@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 10.04.2017

Kilo almanızın nedeni D vitamini eksikliği mi?

D vitamini eksikliği kilo almanızın nedeni olabilir mi? D vitamini en çok hangi besinlerde bulunuyor? Pudra.com uzmanlara sordu ve D vitaminini araştırdı.

İZLE: D VİTAMİNİNİN ÖNEMİ👇 
Güneş bildiğimiz en büyük D vitamini kaynağı. Fakat her zaman güneşten faydalanmamız mümkün değil. Vücudumuzdaki kalsiyum emilimini arttırarak daha güçlü ve sağlıklı kemik yapısına sahip olmamızı sağlayan D vitaminini, özellikle güneşi fazla göremediğimiz kış dönemlerinde gıda takviyeleriyle almamız mümkün. Ancak sadece tek yöntem bu değil. Sayıları diğer vitaminleri içeren gıdalara göre daha az olsa da, bazı özel yiyeceklerden D vitaminini alabiliyoruz. Bunların başında da somon gibi yağlı bağlık türleri geliyor. D vitamini içeren yiyeceklere geçmeden önce, güçlü kemikler ve beslenme denilince ilk aklımıza gelen bu vitaminin sağlığımız üzerindeki etkilerini A'dan Z'ye D vitamini başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.



Kilo almanızın nedeni D vitamin eksikliği mi?
D vitamini hangi yiyeceklerde bulunuyor?

Diyetisyen Emre Uzun, düşünülenin aksine D vitaminin çok kısıtlı yiyecek vasıtasıyla alınabildiğinin altını çiziyor. Emre Uzun, ''Yağlı balıklardan morina balığı, somon ve sardalya en iyi D vitamini kaynakları. Bunların dışında peynir, yumurta, süt ve tereyağı ve D vitamini açısından zengin besinler" diyor. D vitamini içeren yiyecekler şöyle sıralanıyor:
  • Yağlı balıklar ve konserve balıklar (morina balığı, somon, ton balığı, sardalya)
  • Mantar (özellikle Portobello mantarı)
  • Süt
  • Soya sütü
  • Peynir
  • Yoğurt
  • Tereyağı
  • Yumurta sarısı
  • Kahvaltılık gevrekler
  • Tofu


D vitamini eksikliği kilo alımına neden oluyor mu?

Yapılan bilimsel araştırmalar D vitamini ile kilo kontrolünün ilişkili olduğunu gösteriyor. D vitaminin yetersiz ve dengesiz alınması aşırı kilo almaya veya zayıflamaya da yol açabiliyor. D vitamininin kilo vermeye nasıl etkileri olduğuyla ilgili Güneş zayıflatır mı? başlıklı haberimizi de okumanızı öneriyoruz. Dr. Mercola, D vitamininin yetersiz alınmasının özellikle ileri yaştaki kadınlarda aşırı kilo alımına sebep olduğunu söylüyor. ''65 yaş üstü 4500 kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre, düşük D vitaminine sahip kadınlar daha kilolu. Bunun en önemli sebeplerinden biri araştırmalar sonucunda yağ hücrelerinde bulunan D vitamini reseptörleri.''

Diyetisyen Emre Uzun ise D vitamini ve kilo ilişkisini şöyle anlatıyor: ''D vitaminin en önemli özelliklerinden biri karın bölgesi yağlanmasını engellemesidir. Bunun dışında etki ettiği diğer metabolik olaylar, D vitaminin bireyin kilo kontrolünde etkili olduğunu gösteriyor. Örneğin, D vitamini eksikliğinde insülin direnci görülebiliyor. İnsülin direnci de kilo vermeyi zorlaştıran bir durum. Yeterli D vitamini alan kişiler ise beyne leptin hormonu  göndererek doyduğunun mesajını veriyor. Yine yeterli D vitamini olduğunda yağ hücreleri yağ oluşumunu ve depolamasını yavaşlatıyor. Bütün bunlar D vitamininin kilo yönetiminde ne kadar etkin olduğunun göstergesi diyebiliriz. D vitamini kadar kalsiyum da kilo alımında etkili bir faktör. Özellikle menopoz sonrası birçok kadının kilo alma sebebi yeterli D vitaminiyle birlikte kalsiyum alamaması oluyor. D vitamini önerilen günlük alım miktarı yetişkinlerde 10 mcg’dır. Normal koşullar altında insan vücudunda bulunan D vitaminin büyük bir miktarı güneş ışınlarının etkisi ile deride sentez edilir.''

D vitamini hem kilo yönetiminde hem de birçok hastalıkla mücadelede rol aldığından dolayı bizim için önemli. D vitamini eksikliğinin sık görülüyor ve bu yüzden haftada en az 2-3 kez yağlı balık tüketmek ve buna ek olarak güneş ışınlarından faydalanmak önem taşıyor. 

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
2016'da çok duyacağınız süper besinler
Cildimizi gençleştiren, hastalıklara karşı koruyan, enerji veren süper besinlere yenileri eklenmeye devam ediyor. İşte 2016'nın süper besinleri...

​Hangi besinde hangi vitaminler var?
Kabağın K vitamini, brokolinin şifa deposu olduğundan haberiniz var mı? Bu soruların yanıtını bilirseniz, evinize vitamin ve şifa dolu bir fileyle dönebilirsiniz.

​D vitamini eksikliğinin 7 işareti
D vitamini eksikliğinin oldukça yaygın olduğunu ve yeterince güneşte kalmanın çözüm olmadığını söyleyen Dr. Mercola, D vitamini eksikliğine dikkat çekiyor.

​Vitaminlerin faydaları
Sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olan vitaminlerin faydaları hakkında ne biliyorsunuz? İşte, A’dan Z’ye vitamin rehberi…


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER