@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 15.01.2016

D vitamini takviyesi alırken buna dikkat edin!

Yapılan son araştırmalar D2 ve D3 vitamini arasındaki farkları ortaya koyuyor. Buna göre D3 vitamini takviyesi kullanmak daha sağlıklı.

İZLE: D VİTAMİNİNİN ÖNEMİ👇 
Günlük D vitamini takviyesi alıyorsanız içeriğinde hangi D vitamininin olduğuna dikkat edin. Bilinenin aksine aslında iki farklı çeşit D vitamini bulunuyor ve iki vitaminin özellikleri kıyaslandığında D3 vitaminin daha sağlıklı olduğu düşünülüyor. (A'dan Z'ye D vitamini​ başlıklı yazımızda D vitamininin özelliklerini ve faydalarını detaylı olarak okuyabilirsiniz.)

D2 ve D3 Vitamini arasında nasıl farklar var?
 

D2 ile D3 vitamini arasındaki farklar

Piyasada satılan D vitamini takviyeleri iki farklı türde sunuluyor: Ergokalsiferol (D2 vitamini) ve Kolekalsiferol (D3 vitamini). Ergokalsiferol hayvansal ürünlerde bulunmayan, portakal ve mahun cevizinde bulunan D vitamini türü. Kolekalsiferol ise hayvansal gıdalar, ceviz, portakal ve sebzelerde bulunan D vitamini. Alındığı zaman vücutta bıraktıkları etkiye göre aralarındaki farklar ise şunlar:
  • Yapılan son araştırmalara göre D3 vitamini yaklaşık yüzde 87 oranında daha güçlü. D3 vitamini, D vitamininin yoğunluğunu ve etkilerini vücutta daha uzun süre tutabiliyor. D3 vitamini, D2 vitaminine göre vücutta ve kemiklerde 2-3 kat daha fazla depolanıyor.
  • Hangisini kullanıyor olursanız olun, vücudunuzun D vitaminini hızlıca daha etkili bir forma dönüştürmesi gerekiyor ve D3 vitamini D2’ye göre 500 kat daha hızlı dönüşüyor.
  • D2 vitaminin raf ömrü daha az oluyor ve bekledikçe faydasını, etkinliğini yitiriyor.
 

D Vitamini doğal olarak nelerde var?

D vitamini takviyesi almanın yanı sıra bazı yiyeceklerden az da olsa D vitamini almak mümkün. Bu konuya daha önce Kilo almanızın nedeni D vitamini eksikliği mi? başlıklı yazımızda değinmiştik. Şunu unutmamak fayda var, her yiyecek aynı miktarda ve değerde D vitamini almanıza olanak vermiyor. Bitkisel gıdalardan alınan D vitamini türü D2 ve D3 vitamini ise hayvansal gıdalardan alınıyor. D vitamini alabileceğiniz besinler şunlar: Somon, sardalya ve ton balığı gibi deniz ürünleri; yumurta sarısı ve çiğ, işlem görmemiş süt. Eğer pastörize süt içiyorsanız paketinde hangi D vitamini türünün olduğuna bakmanızda fayda var. Genelde mandıra ürünlerine baktığımızda işlem görmemiş çiğ süt haricinde, krem peynir gibi ürünlerden çok fazla D Vitamini almanız mümkün değil.
 

Doğru D Vitaminini seçin

D vitaminin sağlık üzerinde çok etkili olduğu tartışmasız. Yaşınız, cinsiyetiniz, sağlık durumunuz ne olursa olsun D vitamini seviyenizi bilmeniz ve eksik olduğu takdirde takviye etmeniz gerekiyor. D vitamini sadece bir vitamin değil. D vitamini vücudumuzda 3 bin farklı gen üzerinde etkisi olan bir steroid hormonu (kortizon) ve bu hormon beyin hücrelerinden kemiklere kadar etki sağlıyor. D vitamini vücudun hastalıklara karşı korunmasını ve savaşmasını sağlıyor. D Vitamini grip ve soğuk algınlığından, astım, kanser, kalp hastalıkları ve birçok hastalığa kadar bizi koruyan çok önemli bir vitamin. Bu yüzden D vitamini takviyesi alırken içeriğine bakmak ve doktorunuza da danışarak D3 vitaminini almak daha sağlıklı.

Kaynak: mercola.com

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
D vitamini eksikliği hangi hastalıklara neden olur?
Alerjik rahatsızlıklardan kansere kadar birçok hastalığa neden olan D vitamini eksikliğini dünyada birçok insan yaşıyor. 

Güneş zayıflatır mı?
Kemikleri güçlendiren D vitamini, yağ yakmaya yardımcı olabilir mi? D Vitamini kilo verdiriyor mu? Cevapları Pudra.com’da.

Besin alerjisinde D vitamini eksikliğine dikkat!
Son araştırmalara göre iki yaşın altındaki çocuklarda D vitamini eksikliği, besin alerjisi riskini artırıyor. Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony besin alerjisi ve D vitamini ilişkisini anlattı.

D vitamini eksikliği neye yol açar?
Son zamanlardaki araştırma sonuçları, D vitamini eksikliğinin kalp hastalığı riskiyle de bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Dolayısıyla D vitamini kalp hastalıklarından korunmada önleyici olarak dikkat çekmeye başladı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER