Sciencealert.com 17.09.2015

Cep telefonlarını yatak odanızdan uzak tutun!

Uyumadan önce telefonumuzu kontrol etmemiz sağlığımıza zarar veriyor. Akıllı telefonları yatak odamızdan neden uzak tutmamız gerektiği bu yazıda.

Uykuya dalmadan önce elektronik aletleri kontrol etmenin doğru olmadığını hepimiz biliyoruz. Ama yine de çoğumuz bunu yapıyoruz, çünkü günü bitirmenin en iyi yolu arkadaşlarımızın gün boyunca ne yaptıklarını kontrol etmek. Ancak Business İnsider dergisinin video takımı, bu davranışın vücudumuzu ve beynimizi nasıl etkilediğiyle bir araştırma yaptı ve artık akıllı telefonları yatak odamızın dışında tutmak için daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor.

Cep telefonlarını yatak odanızdan uzak tutun!

California Üniversitesi’nde psikiyatrist olan Dan Siegel, Business Insider'a problemin sirkadiyen ritmden (günlük ritm) kaynaklandığını söylüyor. Hormon salgılanmasını düzenleyen sirkadiyen ritm, ışıkla kontrol ediliyor. Yani geceleri telefonumuzu kontrol ettiğimizde, bir dizi foton gözlerimizden girerek beynimize ulaşıyor ve beyne yorgun hissetmenizi sağlayan melatonin hormonunu salgılamamasını söylüyor. Bu durum da çok daha uzun süre uyanık kalmamıza neden oluyor.

Özellikle de sosyal medyada beğendiğimiz şeyleri gördükçe telefonumuza baktığımız süre artıyor. Bu sürenin sonunda, uyku saatimizin üzerinden ancak birkaç saat geçtiğinde beynimiz yeterli melatonini salgılamış oluyor. Bunu sürekli yaptığımızda ise her gece uyku saatimizden birkaç saati kaybetmiş oluyoruz.

Bu belki ilk duyuşta o kadar kötü gelmeyebilir ama son araştırmalar yeterli uykunun neden bu kadar önemli olduğunu gösteriyor. 7 ile 9 saat arasındaki uyku sadece aktif nöronların dinlenmesini sağlamıyor aynı zamanda gün boyu beynimizdeki nörotoksinlerin temizlenmesinde önemli rol oynayan gliyal hücreleri de destekliyor. Yeteri kadar uyumadığımızda ise bu gliyal hücreler işini yapamıyor. Bunun sonucu olarak da hafızamızda bozulmalar olabildiği gibi dikkatimizi toplamakta da zorlanabiliyoruz.

Uykuya dalmadan önce akıllı telefonları ya da tabletleri kullanmanın zararları hakkındaki Dan Siegel'in videosunu izlemek için tıklayın.

Kaynak: sciencealert.com



POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER