15.09.2020

Çocukların ekran kullanımı nasıl düzenlenmeli?

Ekran süresi düzenlemesini çocuk gelişimini destekleyecek şekilde yapmanın sırrı, ekran başında geçirilen zamandan çok, ekransız geçirilen sürede gizli.

İZLE: ÇOCUKLARDA TV SÜRESİ👇 
Pandemi sonrası düzenlemeler sonucu çocuklar daha fazla ekran karşısında zaman geçirirken, ebeveynler dönemin koşulları itibariyle ekran kullanımını düzenlemek konusunda daha da zorlanıyor. Bu düzenlemeyi çocuğun gelişimini destekleyecek şekilde yapabilmenin sırrı ekran başında geçirilen zamandan çok, ekransız geçirilen sürede gizli. İşte Çocukların ekran kullanımını düzenlemenin pratik yolları!

Çocukların ekran kullanımını nasıl düzenlenmeli?

AÇEV Genel Müdürü Burcu Gündüz Maşalacı, çocukların gelişimleri için farklı deneyim fırsatları sunan okullarından ve sosyal çevrelerinden uzak kaldığı ve yeni normal döneminde  evlerin içinde destekleyici bir ortam oluşturmanın öneminin arttığına dikkat çekti.

Burcu Gündüz Maşalacı, konuyu şu şekilde detaylandırdı:

Burcu Gündüz Maşalacı"Bu dönemde, çocuklar daha fazla ekran karşısında zaman geçiriyor. Ebeveynler de dönemin koşulları itibariyle ekran kullanımını düzenlemek konusunda zorlanıyor. Bu düzenlemeyi çocuğun gelişimini destekleyecek şekilde yapabilmenin sırrı, ekran başında geçirilen zamandan çok, ekransız geçirilen sürede gizli.

Ebeveynlerin doğru yönlendirmeyi yapabilmeleri için kendilerine "çocuğum yeterince hareket ediyor mu, oyun oynuyor mu, ailedeki diğer kişilerle konuşuyor ve iletişim kuruyor mu, sağlıklı besleniyor ve yeterince uyuyor mu?" sorularını sorması, çocuğun gün içerisinde vaktini nasıl geçirdiğini gözden geçirmesi gerekiyor. 

Bu soruların her birine verilen cevap "evet" ise endişeye kapılmamaları, ama ekran kullanımını takip etmeye de devam etmelerini öneriyoruz."

Çocukların ekran kullanımı düzenlenirken nelere dikkat edilmeli?
  • Ekran kullanımı düzenlenirken çocuğun yaşını göz önünde bulundurun. İki yaşından küçük çocukların ekranlara maruz bırakılmaması öneriliyor. İki yaş sonrasında ise ekrana maruz kalma süresinin günde bir saati geçmeyecek şekilde düzenlenmesi gerekiyor.
  • Çocuklar ekran karşısındayken gelişimlerini destekleyecek eğitsel ve kaliteli programlar seçilmeli.
  • Çocuklar ebeveynleriyle ne kadar çok etkileşim içinde bulunurlarsa o kadar çok öğrenirler. Bu nedenle çocukların izlediği programları ebeveynler de onlarla birlikte izleyebilir ve programlar hakkında çocuklarla konuşabilirler.
  • Çocukların hangi platformları, oyunları ve yazılımları kullandığı ve hangi sitelere girdikleri takip edilmelidir. Bunun için uygulamaların ebeveyn kontrolü özelliklerini kullanabilirsiniz.
  • Ekranı çocuğu sakinleştirmek için kullanmayın! Çocukların duygularını öğrenmeleri ve zor duygularla nasıl başa çıkacaklarını, sıkıldıklarında farklı neler yapabileceklerini ve sorunlara yönelik ebeveynleriyle konuşabileceklerini keşfetmeleri gerekiyor. Bu nedenle çocukların zorlayıcı davranışlar sergilediği zamanlarda ekranlar onları sakinleştirmenin yolu olarak devreye sokulmamalıdır.

Çocukların ekrana maruz kaldığı süreyi azaltmak için neler yapılabilir?
  • Ekran karşısında çok fazla zaman geçirmeyerek çocuğunuza örnek olun.
  • Kendi ailenizin teknoloji kullanım kurallarını oluşturun ve çocuklarınızın belirli kurallara uyarak ekran karşısında vakit geçirmesini sağlayın. Bu kurallar sayesinde çocuğun ve diğer aile bireylerinin ne zaman ve ne kadar süre boyunca ekran karşısında vakit geçireceği belirlenebilir. 
  • "Ekranları kapatalım" zamanları yaratın. Aile yemeklerinde, diğer aile etkinliklerinde, oyunlar sırasında ve sohbet zamanlarında TV, bilgisayar, telefon ya da tablet ekranlarını kapatın. Arka planda TV, bilgisayar, telefon ya da tablet ekranının çalışmamasını sağlayın.
  • Yatmadan en az 1 saat önce çocukların tüm ekranlarla ilişiğini kesin.
  • Yatak odalarında tablet veya telefon olmamasına özen gösterin.
  • Tablet ve telefonları gece çocuğun uyuduğu oda dışında şarj edin.

İlgili haberimiz:

Çok fazla ekran başında kalan çocuklara dijital süre uyarısı
Pandemi sonrası online ortama taşınan eğitim sonrası gününü daha fazla ekran başında geçiren çocuklara dijital süre kısıtlaması getirmek gerekiyor.

Elektromanyetik kirlilik ve çocuk sağlığı
Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan ve önemli bir çevre sorunu olan elektromanyetik kirlilik çocuklarımızın da sağlığını tehdit ediyor. İşte bu konuda alabileceğimiz önlemler...

Çocuğunuz tatilini verimli geçirsin
Çocukların tatilinin hem verimli hem de eğlenerek geçirmesi için ailelerin dikkat etmesi gerekenleri Klinik Psikolog Emel Güler Pudra.com için açıkladı. 

Başarılı çocukların ebeveynlerinin yaptığı 8 ortak şey
Aile hayatınıza adapte edeceğiniz bu 8 kural ile çocuğunuzun ilerideki başarısını olumlu şekilde etkilemeye ne dersiniz?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER