Time.com 03.11.2014

Süt yaşlanmaya neden oluyor mu?

Kemikleri güçlendirici özelliğiyle bilinen, içerdiği kalsiyum miktarı nedeniyle hamilelere, çocuklara ve yaşlılara bolca önerilen süt yaşlanmaya mı neden oluyor? Detaylar Pudra.com’da.

Sütün kemikleri güçlendirdiğini popüler kültürden, reklamlardan ve yemek masası sohbetlerinden biliyoruz. Ama Time’dan Justin Worland’in haberine göre BMJ’de yayınlanan yeni bir çalışma herkesin bildiği bu bilginin doğru olmadığını gösteriyor. Çalışmaya göre, yüksek miktarda süt tüketmenin kemiklerin kırılmasını önleyici bir etkisi yok, aksine ölüm oranının artmasına yol açabiliyor.

Süt yaşlanmaya neden oluyor mu?

İsveç’te yüz binden fazla insanın günlük süt içme alışkanlıklarını anketlerle değerlendiren araştırmacılar, katılımcıların çoğunu 11-20 yaşları arasında izlemeye devam ettiler. Sonuçlar, çok fazla süt içmenin hem kadınlarda hem de erkeklerde ölüm oranı ve kadınlarda kemik kırılma potansiyeli ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, “Elde ettiğimiz sonuçlar, yüksek miktarda süt tüketmenin kemikleri güçlendirdiği iddiasının geçerliliğini sorguluyor” şeklinde açıklama yaptı. Ancak bu çalışmanın sadece gözlemsel olduğunun ve nedensel sonuçları kapsadığı anlamına gelmediğinin özellikle altını çizdiler.

Çalışma, yüksek miktarda şeker, laktoz ve galaktoz içeren sütün; yaşlanmaya benzer, kırıklara zemin hazırlayan biçimde kemiklerin değişmesine yol açabileceğini de ortaya koyuyor. Galaktoz takviyesinin hayvanlarda yaşlanma sürecini hızlandırdığı da görülmüştü. Düşük laktozlu süt ve kırıklar arasındaki ilişkiyi gösteren bu çalışmadan elde edilen veriler de bu iddiayı destekliyor.

Ama elbette konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Özellikle de içerdiği kalsiyum oranıyla kemikleri güçlendirdiği bilinen ve bolca tüketilen sütün eğer bu çalışmada ortaya konduğu gibi yaşlanmayı hızlandırıcı etkileri söz konusuysa bunu inceleyecek yeni araştırmalar yapmak şart!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER