› 
 › 
24.02.2020

Yanıltıcı ifadelerle bal ve pekmez kandırmacasına son

Yeni yönetmeliğe göre artık bal ve pekmez izlenimi veren şurup ve aroma gibi yanıltıcı maddelerin üretimi gerçekleştirilemeyecek.

İZLE: BAL NASIL SEÇİLİR?👇 
Resmi Gazete’de yayınlanan 19 Şubat tarihli yönetmeliğe göre üreticiler artık bal ve pekmez izlenimi veren şurup ve aroma gibi yanıltıcı gıda maddelerinin üretimini gerçekleştiremeyecek. Tüketiciler tarafından memnuniyetle karşılanan yönetmeliğin getirileri hakkında kamuoyunu bilgilendiren Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, “Toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren bu kararın alınması sektörümüz açısından çok değerli. Önemli olan bu kararın uygulanabilmesi ve üreticilerin denetlenebilmesi. Eğer güçlü bir denetim süreci oluşturulmaz ise alınan kararın önemi kalmaz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bal ve pekmez kandırmacasına son

Resmi Gazete’nin 19 Şubat 2020 tarihli sayısında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde yer alan “Aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünler üretilemez” maddesine göre artık toplumu yanıltan bal üretimi yapılamayacak.

Tüketici, ambalajdaki yanıltıcı ifadelerle kandırılıyor

Toplum sağlığını tehdit eden ve halkı yanlış yönlendiren içeriklere getirilen bu kısıtlama sayesinde tüketici, raflarda yanıltıcı ürünlere maruz kalmayacak. Yönetmeliğe göre aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer isimlerle bal izlenimi veren ürünler 31 Aralık 2020 tarihi itibari ile yasaklanacak.

En çok kandırmaca bal kategorisinde!

Tağşiş yapılan ürün listesinde sıkça yer alan gıdaların başında gelen bal kategorisinde, bu önlemin alınması tüketiciler tarafından memnuniyetle karşılandı.

"Bal konusunda toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren bu kararın alınması sektörümüz açısından çok değerli.” diyen Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, “Önemli olan bu kararın uygulanabilmesi ve üreticilerin denetlenebilmesi. Eğer güçlü bir denetim süreci oluşturulmaz ise alınan kararın önemi kalmaz. Hatta bu kötü niyetli kimseler bu karışım ürünleri kanunu gerekçe gösterip doğal diye satarak halkımızı kandırmaya devam edebilir.” değerlendirmesinde bulundu. Bal ve arı ürünlerinin Türkiye coğrafyasının en değerli nimetlerinden biri olduğuna dikkat çeken Aksoy, balın imajı ve itibarı için bu adımın değerli olduğunu da sözlerine ekledi.

İlgili haberlerimiz:

​İyi bal nasıl anlaşılır?
Bugünlerde herkes balı tartışıyor. Sahte bal ile doğal balı ayırt edebilir miyiz? Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Sunay Pudra.com için bu can alıcı soruyu yanıtladı.

​Tahin ve pekmezin faydaları
Tahin ve pekmez iki mucize yiyecek. Hem tek hem de birlikte tüketmenin yararı çok. Tahin-pekmez ikilisinin vücudumuza yararlarını Taylan Kümeli anlatıyor.

​Ballı maskeler
Bal, hayatımıza lezzetin yanı sıra “güzellik” de katıyor. Pudra.com’un tariflerini ölçü alarak evde hazırlayacağınız ballı maskelerle cildinizde harikalar yaratın!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER