@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 04.04.2014

Vajina temizliği nasıl yapılır?

Kadınlarda cinsel bölge temizliği çok önemli. Cinsel ilişkiden sonra vajina nasıl temizlenir? Cinsel ilişki sonrası sabunla vajina içini yıkamak doğru mu?

İZLE: VAJİNAL DUŞ👇 
Cinsel ilişki sonrasında vajina içini yıkamak çoğu kadının başvurduğu bir yöntem. Vajina temizliğinde sabun ya da kozmetik ürün kullanmak da öyle... Peki, vajina içini yıkamak ne kadar doğru? Vajina sabunla yıkanabilir mi? Vajinayı temizlemek gerekli mi? Vajinal duş aslında vajinal enfeksiyonlara mı ortam hazırlıyor? Tüm bu soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kağan Kocatepe yanıtlıyor.

Vajina temizliği nasıl yapılır?
 

Cinsel ilişkiden sonra vajina nasıl temizlenmeli?


Cinsel ilişki sonrası vajinal duş alımı iki nedenle yapılıyor: Birincisi, spermleri yıkayarak uzaklaştırıp, gebelikten korunmak. İkincisi, karşı taraftan bir şey bulaşma ihtimali varsa bunu bertaraf etmek. Ancak, her ikisini de vajinal duşla başarmak mümkün değil.
Çünkü spermler çok hareketli hücreler olduğu için zaten ilişki anında yollarına girerler. Vajinal duşla hamile kalma olasılığını ancak 10’dan 9’a düşürebilirsiniz; daha fazlası mümkün değildir.

Vajinayı suyla yıkamak, enfeksiyon yapan bakteriler, virüsler veya mantarların giderilmesini sağlamaz. Temizlik açısından hiçbir anlamı olmadığı gibi ayrıca zararlı da olabilir vajinal duş. Dolayısıyla vajina içinin yıkanmasını hiçbir şekilde önermiyoruz.
 

Vajina sabunla yıkanabilir mi?


Vajina sabunla yıkanmamalıdır. Çünkü vajinanın içinde asidik bir ortam vardır ve sabunun o asidik ortamı bozma ihtimali çok yüksektir. Ancak, dış genital bölge yıkanabilir.

Vajinayı sabunla yıkamak, yanma hissine neden olabileceği gibi bu bölgedeki iyi huylu bakterilerin ve vücut savunma elemanlarının yok olmasına neden olabilir. Bu da ciddi enfeksiyonlara yol açar. Vajina için üretilen temizleme sıvıları sadece dış genital bölge için üretilmiştir.
 

Vajinayı temizlemek gerekir mi?


Normalde vücudun dışarıya bakan her bölgesinin kendini temizleme mekanizması vardır. Dolayısıyla vajinanın da kendine özgü temizleme mekanizması bulunur. Vajina içinde sürekli olarak bulunan salgı, içerisinde bakterileri öldürmeye yönelik lökositleri ve bazı iyi huylu bakterileri içerir. Bu sayede vajina hiçbir şey yapılmasa da temiz kalacak bir ortamdır. Temizlemeye yönelik uygunsuz bir şeyler yapılırsa, bu durum vajinanın aleyhine işleyebilir. Vajinanın içi, ekstradan bir enfeksiyon durumu söz konusu değilse temizlenmesi gereken bir organ değildir.
 

Vajina temizliğinde kozmetik ürün kullanmak doğru mu?


Kozmetik ürünlerin içinde birçok kimyasal madde bulunur. Bundan herhangi birine karşı alerjik bir durum söz konusu olursa, “vajinit” denilen çok ciddi vajina enfeksiyonları veya iltihapları oluşabilir. Vajinanın doğal bir bariyeri vardır ve oradaki doğal bakteri ortamı kötü huylu bakterileri uzaklaştırmak için çalışır. Vajinada kozmetik ürün kullanılırsa ve o doğal bakteri ortamı bozulursa enfeksiyonlar meydana gelir. Dolayısıyla, kozmetik ürünleri direkt olarak vajinanın içine uygulamayı önermiyoruz.
 

Vajinanın temiz olduğu nasıl anlaşılır?


Cinsel yaşamı olmayan bir kadının, henüz bekaret zarı varsa, vajinal hijyen konusunu dert etmesine gerek yoktur. Ancak, cinsel yaşam başladıktan sonra kadınlar, kendi kendilerine vajinalarının hijyenik durumunu test etmek isterlerse, vajinal salgının kokusuna, miktarında artış olup olmadığına ve rengine bakabilirler. Bazen normalde koku yokken, ilişki sonrasında ortaya kötü bir koku çıkabilir. Bu, enfeksiyonel bir durum söz konusu olduğunun işaretidir. “Bakteriyel vajinoz” denilen özel bir bakteri türü söz konusu olabilir. Bunun tedavisi de çok kolaydır.

Vajinal hijyenden şüphelenen kadınlar, doktora başvururlarsa, yapılacak testler sonucunda eğer bir enfeksiyon tespit edilirse, tedaviyle vajina yeniden eski hijyenine kavuşacaktır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER