Çocuğunuzun diş teli takmasını engelleyebileceğiniz 5 yöntem

Çocuklarda diş çarpaşıklığı önemli sorunlardan. Çocuğun küçük yaşlarda diş teli takması gerekebiliyor. Ancak bunu önlemenin bir değil, 5 yolu var!

Ailelerden en çok aldığım soruların başında çocuklarının diş tellerine ihtiyacı olup olmayacağı geliyor. Hem uzun hem de masraflı olan bu tedaviler, bazı çocuklar tarafından da kabul görmeyebiliyor. Her ne kadar günümüzde diş tellerine alternatif ve estetik çözümler üretilmişse de, ebeveyn olarak çocuğunuzun çene ve yüz gelişimini doğru yönlendirebilirsiniz. Bu yazımda sıklıkla yanlış bilinen inanışlardan ve günlük hayatta kolaylıkla uygulayabileceğiniz yöntemlerden bahsedeceğim.

Çocuğunuzun diş teli takmasını engelleyebileceğiniz 5 yöntem

1. Süt dişleri 7 yaşında düşecek, çürük olmaları önemli değil.

Süt dişleri 20 adettir ve 7 yaştan 13 yaşa kadar belirli zaman aralıklarıyla yerlerini daimi dişlere bırakırlar. Bu döneme “karışık dişlenme dönemi” denir. Süt dişlerinin mineral yapısı daimi dişlerden farklıdır; bundan dolayı çürük daha hızlı ilerler. Karışık dişlenme döneminde süt dişindeki çürük etkeni bakteriler daimi dişlere bulaşır ve sürme aşamasında olan daimi dişler de hızla çürümeye başlar. Erken süt dişi kayıpları, arayüz çürükleri, çiğneyici yüzey kayıpları çocuğunuzun gelişim döneminde çene yapısının bozulmasına, dişlerin çapraşık çıkmasına neden olur. Süt dişleri, düzgün dizilmiş ve sağlıklı daimi dişlerin temelini oluşturur. Bu temel sağlam atılmazsa diş tedavileri giderek zorlaşacaktır.

2. Çocuğum gece ağzı açık uyuyor, her zaman hasta olduğu için burnu tıkalı.

Kullanılmayan organ körelir. Nefes burundan alınıp, burundan verilmelidir. Hasta olan çocukların burundan nefes alması hastalığın iyileşmesi için önemli basamaktır. Bunun için deniz suyu veya burun yıkama solüsyonları kullanabilir, ayrıca burun açma egzersizleri ( önceki yazıma bakabilirsiniz) yapabilirsiniz. Ağız solunumu yapan çocuğun dil ve boyun kasları hatalı gelişir ve yüz, çene, omurga problemleri baş gösterebilir.

3. Diş teli takması için tüm süt dişlerinin düşmesi gerekiyor

Günümüzde diş çapraşıklığını düzeltebilmek için sadece diş telleri kullanılmıyor. 3 yaştan itibaren çene gelişim yönlendirmeleri, egzersizler veya şeffaf plaklar ile tedaviler uygulanabilir. En geç 1.yaştan itibaren çene ve diş gelişimini takip etmek, gerektiğinde ise müdahale edebilmek için bir pedodonti uzmanına danışabilirsiniz. 

4. Çocuğumun dişlerindeki dolgular düşmesin diye yumuşak beslenmeli

Diş dolguları, diş yüzeylerine uygun fizik ve kimya kuralları dahilinde yapıştırılan materyallerdir. Eğer dolgu yetersiz ise diş hekiminiz süt dişi kaplamalarından size bahsedecektir. Fakat yumuşak beslenmek, püreler, sıkma meyve suları çocukların çene gelişimini engeller ve dişler az gelişen çeneye sığamazlar. Bu yüzden çocuğunuzun çiğneyeceği sert yiyecekler ( havuç, elma,fındık,fıstık, et) yemesini sağlayın.

5. Çocuğumun konuşma problemi yoksa, dil bağı yoktur.

Dil bağı doğumdan itibaren teşhis edilebilir ve müdahale edilebilir. Dil bağının ilk belirtisi emme zorluğu, memeyi reddetme, kolik belirtiler olarak kendini gösterir. 

Gelişim döneminde dil bağının yol açabileceği sorunlar:
  • Çene ve yüz gelişimi
  • Konuşma ve fonasyon
  • Ağızdan nefes alma
  • Boyun kaslarında gerginlik
  • Çene eklem problemleri

Dil bağı operasyonu ufak bir operasyondur ve kolaylıkla müdahale edilebilir. Her ne kadar diş telleri estetik amaçlı olarak düşünülüyorsa da, önceliğimiz sağlıktır. Sağlık ağızdan başlar. 

Sağlıkla kalın.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER