milliyet cadde 22.06.2010

Yürüyüş için doğru ayakkabı nasıl olmalı?

Yürüyüş yaparken ve günlük hayatta kullandığımız ayakkabılar doğru seçilmezse nasır, tırnak batması ve ayakta kemik çıkıntılarına yol açıyor.

İZLE: YÜRÜYÜŞ AYAKKABISI NASIL SEÇİLİR?👇 
Dr. Hasan İnsel Milliyet Cadde'deki köşesinde günlük hayatta sık karşılaştığımız sağlık sorunlarına ilişkin çok güzel yazılar yazıyor. Pudra.com olarak ilgiyle izliyoruz. Dr. Hasan İnsel'in ayakkabı seçimi ve ayak sorunlarıyla ilgili yazısında hepimizin işine yarayacak bilgiler var:

Yürüyüş için doğru ayakkabı nasıl olmalı?

Yürüyüş sağlığı önce ayakkabılardan başlar

Ayakkabı satın alırken çoğunlukla “stil” veya “şıklık” anahtar kelimedir. Aslında rahatlık ve yürüyüşe uygunluk daha önce gelebilse, sağlığımız açısından çok daha iyi olurdu. Ayaklarımızı koruyan ve yerle ayağımız arasında amortisör vazifesi gören araçlardır ayakkabılar. Ayakkabıların “koruyucu araçlar” olduğunu düşünmüyor olabilirsiniz, ama ayakkabılar aslında tam anlamıyla budur. Eğer ayağınıza gerçekten uyuyorsa tabii. Eğer uymuyorsa, çeşitli problemlere sebep olabilirler; su kabarcığı, nasır, çekiç parmak ve tırnak batması bunlardan bazıları.

Sağlıklı yaşamın en büyük yardımcılarından biri tempolu yürüyüştür diyerek düzenli bir şekilde yürüyüş öneriyoruz. Tabii bu yürüyüş sırasında ayak sağlığınız, dolayısıyla giyeceğiniz ayakkabılar çok önemli. Tempolu yürüyüş yapıyorsanız, muhakkak rahat ve uygun bir ayakkabı seçmelisiniz. Her attığınız adımda eklemlerinize, dizlerinize ve bel kemiğinize ne kadar yük geldiğini unutmayın.


Ayaklardaki sorunlar



Yürüyüşe uygun, topuk kısmı esnek ve kalın olan, hatta hava dolu olan çok çeşitli yürüyüş ayakkabıları var. Bunların taban destekli olanları sizi rahat ettirecektir. Eğer ayaklarınızla ilgili en ufak bir probleminiz varsa ilgili uzmanlardan bilgi alıp, onların önerilerine göre hareket edin. İşte ayakkabıya bağlı görülen bazı ayak sorunları:

Su kabarcıkları
Su kabarcığı, derinin katmanları arasında sıvı birikmesi sonucu oluşur. Sık rastlanan fakat genellikle küçük yaralardır. Ayak derisinin basınca ve sürtünmeye maruz kaldığı her yerde oluşabilir. Eğer şeker hastalığınız varsa veya ayaklarınızdaki kan dolaşımı zayıfsa, su kabarcığı gibi küçük bir ayak problemi bile, enfeksiyonun tabloya katılması ile ciddi sorunlara sebep olabilir. Şeker hastalığına bağlı olarak ayaktaki veya bacaktaki sinirlerin hasar görmesi, bu bölgedeki bir yarayı veya enfeksiyonu hissetmenizi engelleyebilir ve problem siz farkında olmadan daha da ciddi boyutlara ulaşabilir. Kabarcıkları kontrol edin, kızarıklık veya cerahat olup olmadığına bakın. Kızarıklık olması veya cerahat toplanması, orada bir enfeksiyonun geliştiğine işaret eder. Bu durumda hemen doktora başvurun.

Nasır
Nasır, kalınlaşmış ve sertleşmiş deri çıkıntısıdır. Çoğunlukla ayak parmak eklemlerinin üzerinde görülür. Ayağa sıkı gelen, sert veya dar ve keskin burunlu ayakkabılar ayak parmaklarını sıkıştırır ve hareketini engeller. Ayak parmaklarının üzerindeki deri ve deri altındaki dokular basınca uğrar, rahatsız olur.
Ayağında birazdan bahsedeceğim bunyon veya çekiç parmak olan kişilerde nasır gelişme ihtimali daha yüksektir. Bu hastalıklardaki anormal parmak şekli, ayakkabıyla sürtünmeye sebep olur. Doğuştan ayak bozukluğu olan kişilerde de nasır daha sık görülür.
Nasır, sık rastlanan, ancak basit bir sorundur. Korunmak için parmaklarınızı sıkıştırmayacak ayakkabılar giymelisiniz.
Eğer ayağınıza tam uyan ayakkabılar giymeye başladıktan üç hafta sonra da nasır şikâyetiniz devam ediyorsa, bir ayak sağlığı uzmanına veya doktora başvurmalısınız. Belki de problem ayakkabılardan değil, ayaklarınızdan kaynaklanıyor olabilir.

Çekiç parmak ve bunyon
Bazen ayağa tam uymayan, ön tarafı dar ayakkabılar ayak parmaklarının yapısını bozabilir. Bunyon, başparmakta gelişir. Parmak kemiğinde bir çıkıntı meydana gelir ve bu parmak bazen etrafındaki yumuşak dokuya basınç yaparak yara oluşumuna sebep olur.
Ayak parmağı pençe gibi kıvrıldığında, “çekiç parmak” denir. Ağrıya sebep olur ve parmağın hareketliliği kısıtlanır. En çok başparmağın yanındaki parmakta meydana gelir. Sıklıkla parmağın her iki eklemi de bu durumdan etkilenir. Ayağa tam uymayan ayakkabılar, sorunun oluşmasında sık rastlanan sebeptir.

Çekiç parmak yürürken ağrıya sebep olabilir, tempolu yürümeyi ve koşmayı imkansız hale getirebilir. Sıklıkla yapılan tedavi, parmağın şekline göre ayakkabı içine yerleştirilen küçük bir yastık kullanmaktır. Buna rağmen sorun devam ederse, doktorunuz cerrahi girişim önerebilir.

Tırnak batması
Tırnak batması parmakta kızarıklığa ve şişmeye neden olabilir. Genellikle ağrı meydana gelir. Bazen tırnağın etrafındaki dokuda iltihap gelişebilir. Tırnak batması, tırnağın kenar kısmının doku içine doğru uzaması sonucu oluşur. Bu durum tırnaklar çok kısa veya çok kıvrımlı kesildiğinde meydana gelir. Dar veya burun kısmı sert hatlı ayakkabı giymek bu durumu kolaylaştırabilir.
Tırnak batmasını engellemek için ayak tırnakları dikkatli kesilmeli. Tırnaklarınızı, parmağınızın uç kısmına uysun diye çok kıvrımlı kesmeyin, dümdüz kesin. Tırnakla-rınızı çok da kısa kesmemeye çalışın.

Dr. Hasan İnsel


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER