25.10.2017

Yeme bozukluklarını önlemenin 5 yolu

Ailelerin, çocuklarında oluşabilecek aşırı kilo ve zayıflık sorunlarına karşı dikkat etmesi gerekenler Pudra.com'da.

Günümüzün en önemli sorunlarından biri yeme bozuklukluklarına bağlı olarak obezite ve aşırı zayıflık. Sadece görünüm açısından değil, vücut sağlığı yönünden de önemli sorunlara yol açan bu iki durum, ne yazık ki sağlıksız ve dengesiz beslenme sonucu oluşuyor. Nadir durumlarda ise hormonal sebepler söz konusu oluyor. 

Yeme bozukluklarını önlemenin 5 yolu

Beslenme alışkanlığı çocukluktan geldiği için ailelerin bu konuda uyanık olması, bilinçli davranması gerekiyor. Çünkü aşırı kilo ve zayıflık uzun vadede karaciğer sorunlarından âdet düzensizliklerine, hormonal dengesizliklerden mental sorunlara kadar pek çok sorunu beraberinde getirebiliyor.

Özellikle ergenlik dönemindeki kişilerde sıklıkla yaşanan kilo problemlerinin her iki durumda da önemli risklerinin mevcut olduğundan bahseden Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Alev Erkan, yeme bozukluğu olan gençlerin aileleri için bu soruna etkili yolları anlattı. 

Alev Erkan1. Israrcı olmaktan vazgeçin!

Ailenin yemek yemeyen çocuğuna bu konuda ısrarcı olmaması gerekiyor. Çocuk kendisi için yeterli oranda yediği ve doyduğu halde onun az yediğini düşünmek ve daha fazla yemek yedirmeye çalışmak yapılan hataların başında geliyor. Özellikle Türk toplumunda "gürbüz" çocuğun daha sağlıklı olduğu yanılgısı da bu tür davranışların daha sık olmasına neden oluyor. Bir diğer taraftan çocukla yemek tartışmaları hem çatışmayı artırabiliyor hem de çocukta inatlaşmaya bağlı olarak az yemek ve sağlıksız gıdalara yönelmek gibi sorunlara yol açıyor. Bu nedenle ailelerin yapması gerekenlerin başında çocukları henüz acıkmadan yemek konusunda ısrar etmemek. Çünkü uzmanların bildiği bir gerçek var ki, çocuklar yemek yemeyi sever. Ancak yanlış davranışlar onun yemek yememe gibi tepkiler geliştirmesine yol açar veya sağlıksız beslenme ile obezite yoluna kapı açar. 

2. Sürekli yemek yeme ve kilo konularını konuşmayın

Çocuklarda bebeklikten itibaren yemek yeme, kilo gibi konular ailelerin baş konusudur. Ancak sürekli onunla bu konuda tartışmak yapılan yanlışların ikincisidir. Bir diğer yandan ebeveynlerin de kendi aralarında "çok kilo aldım, çok zayıfladım, bugün hiçbir şey yemedim ama gram vermemişim" gibi sohbetleri çocuğun da ilgisinin bu yöne çekilmesine neden olur. Bunun yerine yemek yeme meselesi birinci gündem meselesi halinden çıkarılmalı, çocuğun dengeli ve düzgün beslenebilmesi için ana ve ara öğün alışkanlıkları kazanabilmesi için birlikte hareket edilmeli, sofraya hep beraber oturulup hep beraber kalkılmalıdır. Yemek yemek hayatın bir rutini ve ihtiyacıdır. Onu gündemin başına oturtmamak gerekir. Ayrıca kilosuna dikkat eden çocuğu da aşırı takdir eden davranışlardan kaçınmak, eğer fazla kilosu varsa bir uzmandan destek almak daha doğru olacaktır. 

3. Çocuğun yaşına uygun beslenmesini sağlayın

Ailenin çocuklarında kilo problemi oluşmaması için öncelikle kendilerinin bilinçlenmesi gerekiyor. Bu anlamda çocuğun gelişimi açısından gerekli besinleri bilmek ve bu besinleri tüketebilmesi için uygun ortamı sağlamak, beslenme alışkanlıklarını oturtmak anlamında ailelerin bilincil görevi. Eğer çocuğunuzun yaşına göre ihtiyacı olan besin içeriklerini bilirseniz sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlayarak kilo problemleri yaşamasını önleyebilirsiniz. 

4. Hızlı kilo verdirme yöntemlerinden uzak durun

Sosyal medyada bir anda görünüp çok hızlı bir şekilde yayılan "hızlı kilo verdirme yöntemleri", bitki çayı gibi reklamlar, kalori hesaplamasına dayalı uygulamalar çocukların kafa karışıklığını daha fazla artırır. Bu nedenle bunlara maruz kalması engellenmeli, bu konulara karşı bilinçlendirilmelidir. Aile de mümkünse bilimsel tabanı olmayan bu tür web sitelerine itibar etmemeli, yarıştırıcı yaklaşımlardan uzak durmalıdır. Ödül-ceza yöntemleri de kilo sorunları açısından büyük risk taşır. Bu nedenle beslenme gibi konularda bu tür yöntemlerden uzak durmak gerekir. 

5. Hazır gıdalardan uzak durmasını sağlayın

Çocuk beslenmesiBeslenme ve Diyet Uzmanı Alev Erkan, çocuklarda özellikle hazır yemek kültüründen uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor ve şöyle devam ediyor: "Çocuğa mutlaka ev yemeği ve taze meyve tüketme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çünkü çocuklar bir yandan hazır yemek kültürü, diğer yandan gün geçtikçe daha çekici hale getirilen atıştırmalıklar arasında kalıyor. Kendi başlarına yaptıkları diyetten sıkıldıklarında ise soluğu fast-food dükkanlarında alıyorlar."

Çocuğun sınırsız bir şekilde kendini yemeğe vermemesi için özellikle küçük yaş çocuklar için yemekleri görsel olarak zevkli hale getirmek destekleyici olabilir. Daha büyük yaş gruplarında ise yanlarında rahat taşınabilir sağlıklı atıştırmalıklar bulundurulabilir. Meyve kurusu, kuruyemiş, süt gibi tokluk sağlayan ve lezzetli atıştırmalıklar bunların başında bulunabilir. 

Mini gurmeler için sağlıklı kahvaltıÇocuğunuz için görsel olarak çekici ve lezzetli sofralar kurmak istiyorsanız, özellikle mini gurmeler için sağlıklı ve eğlenceli tarifleri videolu olarak açıklayan Yemek Blogu Yazarı Zeynep Fidan'ın UZMANTV'deki tariflerine göz atabilirsiniz: http://www.uzmantv.com/uzman/yemek-blogu-yazari-zeynep-fidan/programlar




İlgili konular
Çocuk beslenmesinde altın kurallar
Çocukların büyüme ve gelişme döneminde almaları gereken günlük kalori miktrarı ve besinlerin dengesi büyük önem taşıyor. 

Çocuklar için sağlıklı beslenme önerileri
Annelerin çocuklarına daha fazla yedirme gayretleri sonucunda çocuklarda kilo problemi, hatta obezite görülebiliyor. Dr. Ayça Kaya çocuklarımızın sağlıklı gelişmesi içn beslenme önerileri verdi. 

Çocuklar için sağlıklı beslenme taktikleri
Her çocuğun gelişimi ve kişilik yapısı farklı olduğu gibi damak tadı ve ihtiyaçları farklıdır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER