daha iyi uykunun da başta diyabet olmak üzere hastalıklardan metabolizmayı koruduğunu söylüyor. "Uykuya dalmayı kolaylaştırmanın en iyi yöntemlerinden biri her gece yatmadan önce içi sıcak su dolu bir şişeyi (veya sıcak su torbası) ayak ucunuza koymak. Böylece ayaktaki kan damarları genişleyerek vücut sıcaklığının kolayca düşmesine yardımcı olacak" diyor.
  • Daha genç görünmeye yardımcı oluyor: Serin bir odada uyuduğunuzda daha çabuk ve daha derin uyuyorsunuz, böylece vücudunuz yeterli derecede melatonin hormonu salgılayabiliyor. Sağlık için çok gerekli olan melatonin hormonu aynı zamanda doğal bir anti-aging.

Bu faydaların yanı sıra çıplak uyumak da birçok uzman tarafından daha sağlıklı kabul ediliyor. Çıplak uyuduğunuz zaman vücudunuz daha çabuk soğuyor ve daha kolay uyuyabiliyorsunuz. Kaliteli uyku için bir diğer önemli nokta da uyku sırasında rahat nefes alıp verebiliyor olmanız. Uzmanların da söylediği gibi: Sağlıklı uyku için burundan nefes alın.
 

Soğuk odada uyumak kilo verdiriyor mu?

Merak edilen sorulardan biri de bu: Soğuk odada uyumak kalori yakmanıza ve kilo vermenize yardımcı olur mu? Bu Dr. Mercola şöyle açıklıyor: "Yetersiz uyku metabolizma üzerinde hastalıklar veya stres kadar tahribat yapıyor. Birçok kronik hastalığa davetiye çıkarıyor, kaliteli uyku bu açıdan çok önemli. Bir de vücudumuzda bulunan kahverengi yağ dokusuna teşekkür etmeliyiz. Kahverengi yağ dokusu serin bir odada uyurken daha çok ısı üreterek kalori yakmanızı sağlıyor." Vücudunda kahverengi yağ dokusu daha fazla olan kişilerin daha hızlı metabolizması ve kan şekeri kontrolü daha yüksek oluyor. Bu yüzden özellikle kilo vermek isteyenlerin çok sıcak bir oda sıcaklığında uyumaması gerekiyor. 

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Uyku apnesi birçok hastalığın habercisi!
Obezite ve kanserle ilişkilendirilen uyku apnesi kadınlarda daha sık görülüyor. Uyku apnesi hakkında son araştırmalar Pudra.com'da.

Güçlü bir bellek için uyku süresi
Uykusuz kalındığında bozulan ilk işlevlerden biri de bellek, dil becerileri, soyut düşünme ve değerlendirme gibi bilişsel fonksiyonlardır. Verimli bir iş yaşamı için kişinin ortalama 8 saat uyuması gerekir.

Kalitesiz uyku şişmanlatıyor
Yaptığınız diyet bir türlü sonuç vermiyorsa nedeni, uykusuz geçirdiğiniz geceler olabilir. Çünkü uyku sırasında yağların yakılmasına neden olan bazı hormonlar salgılanıyor. Kaliteli uyku için öneriler Pudra.com'da.

Teknolojik cihazlar çocukların uyku düzenini nasıl etkiliyor?
Cep telefonu, tablet ve elektronik oyunlardan yayılan beyaz ışık, beynimize uyku sinyallerinin gitmesini engelleyip uyku kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum özellikle çocukları daha çok olumsuz etkiliyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER