Pudra.com 03.12.2012

Strese hangi bitkiler iyi gelir?

Her iki kişiden birinde uykusuzluk, her beş kişiden birinde de anksiyete sorunu olduğunu söyleyen Prof. Erdem Yeşilada, strese karşı bitki çaylarına başvurulabileceğini ve hangi bitkilerin strese iyi geldiğini anlatıyor.

Stres, çoğunluğun çözülemeyen sorunu olarak karşımızda. En basit şekilde uyku düzensizliği ile başlayan sorunlar önlem alınmadığı takdirde anksiyete ve depresyona kadar gelişebiliyor.

Strese hangi bitkiler iyi gelir?

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Erdem Yeşilada, gerek uykusuzluk ve gerekse anksiyete sorunlarında pasiflora (Passiflora incarnata), kediotu (Valerina officinalis), melisa (Melissa officinalis), papatya (Matricaria recutita) bitkileri ile çözüm aranabileceğini söylüyor. Yeşilada strese karşı etkili olan bitkiler hakkında şu bilgileri veriyor:

"Pasiflora çiçekleri güvenilir bir yatıştırıcı olarak sadece uyku ve anksiyete şikayetlerinin tedavisinde değil, hastaların rahatlaması amacıyla madde ve alkol bağımlılarında yoksulluk şikayetleri, astım ve histeri krizlerinde, menopoz şikayetleri, yüksek tansiyon, kalp ritm bozuklukları gibi durumlarda da tedavi protokolleri içerisinde yer alır.

Valerian ya da kediotu kökü hafiften orta dereceye kadar uykusuzluk sorunları ve anksiyete belirtilerinin tedavisinde yüzlerce yıldır başarı ile uygulanır. Özellikle gün içerisinde bile uygulandığında kişinin motor aktivitelerinde olumsuz etkileri bulunmaması önemli bir avantaj olarak görülür. Ancak köklerin hoş olmayan kokusu nedeniyle tek başına kullanılması tercih edilmez, diğer yatıştırıcı etkili bitkilerle birlikte uygulanması önerilir. Bu bakımdan güzel limonumsu aroması ile son derece güvenilir bir yatıştırıcı olan melisa (oğulotu) yaprakları ile karıştırılarak çay halinde verilmesi uygun olacaktır.

Diğer taraftan, piyasada melisa yerine maalesef limon otu (Aloysia triphylla) yaprakları pazarlandığından beklenen yararın sağlanabilmesi mümkün olamaz. Bitkisel ürünlerin güvenilir kaynaklardan satın alınması son derece önemlidir.

Böyle bir karışımın içerisine gerçek papatya çiçeklerinin ilave edilmesi papatyanın hafif yatıştırıcı etkisinin yanı sıra spazmları çözücü ve yangı giderici özellikleri ile kişinin günün stresinden kurtulması ve rahatlamasını sağlayacaktır. Diğer taraftan, gerçek papatya çiçeklerinin temin edilmesi de son derece önemlidir. Papatya çiçeklerine benzeyen bazı bitkilerin çiçeklerinin kullanılması ile zehirlenme vakaları (karaciğer büyümesi, karında şişme, karaciğer enzim değerlerinde bozulma) görülebilir.

Uykusuzluk sorunlarının tedavisinde tüm bu bitkilerin karışım halde çay halinde uygulanması yararlı olur. Burada önemli olan sorunun derecesine göre miktarın ayarlanabilmesidir.

Hafif şikayetlerde akşam yatmadan 30 dakika önce içilecek çay etkili olabilirken, daha ağır vakalarda çayın miktarının artırılması gerekir.

Mesela, akşam yemeğinden sonra ve yatmadan 30 dakika önce birer bardak içilmesi ya da daha ciddi durumlarda ikişer bardak içilmesi yararlı olabilir. Beklenen yararın sağlanabilmesi için unutulmaması gereken husus kullanılan bitki materyalinin doğru, etkin ve kaliteli olmasıdır."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER