cocuk dis hekimi dt tamara pelin gundogdu
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Horluyorsanız çaresiz değilsiniz, çare sizsiniz!

Horlamak sadece çevreyi rahatsız eden bir gürültü değil. Bu hafta Pudra.com için diş gıcırdatma-horlama-uyku apnesi döngüsü ve tedavilerinden bahsedeceğim.

Horlamak yalnızca yanında uyuyan kişiyi rahatsız eden bir gürültü değil. Araştırmalar erkeklerin kadınlara oranla iki kat fazla horladığını gösteriyor. Eşiniz horluyorsa ya buna alışırsınız ya da salondaki koltukla olan ilişkisini kabul edersiniz. Peki horlamak çizgi filmlerde gösterildiği gibi masum mu?

Horlama nedenleri ve tedavisi

Pudra.com için yazdığım bu yazımda, diş gıcırdatma-horlama-uyku apnesi döngüsünden ve tedavilerinden bahsedeceğim. Neden bu üçlüyü birbirinden ayırmadım? Horlama dil arkası dokuların gevşeyerek ya da büyüyerek havayolunu tıkaması sonucu havayolu duvarlarına çarpan havanın çıkardığı sestir. Uyku esnasında havayolu tıkandığında bilinçaltı havayolunu açmak için çeneyi öne getirmeye çalışır ve çene kasları kasılır diş gıcırdatma yani uyku bruksizmi meydana gelir. Bunun yan etkisi olarak dişler aşınır, yüz kasları kasıldığı için sabahları çene ve eklem ağrısıyla uyanırsınız. Vücut alması gereken oksijeni alamadığı ve beyin sürekli vücudu uyandırmaya çalıştığından gün içerisinde sürekli yorgun olursunuz. 

Bunlar size tanıdık geliyor mu? Peki bu durum tedavi edilmediğinde ne olur? 

Derin uykudan sürekli hafif uykuya geçen ve yorulan beyin sürekli sizi uyandıramaz ve horlama döngüsünde bu kez apneler oluşur. Yani bir süre hiç nefes alamazsınız ve bu döngüler giderek artar. Araştırmalar horlamanın kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığını artırdığını gösteriyor.

Hor görme horlayanı, bir nedeni vardır!

Horlamanın birden fazla nedeni vardır. Erkeklerde kadınlardan daha fazla görülmesinin sebebi üst vücut yağlanmasına daha yatkın olmaları ve boyun kalınlığının daha fazla olması gösterilebilir. Bununla beraber geniz eti, ağız solunumu, alkol kullanımı, alt üst çene uyumsuzlukları, diş kayıpları, dil bağı, dilin hatalı konumu da etkenlerin arasındadır. Horlayan insan yoktur, horlamaya neden olan durum vardır.

Horlamaktan kurtulmak için kilo vermeniz gerekiyor ama veremiyor musunuz?

Horlamanın birincil nedeni aşırı kilo olmasına rağmen horlama oksijenlenmeyi azaltarak kilo vermenizi zorlaştırır. Yani siz sürekli diyete girer ama bir türlü kilo veremezsiniz.

Horlasanız da yorgun hissetmiyor musunuz? 

Eğer kronik horlamanız varsa beyninize yeterli oksijen gitmiyor demektir. Araştırmalar oksijen satürasyonundaki %1’lik düşüşün beyinde %0.63’lük hacim kaybına sebep olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda horlayan bireylerde arteriyel hipertansiyon ve beyin iskemisi görülme oranı sağlıklı bireylere göre anlamlı derecede yüksektir. Kronik horlamanız varsa fark edemediğiniz kronik yorgunluğunuz olabilir.

Horlamanın tedavisi yok mu?

Uyku bruksizmi-horlama-uyku apnesinin şiddetlerine ve nedenlerine göre birden fazla tedavi yöntemi var. Öncelikle nedeni doğru belirlemek gerekiyor. Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi ağız içi apareylerin basit, hafif, orta düzey uyku apnesinde birinci seçenek olarak gösteriyor. Horlama apareyleri alanında eğitim almış diş hekimleri tarafından hastaya göre tasarlanıyor. Horluyorsanız çaresiz değilsiniz, çare sizsiniz...


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER