@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 08.04.2015

Tırnak batmasına ne yapmalı?

Birçok kadın ve erkeğin kabusu olan tırnak batığını önlemek için ayak sağlığına ve ayakkabı seçimine dikkat etmek gerekiyor. Tırnak batmasına ne yapmak gerekir? Tırnak batığı nasıl tedavi edilir? Cevabı Pudra.com'da.

Tırnak batığı birçok kadın ve erkeği zorlayan ve can acıtan bir durum. Özellikle ayak baş parmaklarında görülen tırnak batığı, canınız acıyana kadar fark edilmiyor. Tırnak köşe noktasından deri altına giriyor ve orada büyümeye başlıyor, acı vermeye başladığında batık olduğu anlaşılıyor.

Tırnak batmasına ne yapmalı?

Cleveland Clinic’ten Ayak Sağlığı Uzmanı Georgeanne Botek; "Eğer tırnak deri altına girmeye başlamışsa bakterilerin yayılmasına dolayısıyla enfeksiyona sebep olabilir. Kırmızı, kabarık, yanmalı ve çok ağrılı tırnak batığı büyük ihtimalle enfekte olmuştur.’’ diyor.

Tırnak batığı neden olur?
Dr. Botek, tırnak batmasını meydana getiren sebepleri şu şekilde sıralıyor:
Kalıtım: İnsanların çoğu tırnak batığını genetik olarak aileden ve ebeveynlerden alma potansiyeline sahip.
Sıkı ayakkabı: Ayağınızı sıkan çorap ve ayakkabıları giymek ağrılı tırnak batığının gelişmesi için ortam sağlar. Bu yüzden ergenler ve gençler arasında sıkça tırnak batığı görülür. Bu dönemde ayak büyümesi hızlı olduğu için ergenler, bir süre ayaklarını sıkan yanlış ayakkabılarla idare edebiliyor, bu da batığa davetiye çıkarıyor.
Yaralanma: Ayak tırnağını hızlıca çarpmak, üzerine bir şey düşürmek gibi özel durumlar ve ayağa sürekli baskı uygulayan koşu, futbol, bale gibi aktiviteler yapmak tırnak batmasına sebep olabilir.
Yanlış kesme: Tırnak batmasına sebep olan en yaygın yanlışlardan biri de tırnağı çok kısa kesmek. Tırnak çok kısa olduğunda kenarları ete tutunur, bu tırnağın derinin içine doğru büyümesine sebep verir. Tırnakları yuvarlak biçimde değil, küt olarak kesmek de önemli bir nokta.
Pedikür: Birçok kadın ve erkek güzellik salonlarında pedikür yaptırıyor. Fakat pedikürün uzman bir el tarafından, ayak bakım merkezlerinde yapılması gerekiyor.

Tırnak batığına ne iyi gelir?
Evde yapılabilecek uygulamalar: Eğer tırnakta enfeksiyon belirtisi, şişme, yanma veya kötü koku yoksa tırnağı uzaması için bırakabilirsiniz. Ayak Sağlığı Uzmanı Dr. Stock tırnağı sıcak suda bekletirken tuz veya yumuşatıcı bir ürün ekledikten sonra, antibiyotikli merhem sürüp bandajlamanızı öneriyor. Birkaç gün sonra ayağınızı sıcak suda bekletip, temiz törpü ve pedikür makasıyla batık yeri kendiniz deriden çıkarmayı deneyebilirsiniz. Ardından yine merhem sürüp parmağınızı bandajlayabilirsiniz.

Ayak sağlığı uzmanına danışın: Eğer tırnakta enfeksiyon varsa ya da evde kendiniz tedavi edip edemeyeceğinizden emin olamıyorsanız, mutlaka bir ayak sağlığı uzmanına gidin. Ayak Sağlığı Uzmanı Dr. Stock "Ayak sağlığı merkezlerinde lokal anestezi kullanarak batmış bölge kesiliyor, böylece acının azalması ve rahatlama sağlanıyor. Tırnağınızda enfeksiyon olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana gidin çünkü enfeksiyon ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Tırnak yatağının düzeltilmesi için yapılan tedaviden sonra, tırnak batığının tekrar oluşma riski var." diyor.

Tırnak batığından korunmak için ne yapmalı?
Batık oluşmadan önlem almak çok önemli. Dr. Botek şu önerilerde bulunuyor:
  • Tırnaklarınızı çok kısa ve kenarlardan kesmeyin, düz bir şekilde kesin.
  • Giydiğiniz çorap ve ayakkabıların ayağınızı çok sıkmadığından emin olun.
  • Ayak tırnaklarınıza çok hasar vermemeye çalışın. Koşuyor, futbol oynuyor veya ayak tırnaklarınızın baskı altında kalacağı bir aktiviteyle uğraşıyorsanız, sonrasında mutlaka bir veya iki saat çıplak ayakla kalın ve ayaklarınızı dinlendirin.

Kaynak: Cleveland Clinic


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER