› 
 › 
26.10.2016

Karbon seviyemiz kritik noktayı aştı

Eylül ayında yapılan ölçümün sonuçlarına göre dünyanın atmosferik karbon seviyesi tehlikeli bir noktaya geldi. Haberin detayları Pudra.com’da.

Ateşi keşfedip medenileşmeye başladığımızdan beri insan ırkı olarak dünyaya verdiğimiz kalıcı zararlara bir yenisi daha eklendi. Scripps Okyanusbilim Enstitüsü’nün blog sayfasında yayınlanan habere göre, atmosferik karbon düzeyini kritik seviyede aştık. Üstelik bu seviye aşımı geri döndürülemez bir noktada. Peki, bu neden bu kadar önemli ve ne anlama geliyor?

Karbon seviyemiz kritik noktayı aştı

Bilim insanları dünyadaki atmosferik karbon miktarını kritik seviye olarak milyonda 400 parça olarak baz alıyorlar. Bu sayı 2016 eylül ayı itibariyle milyonda 401 parça olarak ölçüldü. Karbon seviyesinin bu kırmızı hattı geçmesi ise iklim değişimlerinin ivme kazanacağına, aslında dönülemez şekilde iklimsel sonuçlar olacağı anlamına geliyor. İklim değişimi, küresel ısınma ve etkilerine karşı önlemler almaya yönelik imzalanan Paris Antlaşması'nda yer alan ülkeler, küresel ortalama sıcaklıklarının 1,5 dereceyi aşmamasına gayret ediyorlar. Ancak durum böyle olsa da bu ölçüm göz önüne alındığında küresel iklim değişikliklerinin ve buna bağlı değişimlerin olması kaçınılmaz gibi görünüyor. 

İlgili yazımız: Küresel ısınma bitti, mini buzul çağı başlıyor
 
buzul

Dünyamızı neler bekliyor?

Bilim insanları yakın gelecekte buzulların erime hızının daha da artması nedeniyle dünya genelinde deniz seviyesi değişimleri ve buna bağlı olarak büyük sel baskınları öngörüyorlar. Son 50 yıl içinde Alaska ve Kanada’da sıcaklıklar 7 Fahrenheit’a yükselmiş durumda. 2100 yılı itibariyle yaklaşık 13 milyon insanın buna bağlı doğal afetlerle yüzleşmesi olası. Karbon seviyesinin yükselmesi okyanusların asitlenmesine de neden olacak ve bu durum deniz canlılarını da etkileyecek. Deniz canlılarının yanı sıra diğer hayvan türleri de soy tükenmesi tehdidiyle karşı karşıya. Dünya Yaban Hayat Fonu’na göre dünyada her yıl 10 bin türün soyu tükeniyor. Yaşanacak bu iklim değişimleri yüzünden 2050 yılına gelindiğinde dünyadaki türlerin dörtte birinin soyu tükenmiş olabilir. Bu durum yeryüzündeki yırtıcıların besin zincirinin bozulmasına yol açacak ve insan ırkı için de bir tehdit oluşturacak.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Enerji tasarruflu ampuller çevre dostu mu, düşmanı mı?
Herkesin evinde bulunan enerji tasarruflu ampuller ne kadar çevre dostu? Bilim insanlarının yeni iddiaları ezberimizi bozacak gibi görünüyor.

Greenpeace çevre dostu moda markalarını açıkladı
Dünyaca ünlü çevre topluluğu Greenpeace, Detox Catwalk kampanyasında başarı yakalayan ve sınıfta kalan moda markalarını doğaseverlerle paylaştı.

5 adımda yatak odası detoksu
Farkında olmasak da yatak odamız kansere yol açabilen zararlı ürünlerle dolu. Yatak odası detoksu ile bu ürünlerden kurtulmanın yolları Pudra.com’da.

19 Mart Dünya Saati'ne sayılı günler kaldı
Dünya Saati, küresel ısınmaya dikkat çekmek için onuncu kez 19 Mart 2016 Cumartesi günü tüm dünyada gerçekleşecek.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER