@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 26.09.2017

Ender Saraç'tan çocukların boyunu uzatan besinler

Çocuğumun boyu uzamıyor diyorsanız, bazı besinlerle çocuğunuzun gelişimine destek alabilirsiniz. Dr. Ender Saraç, besinleri açıklıyor.

İZLE: BOY NASIL UZATILIR?👇 
Çoğu annenin zaman zaman kafasına takılan "Çocuğumun boyu kısa mı kalacak" sorusunun cevabını birçok faktör etkiliyor. Dr. Ender Saraç boy uzamasını etkileyen faktörleri ve boy uzamasında beslenmenin rölünü anlattı.

Ender Saraç'tan çocukların boyunu uzatan besinler

Büyüme, kemiklerin uç kısımlarındaki büyüme plaklarının gelişmesi ile sağlanır ve bunun için üç önemli faktöre ihtiyaç vardır.
 

Genetik faktörler

Her çocuğun boyunu anne ve babasından geçen iki grup gen birbirinden bağımsız olarak etkilemektedir.
 

Hormonlar

Başta büyüme hormonu olmak üzere, tiroid hormonları ve cinsiyet hormonları büyümeyi düzenler. Çocuklarda boyun uzamasında kaliteli ve yeterli uyku da önemlidir. Büyüme hormonu özellikle uyku esnasında salgılanır.

İlgili yazımız: Kanıtlandı: Çocuğunu erken yatıran anneler daha mutlu!​
 

Beslenme

Beslenme, özellikle ilk iki yaşta olmak üzere bütün yaşlarda büyümeyi etkiler. Yetersiz beslenmenin en önemli bulgusu boy kısalığıdır. Yeterli ve dengeli beslenme, yeterli protein, mineral ve vitamin alımı boy uzamasında etkilidir. Beslenmede özellikle büyüme hormonun aktivitesini artıran kalsiyum ve D vitamini içeren besinler, çinko kaynaklarının tüketilmesi ve doğru egzersizlerin yapılması boy uzamasını desteklemektedir. Özellikle büyüme ve gelişme çağında olan çocuklar (1-9 yaş arası) günlük 800 mg kadar kalsiyum almalıdır. Günde 2 su bardağı az yağlı süt, 30 gr peynir ve 1 adet yumurta bu yaş grubu çocukların gerekli kalsiyum ve D vitamini gereksinimi sağlamak için her gün tüketilmelidir. Ayrıca balıkta, özellikle somon balığında sağlıklı büyüme ve kemik gelişimi için D3 vitamini bulunur.
çocuk beslenme
Boy uzamasını destekleyen bir diğer mineral, çinkodur. Kuzu eti, buğday ruşeymi, tuzsuz kabak çekirdeği, kaju fıstığı ve doğal kakao tozu en fazla çinko içeren besinlerdir. Çocuğunuzun beslenmesinde bu besinlere yer vermek boy uzamasını destekleyecektir. Haftada 2 kez yağsız kuzu eti yemek, buğday ruşeymini süt veya yoğurduna, kekine, kurabiyesine eklemek, sağlıklı atıştırmalık olarak kabak çekirdeği, kaju fıstığı yemek, çocuğunuzun çinko ihtiyacını karşılamak için alması gereken besinlerdir. Buğday ruşeymi ve çimlenen her türlü tahıl (buğday çimi, soya filizi, mercimek filizi vb) büyüme hormonunu destekleyici özellik gösterir. Bu sebeple bunlardan çocuklara bolca vermek gerekir.

Gelişme çağında yapılan doğru egzersizin de boy uzamasında etkisi büyük. İp atlamak, yüzmek, pilates yapmak, voleybol ve basketbol oynamak çocuğunuzun gelişme çağında boy uzamasını artıran egzersizlerdir. Belki size sürpriz olacak ama en çok boy uzatan spor ip atlamaktır. Aşırı şişmanlık ve şişmanlığa bağlı metabolik sorunlar (hormon düzensizlikleri) boy uzamasını engeller. Büyüme ve gelişme çağındaki çocuğunuzun kilo problemi var ise öncelikle sağlıklı beslenme programı, bununla beraber doğru egzersiz şekli belirlenmelidir.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
​Çocukları spor yapmaları için nasıl motive edebiliriz?
Spor yapan çocuk daha sağlıklı ve özgüvenli olur. Çocuğunuzu spor ve harekete teşvik edin. Çocuğunuzu spor için motive etmenin yollarını Pudra.com yazdı.

​Yemek seçen çocuklar için beslenme önerileri
Neredeyse bütün anneler çocuklarının hiçbir şey yememesinden yakınıyor. Pudra.com'un yemek seçen çocuklar için hazırladığı önerilerini dikkate alarak, çocuğunuza sağlıklı yeme alışkanlığı kazandırabilirsiniz.

​Çocuklarda yaşa göre ideal boy ve kilo ne olmalı?
Çocuklarda büyümenin izlenmesi sayesinde büyüme duraklamasının tespit edilebileceğini söyleyen Dr. Ceyhun Dalkan, normal büyümede yaşa göre olması gereken boy ve kilo değerlerini açıklıyor.

​Çocuğunuzun yaşına göre duygusal ve sosyal özellikleri
İşte çocuğunuzu eğitirken size anahtar olacak bilgiler! Çocuklarımızın duygusal ve sosyal yaş dönemi özelliklerini Psikolojik Danışman Erdinç Güllü yazdı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER