Pudra.com 16.04.2012

Göbek yağlarından nasıl kurtulursunuz?

Dr. Mehmet Öz, yaş ilerledikçe oluşan göbek yağlarından doğru beslenmeyi ve egzersizleri öğrenerek kurtulunabileceğini söylüyor. İşte göbekte oluşan şişlikleri ve yağ kümelerini yok etmek için Dr. Öz’den ipuçları...

Orta yaş... "Peki 'vücudunuzun orta kısmı' ne durumda?" diye soruyor Dr. Mehmet Öz. Yaşlandıkça göbeğin giderek genişlediğini, yumuşadığını ve deforme olduğunu söylüyor. "Oysa siz senelerdir doğru beslendiğinizi ve aktif bir hayat sürdüğünüzü düşünüyorsunuz. Sanki dış güçler tarafından bel ölçünüz değiştirilmiş. Göbek bölgenizin artık eski halinden eser yok" diye ekliyor.

Göbek yağlarından nasıl kurtulursunuz?

İyi bir haber; dışarıdan herhangi bir güç sizi ele geçirmedi. Kötü haber ise; hayal bile edemeyeceğiniz, içten birçok kuvvet, göbek yağı oluşturmak için çalışıyor.

Dr. Öz, "Menopoza yaklaşırken veya girdiğinizde, vücudunuzda neler olup bittiğini anlayabileceğiniz ve fiziksel görünümünüzle ilgili gidişatı kontrol altına alabileceğiniz birçok yöntem olduğunu belirterek bunları uygulamaya başladığınızda, belinizi terk etmemekte ısrar eden ekstra yağlarla mücadele konusunda çok daha donanımlı olacaksınız" diyor ve göbek yağlarını eritmek bilinmesi gerekenleri şöyle açıklıyor:

Göbek yağının biyolojisi
"Göbeğinizi eritmek istediğinizde karşınıza çıkacak bir numaralı zorluk hormonlardır. Menopozla birlikte östrojende düşüş olur. Bu azalma vücut yağ depolarının yerlerini değiştirerek, kadınları iç organlardan kaynaklanan göbek yağlanmasına daha meyilli hale getirir.

Bu dönemdeki diğer hormonal dengesizlikler, yemekten sonra bile vücudun açlık hissetmesine sebep olur. Menopoz öncesi ve menopoz dönemlerinde gözüken uyku bozuklukları, leptin (bir iştah bastırıcı) düzeylerinde azalmaya ve ghrelin (bir iştah uyarıcı) düzeylerinde artışa sebep olur.

Buna ek olarak, çocuklar, okul taksitleri, ev kredileri gibi yaşamsal stresler, kortizol adı verilen stres hormonunun artmasına neden olur. Bu da vücudumuzun göbek çevresindeki yağ birikimini tetikler.

Neden endişelenmelisiniz?
En sevdiğiniz kot pantolonunuza girememeyi henüz takıntı haline getirmemiş olabilirsiniz ama estetik dışında başka endişeleriniz de olmalı.

İç organlardaki aşırı yağlanma, 2. tip diyabetle ve kalp hastalıkları ile ilgilidir. Yeni çalışmalar, göbek çevresindeki yağlanmanın aynı zamanda kemik kaybı için risk faktörü olduğunu gösteriyor. İç organlardaki yağlanma, kemik iliğinde yağlanmaya ve kemiklerdeki mineral yoğunluğun azalmasına sebep olur. Kemik sağlığı ile ilgili olarak kendinizi nasıl korumanız gerektiğini öğrenmelisiniz.

Göbek yağı savaşçıları
Östrojen, kortizol ve diğer bütün hormonlarla mücadele etmek zordur. Bu durumda, daha önce yaptığınız şeyler, geçmişte olduğu gibi işe yaramayabilir. Beslenme biçiminizden hareket tarzınıza kadar birçok değişiklik yapmanız gerekebilir.

Egzersiz
Daha önce yaptığınız egzersizleri unutun. Orta yaş göbeğini eritmek için mekik ve kullandığınız diğer yöntemler artık işinize yaramayabilir. Karın bölgesini çalıştıran en eski ve en temel egzersiz olan ‘plank egzersizi’ni veya kedi duruşu gibi yoga temelli alternatifleri göz önünde bulundurun. Tüm bu egzersizleri yerde yapın.

Göbek yağını artıran gıdalar
Hazır gıdalar, kısmen hidrojene yağlar ve zenginleştirilmiş unlar, dostunuz değil. Bunların ötesinde, trans yağ kelimesini de sakın unutmayın. Her ne pahasına olursa olsun bundan sakının. Araştırmalar, margarinde, makarnada, hazır kurabiye ve krakerlerde bulunan trans yağın göbek bölgesindeki yağlanmayı artırdığını ve vücudun diğer bölgelerindeki yağı, göbek çevresine dağıttığını gösteriyor.

Göbek yağını yakan gıdalar

Fındık, zeytinyağı ve ay çekirdeğinde bulunan tekli doymamış yağ içeren gıdalar yiyin. Diğer yağ yakıcılar; avokado, yeşil çay ve tam tahıllı gıdalardır. Bunları alışveriş listenize ekleyin ve dolabınızı size sağlık ve enerji verecek gıdalarla doldurun. Sonuç mu? ‘Daha ince göbeğiniz’ size teşekkür edecek!"

digiturk.com.tr/droz


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER