@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 28.06.2016

Doğru teknikle herkes koşabilir

Bu yıl NikeWomen Victory Tour programını hazırlayan Lifestyle Fitness Koçu Gökçen Arıkan, yürüyüş ve koşu hakkında merak ettiğimiz soruları yanıtladı.

Uzun zamandır merak edilen "Koşmak mı yoksa yürümek mi daha sağlıklı?", "Kapalı alanda mı spor yapmalıyız yoksa açık alanda mı?" gibi birçok soruyu Spor Eğitmeni, Lifestyle Fitness Koçu Gökçen Arıkan Pudra.com okuyucuları için yanıtladı. 



Doğru teknikle herkes koşabilir
İlk olarak sizce koşu mu yoksa yürüyüş mü daha sağlıklı? Aslında ikisinin de faydalı egzersizler olduğunu biliyoruz ama size göre farkları ya da birbirlerine göre üstünlükleri neler?

Her ikisi de faydalı egzersizler. Seçimi yaparken tamamen kişinin sağlık ve spor geçmişi göz önünde bulundurulmalı. Yürüyüş, bazal metobolik hızı düzenler ve formda kalmanıza yardımcı olur, fakat koşu kadar etkili değil. Çünkü koşu kardiovasküler kapasiteyi arttırır ve kas kuvvetini  geliştirir. Kaldı ki koşunun, bir insana mental anlamda katabileceği birçok fayda var.
 
Açıkçası, ben hiçbir uzmanın 20’li yaşlarda sağlık problemi olmayan, sakatlık veya ameliyat  geçmişi olmayan, yani kısacası hiçbir engeli olmayan birinin sadece yürüyüş yapması gerektiğine inanmıyorum. Burada daha önce koşu yapmamış olan insanların koşu algısında bir güncelleme yapmak gerekebilir. Koşu nefes nefese kalmak, zorlanmak, vücutta acı hissetmek ve perişan olmak değil. Doğru teknik ve tempoyla herkes çok rahat koşabilir.
 

"Koşu en masrafsız ve pratik egzersiz"

 

İnsanlar neden koşmalı?

Koşu kimine göre fiziksel bir yarış, kimine göre formda kalmak için bir egzersiz, kimine göre de mental bir meditasyon. Özellikle büyük şehirlerde metropol hayatının getirdiği kronik stresle başa çıkabilmek ve teknolojik yaşantının bizlere verdiği tembelliği ortadan kaldırabilmek için insanların hareket etmesi gerekiyor. Koşu yapılabilecek en masrafsız ve en pratik egzersiz. Yapılması gereken sadece uygun koşu ayakkabılarını ayağa geçirip dışarı çıkmak.
 

Koşunun faydaları neler? Hem fiziksel hem de zihinsel olarak bize neler sağlar?

Koşunun fiziksel faydalarından önce mental faydalarından bahsetmek istiyorum çünkü günümüz hastalıklarının sebepleri arasında hareketsiz yaşam ve metropol hayatının getirdiği stresli yaşam geliyor. Stresle başa çıkabilmek için koşun. Koşarak daha dinamik ve mutlu olduğunuzu  hissedeceksiniz.
 
Koşu fiziksel olarak formda kalmanızı ve mükemmel bir vücuda sahip olmanızı sağlarken, obezite, diyabet ve yüksek tansiyon gibi birçok rahatsızlığı engelleyerek bağışıklık sisteminizin  kuvvetlenmesine yardımcı olur. Düzenli olarak yapılan koşu egzersizleri, özellikle ilerleyen yaşlarda kadınlarda çok rastlanan osteoporozu büyük ölçüde azaltır ve kemiklerin güçlenmesini destekler.
 

Kimlere koşmayı, kimlere yürümeyi önerirsiniz? 

Sağlık problemi olmayan herkes yürüyebilir veya koşabilir. Koşu yapmak, her yaşta sağlığı korur. Büyüme çağında büyüme hormonunun salgılanmasına yardımcı olurken ilerleyen yaşlarda kemik sağlığını koruyarak her yaşta uygulanabilecek en rahat ve en sağlıklı egzersizdir. Koşarken herkes için uygun ve doğru bir koşu temposu var.
 
Obezite kilo problemi yaşayanlar, kalp damar hastalıkları, eklem veya kemiklerde herhangi bir sakatlık durumu olanlar, koşu yerine doktorun tavsiyesi üzerine belirli tempolarda ve zaman dilimlerinde yürüyüşler yapabilirler.


Nike Master Trainer Gökçen Arıkan röportajı
"Grup koşuları motivasyonu arttırır"

Koşmak için en doğru mekan neresi olmalı? Açık havada koşmayı mı yoksa kapalı spor salonlarında koşmayı mı önerirsiniz?

Bence insanlar mutlu oldukları yerlerde koşmalı. Bu iç veya dış mekan olabilir. Benim tercihim, zorunlu kalmadıkça, dışarıda koşmak. Dışarıda yapılan koşularda kişiler vücutlarını daha serbest hareket ettirir, vücutlarına istedikleri gibi yön verip, sınırları olmadan bedensel ve mental özgürlük hissederek koşar. Dış mekan koşularında, yalnız koşmaktan sıkıldıysanız, grup koşularını da tercih edebilirsiniz. Grup koşuları kişilerde motivasyonu arttırır. Motivasyonun artmasıyla, kişinin koşu performansı da artar.
 

Koşu yapan kişiler gün içinde ve genel olarak nasıl beslenmeli?

Koşu yapan kişiler egzersizden 1,5 saat önce yemek yemiş olmalı. Egzersiz öncesinde karbonhidrat oranı yüksek, egzersizden hemen sonra ise protein oranı yüksek olan beslenme şeklini tavsiye ederim ve günlük su tüketimini arttırmalarını öneririm.
 

Koşu için en doğru zaman nedir?

Doğru zaman kişinin alışkanlıkları ve yaşam koşullarına göre değişkenlik gösterir. Önemli olan kişinin koşu alışkanlığını hayatının bir parçası yapması. Ben sabah koşularını akşam koşularından daha çok tercih ediyorum çünkü güne daha zinde başlamak beni günün ilerleyen saatlerinde daha aktif ve canlı tutuyor.
 

Koşuda dikkat edilmesi gereken temel adımlar ne olmalı?

Koşu tekniği çok tartışılan bir konu. Benim için doğru olan teknik, hangi sporu yaparsa yapsın kişinin doğru vücut formunu biliyor ve bu formu egzersizin sonuna kadar koruyor olması.

nike-master-trainer-gokcen-arikan-ntc-kizlariSizce ülkemizde koşu ve yürüyüşe olan ilgi nasıl?
Maalesef koşu kültürümüz gelişmiş ülkelere kıyasla çok zayıf, gelişmiş ülkelerde kadın koşucuların erkeklerden daha fazla. Ülkemizde tam tersi kadın koşucularımız azınlıkta ve koşan insan sayısı çok düşük. Fakat son yıllarda spora ve koşuya olan bakış açımızda inanılmaz bir değişim var. Bu değişimin en büyük sebepleri arasında insanların sağlıklı ve aktif yaşam tarzını benimsemeye başlamış olmaları ve bununla birlikte sosyal medya iletişiminin yaygınlaşması.
 
Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Sabah koşmanın faydaları
Sabah koşmanın hem psikolojiniz hem de beden sağlığınız için birçok olumlu etkisi var. Sabah koşmanın faydaları Pudra.com’da.

Koşuya yeni başlayanlar için 5 tüyo
Koşu sporu yapmak, pek çok hastalığı önlediği gibi diğer kardiyovasküler egzersizlere oranla daha fazla kalori yakmanıza olanak sağlar ve ruh halinizi iyileştirir. Ancak koşuya başlamadan önce bu tüyolara dikkat!

Sabah koşusu yapabilmek için 9 altın kural
Sabah koşusu yapmanın çok zor olduğunu düşünüyor ve bunun için gerekli enerjiyi kendinizde bulamıyor musunuz? Güzel bir sabah koşusu için sizi motive edecek öneriler Pudra.com'da.

Kilo vermek için ne kadar yürümeli?
Zayıflamak için günde kaç adım atmak lazım? Ne kadar sıklıkta yürümek gerekiyor? Yürüyerek nasıl kilo vermebileceğinizi Pudra.com yazdı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER